21.8.2012 08:00 | MobilMania

Test Asus Padfone: Skutočný Transformer

Tri zariadenia za cenu dvoch. Aj tak sa dá charakterizovať novinka od Asusu spájajúca smartfón, tablet a netbook v jedno telo.

Nový Asus Padfone neostáva iba pri koncepte tabletu s možnosťou pripojenia klávesnice, ako jeho predchodcovia z línie Transformer.

Do svojho tela prijme aj smartfón, ktorý je jeho najmenšou, no najdôležitejšou časťou. Skutočne zaujímavý nápad v praxi vzbudzuje zmiešané pocity. Je vyššia cena opodstatnená?

fotogaléria

Padfone spája tri zariadenia

TIP: Test Asus Transformer Prime: Úspech zaručený

Domyslené takmer do detailov

Padfone bez klávesnice sme dostali v dvoch škatuliach – prvá patrila smartfónu, druhá tabletu. Pri postupnom rozbaľovaní sme nadobúdali pocit, že výrobca naozaj myslel na všetko a k tomu pridal aj nejaký ten svoj bonus. K tabletu totiž v balení obdržíte dobre vyzerajúce látkové puzdro, do ktorého je nenápadne vsunutá handrička na utieranie displeja. Puzdro sa dá zároveň použiť aj ako stojan na písanie. Drobný háčik tu ale predsa je – nenájde sa na ňom miesto pre pohodlné upevnenie dotykového pera.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Pribalené púzdro poteší

Práve pribalené pero je ďalším z nečakaných (a príjemných) prekvapení. Jednak poteší fakt, že bez problémov funguje s akýmkoľvek kapacitným displejom a rovnako ohromí podporou Bluetooth. Účel je trochu futuristický – s perom sa dá telefonovať, slúži ako handsfree. Na ucho ho ale nepripevníte a preto budete pred nezainteresovaným človekom vyzerať buď ako postava z Bondovky, alebo ako blázon.

fotogaléria
fotogaléria

S perom sa dá aj telefonovať

Pri samotnom smartfóne treba vyzdvihnúť pomerne kompaktné telo, ak vezmeme do úvahy väčšiu uhlopriečku displeja. Pri rozmeroch 128 x 65 x 9,2 mm dosahuje hmotnosť iba 129 gramov a to napriek faktu, že na materiáloch sa veľmi nešetrilo. Plastový vrúbkovaný zadný kryt je kvalitný, konštrukcia je pevná a lemovanie pôsobí skoro až luxusne. Ostrejšie hrany ale neprispievajú pohodlnému držaniu v ruke pri dlhšej manipulácii.

Menší zmätok nastal na ľavej hrane smartfónu. Dvojica konektorov microHDMI a microUSB je umiestnená tesne vedľa seba. Menej skúsený používateľ ich spočiatku možno nebude vedieť naisto odlíšiť a tak sa občas netrafí správnym príslušenstvom do správneho otvoru. Opačná hrana poskytla miesto pre dvojicu klávesov regulácie hlasitosti. Pracuje sa s nimi dobre, majú vhodnú odozvu a rovnako aj dostatočné odlíšenie od okolitého povrchu. Nie sme ale priaznivci zámkov displeja v hornej strane telefónov, najmä pokiaľ uhlopriečka prekračuje 4 palce. S kratšími prstami trpí ergonómia.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Zámok na vrchnej hrane nie je najlepším riešením

Tabletová časť disponuje rozmermi 273 x 177 x 13,6 mm, a to pri hmotnosti 724 gramov. To už prestáva byť pohodlné, najmä pri dlhšej práci súprava v dlaniach prekáža. Prvky sú rozmiestnené prakticky, vo vodorovnej polohe máme na vrchnej hrane kláves uzamknutia, na ľavej strane regulátor hlasitosti spolu s 3,5 mm audiojackom. Systémový konektor je v spodnej časti, horná strana zas obsahuje posuvník pre odomknutie dvierok dokovacej stanice.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Tablet má prvky rozmiestnené praktickejšie

Dva displeje, dve baterky

Obe časti zariadenia sa kvalitou displeja radia medzi priemer vo vyššej triede. Smartfón disponuje panelom s uhlopriečkou 4,3 palca a rozlíšením 540 x 960 bodov. Ide o typ Super AMOLED, ktorý sa môže pochváliť napríklad širokými pozorovacími uhlami, ale aj dobrou čitateľnosťou na priamom svetle a verným farebným podaním. V prípade tabletovej časti narástla uhlopriečka až na 10,1 palca, rozlíšenie ale o rovnaký násobok neposkočilo. Ostalo na použiteľnej hodnote 1 280 x 800 bodov.

Dvojica displejov má nemalé nároky a preto bolo potrebné myslieť aj na dostatočnú zásobu energie. Akumulátor v smartfóne má kapacitu 1 520 mAh, čo postačí na celý deň bez nabitia pri plnej záťaži. Ak budete so sebou nosiť aj tablet a aj ho reálne využívať, poteší fakt, že smartfón dokáže odoberať „šťavu“ z jeho batérie s kapacitou až 6 600 mAh. Ak by sme k tomu prirátali ešte tretiu batériu v docku s klávesnicou, dostali by sme sa k výrobcom udávanej výdrži takmer tri dni. Ak ale tento kolos nenosíte spolu, v nabíjaní jednotlivých častí budete mať chaos.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Jednotlivé časti sa o energiu podelia

Solídny výkon. Na papieri

Pohon celej súpravy zabezpečuje grafický akcelerátor Adreno 225 či výkonný dvojjadrový procesor Snapdragon s čipsetom Qualcomm MSM8260A, taktovaný na frekvenciu 1,5 GHz. Kapacita pamäte RAM dosahuje 1 GB, interná pamäť pre dáta bola v našom prípade 16 GB. V predaji by mali byť tiež verzie s kapacitou 32 a 64 GB. Nezávisle od toho môže používateľ pracovať s pamäťovými kartami do kapacity ďalších 32 GB.

fotogaléria
fotogaléria

Zadná strana smartfónu

fotogaléria

Papierový výkon je teda na slušnej úrovni, v praxi má ale svoje muchy. Graficky náročné aplikácie mu nerobia žiadny problém, kameňom úrazu je skôr samotný systém. Napriek tomu, že ide viacmenej o čistú verziu Androidu 4.0 Ice Cream Sandwich, máme pocit, že je nedoladený. Mrzelo nás časté padanie aplikácií, ku koncu testu sme dokonca boli nútení vykonať obnovu továrenských nastavení, keďže aplikácia pre prácu s kontom Gmail odmietla ďalej pracovať a nebolo možné ju vôbec spustiť.

Pri pohybe v ponuke občas zaskočia spomalené reakcie a zlatým (alebo skôr hrdzavým) klincom je zahrievanie do takej miery, že prsty na zadnej strane smartfónu doslova trpia. Pri držaní tabletu sme nič podobné našťastie nepostrehli, citlivé miesta chránia dvierka, izolujúce smartfón od okolia.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Systém v niektorých smeroch nie je stopercentne doladený

Systém: Rozdielny a predsa rovnaký

Pokiaľ porovnávame prácu so smartfónom a tabletom, systém je na prvý pohľad výrazne odlišný. Rozdiely ale ponúka iba domovská obrazovka, ktorá je v štandarde poňatá trochu inak. So správnou voľbou pozadia a usporiadania widgetov ju odlíšime iba rozmiestnením kontextových ikoniek.

Asus síce ponúka umiestnenie niektorých aplikácií do priečinku výhradne pre tablet, nevidíme v tom ale veľký zmysel. Napriek inému rozlíšeniu totiž pracujú bez problémov na oboch stranách.

V oblasti funkčnej výbavy sa výrobca vcelku predviedol, i keď doplnky poznáme už z predchádzajúcich modelov. Nájdeme tu vlastnú aplikáciu pre zálohovanie, úpravu videí, ďalej cloudové služby, čítačku elektronických kníh či pokročilé poznámky s možnosťou kreslenia a vkladania súborov.

Viaceré funkcie si vyžiadali samostatnú položku v nastaveniach, výrobca ich združuje pod vlastným menom.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Niektoré funkcie sa dostali priamo do nastavení

V porovnaní s predchodcami napravil Padfone obrovský nedostatok. Dokáže konečne pracovať aj s mobilnými sieťami a to rovno pri rýchlostiach až do 21 Mbps pre download a 5,76 Mbps pre upload. Povinnosťou je Wi-Fi s možnosťou vytvorenia vlastného hotspotu. Lokálne sa pripojíme pomocou Bluetooth alebo rozhrania USB, časť s klávesnicou ponúkne dokonca aj bežný USB port pre pripojenie externého disku či iného príslušenstva. Pripojenie môžeme využiť na pohodlné prehliadanie internetu s veľmi dobrým browserom, rovnako aj na množstvo doplnkových aplikácií.

fotogaléria
fotogaléria

Internetový prehliadač

Tablet s 8 Mpx rýchlo a jednoducho

Ani v oblasti multimédií Padfone nezaháľa, práve naopak. Kedy ste naposledy videli tablet s 8 Mpx fotoaparátom? Šošovka síce patrí smartfónu, no o to jednoduchšie a nenáročnejšie na fyzické proporcie takéto riešenie je. Okrem tradičných nedostatkov v podobe výrazných prepalov a straty kvality snímok v interiéri sa nemožno sťažovať. Fotografie patria k tým lepším, to isté sa týka Full HD (1080p) videa. S prehrávaním sekvencií nemá Padfone žiadny problém, v štandarde si ale neporadí s formátom DivX.

fotogaléria
fotogaléria

Rozhranie fotoaparátu a prehliadanie snímok

Testovacie fotografie:

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Nezabudlo sa ani na hudobný prehrávač, ktorý poskytne pokročilé triedenie skladieb, na pozadí zobrazí obal albumu a nemá problém s bežnými funkciami ako náhodné alebo opakované prehrávanie. Pokročilejšie nastavenia v ňom síce nenájdeme, no podstatný účel splní na jednotku.

fotogaléria
fotogaléria

Hudobný prehrávač

Hodnotenie: Lepší, ale drahší

Asus Padfone je výborný koncept, ktorý síce stále má svoje (najmä softvérové) muchy, no konkurenciu v mnohých smeroch výrazne predbieha. Takto poňatá dokovacia stanica má svoje výhody ako pre smartfónovú, tak aj pre tabletovú časť. Zamrzia iba ostrejšie hrany, výrazné zahrievanie smartfónu a softvérové nedostatky.

fotogaléria

Pominuteľná nie je ani cena, atakujúca hranicu 700 eur, za klávesnicu pritom zaplatí záujemca ďalších 150 eur. Dostanete tak síce tri zariadenia za cenu dvoch, no jednorazovú investíciu v podobnej výške si nemôže dovoliť hocikto. Oplatí sa uvažovať aj nad starším Transformerom Prime , prípadne novým iPadom v najvyššej výbave.

spoločnosť Agem