21.8.2012 10:00 | MobilMania
Video

Smartfóny či tablety s Android 4.1 Jelly Bean

Ktoré dostanú vylepšenú verziu operačného systému Android 4.1 Jelly Bean? Ponúkame prehľad jednotlivých modelov. Doplnené

Prehľad sme doplnili o vyjadrenia spoločností Acer, Intel, Sony a Toshiba. Aktualizovali sme tiež už existujúce vyjadrenia zvyšných výrobcov.

Na nedávnej tlačovej konferencii I/O 2012 internetový gigant Google predstavil niekoľko noviniek. Konkrétne išlo o referenčný tablet Nexus 7 , multimediálne zariadenie Nexus Q či novinky v obchode Google Play Store.

Spolu s týmito novinkami bola predstavená aj nová verzia operačného systému Android. Google dal systému meno 4.1 Jelly Bean, čo v preklade doslovne znamená „želé fazuľky“. Google tak aj naďalej pokračuje v tradícii pomenovaní verzií Androidu podľa cukroviniek.

Pri systéme Android 4.1 Jelly Bean sú inak sľubované rýchlejšie reakcie, lepšia správa widgetov či dlhšia výdrž batérie. Zaujímavá je tiež nová funkcia Google Now, ktorá upozorní na pracovné stretnutie v správny čas či pomôže s výberom tej správnej reštaurácie.

Google potvrdil Jelly Bean pre trojicu zariadení

Čo sa týka zariadení, tak samotný Google potvrdil aktualizáciu na najnovšiu verziu operačného systému Android pre trojicu zariadení. Konkrétne ide o tablet Motorola Xoom či o dvojicu referenčných smartfónov vyrábaných kórejskou spoločnosťou Samsung – Google Nexus S  a Samsung Galaxy Nexus .

fotogaléria
obr 2011 testy nexg 01 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2011 testy nexg 02 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2011 testy nexg 03 Zdroj: Zive.sk

Rodina Nexusov dostala nástupcu - Samsung Galaxy Nexus

Technologický magazín TechRadar.com však oslovil všetkých významných výrobcov smartfónov a tabletov, aby zistil bližšie informácie ohľadom aktualizácie na Android 4.1 Jelly Bean. Všetci výrobcovia sa však zatiaľ nevyjadrili, preto budeme článok neustále dopĺňať o nové informácie.

Ako sú na tom ďalší výrobcovia?

  • Acer: Aktualizácia je v pláne

Taiwanský producent plánuje aktualizovať niektoré svoje zariadenia na najnovšiu verziu operačného systému Android. Zatiaľ sa však nevyjadril, ktoré modely sa konkrétne dočkajú updatu.

  • Asus: V hre je Transformer
fotogaléria
obr 2012 testy pafone update01 Zdroj: Zive.sk

Ešte na mobilnom kongrese MWC 2012, ktorý sa konal v Barcelone, viceprezident Benson Lin povedal: „Asus je veľmi blízko Googlu, takže si myslím, že akonáhle bude nový Android k dispozícii, s vysokou pravdepodobnosťou poskytneme aktualizáciu na Jelly Bean už v prvej vlne.“

Dôkazom tohto tvrdenia môže byť aj fakt, že tento producent vyrába tablet Google Nexus 7, ktorý ponúka „čistú“ verziu systému bez akýchkoľvek grafických nadstavieb. Línia tabletov Transformer by teda na Android 4.1 Jelly Bean nemusela dlho čakať.

Doplnené: Asus na svojej Facebook stránke potvrdil aktualizáciu pre tablety Transformer Pad 300 , Transformer Pad Infinity a Transformer Prime . Update na Android 4.1 Jelly Bean má prísť podľa výrobcu už v nasledujúcich mesiacoch. Producent však aj naďalej skúma možnosti nového Androidu. V tejto chvíli tak ešte nevie potvrdiť, či sa aktulizácie dočkajú aj ďalšie zariadenia. 

  • HTC: Informácie neskôr

Taiwanská spoločnosť HTC však k uvedenej problematike uviedla len kratučké stanovisko, ktoré zatiaľ nemá veľkú výpovednú hodnotu: „Sme nadšení z predstavenia nového Google Android 4.1 Jelly Bean, ale ešte nemáme hlásenia o zariadeniach HTC bežiacich na novej verzii systému. Konkrétnejšie informácie poskytneme neskôr.“

Doplnené: Producent plánuje uvoľniť aktualizáciu minimálne pre tri smartfóny. Konkrétne ide o modely One X , One XL a One S . Či sa updatu dočkajú aj ďalšie zariadenia, zatiaľ nie je jasné. Aj HTC stále skúma nový Android. 

  • Intel uvoľní update pre Orange San Diego

Popredný americký výrobca úzko spolupracuje s Google na portácii nového Androidu pre procesory Atom. V blízkej budúcnosti by sa teda aktualizácie mal dočkať aj model Orange San Diego , ktorý používa už spomínaný procesor.

  • LG: Viacero modelov

LG, podobne ako Asus už na MWC 2012 tvrdil, že pokiaľ vyjde nová aktualizácia Jelly Bean, tak zaručuje kompatibilitu s týmto operačným systémom pri všetkých telefónoch predstavených v roku 2012.

Môžeme teda len dúfať, že druhý najväčší kórejský výrobca svoj sľub aj dodrží. „Spoločnosť bude aj naďalej podporovať najnovšie platformy Android pre všetky zariadenia LG. Presný termín aktualizácie však zatiaľ nie je potvrdený,“ uviedol hovorca LG.

Z uvedených informácii teda vyplýva, že aktualizácie by sa mali minimálne dočkať smartfóny Optimus Vu , Optimus 4X HD , Optimus 3D Max a 3D Cube , Optimus L5Optimus L7 . Vzhľadom na to, že nový Android nie je až tak oproti Ice Cream Sandwich hardvérovo náročný, update možno dostanú aj niektoré staršie modely.

fotogaléria
obr 2012 temy pamkartyfeb lg_vu_official_1-580x421 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2012 temy pamkartyfeb lg_vu_official_3-580x344 Zdroj: Zive.sk

Optimus Vu

Doplnené: Podľa servera Techradar.com majú príslušné telefóny dostať Android 4.1 Jelly Bean až na konci tohto roka. Proces samotnej aktualizácie by mal byť ukončený ešte v prvom kvartáli roku 2013.

  • Motorola: Zrejme Xoom

Motorola doposiaľ nezverejnila plány týkajúce sa aktualizácie na nový Android. Ako sme však už vyššie spomenuli, Google plánuje uvoľniť Android 4.1 Jelly Bean aj pre starší tablet Motorola Xoom . Malo by sa tak stať ešte v priebehu tohto mesiaca.

  • Samsung: Bude aj pre Galaxy S III

Aj súčasná svetová jednotka v predajoch mobilných telefónov, kórejská spoločnosť Samsung, poskytla svoje oficiálne vyjadrenie k aktualizácii:

„Po oznámení a predstavení novej verzie systému bude Samsung skúmať možnosti zavedenia do existujúcich výrobkov Samsung s operačným systémom Android. Hodnotenie bude založené na rôznych faktoroch, vrátane celkového efektu aktualizácie. Svoju rolu zahrajú aj systémové požiadavky, štrukturálne obmedzenia a úroveň spolupráce zo strany dodávateľov súčiastok a softwarových licencií.“

Vyššie sme však už spomenuli, že Google uvoľní aktualizáciu pre modely Google Nexus S  či Samsung Galaxy Nexus . Čo sa týka vlastných výrobkov, ktorá obsahujú aj grafickú nadstavbu Touchwiz, update by mal byť s určitosťou uvoľnený pre smartfón Samsung Galaxy S III či pre niektorý z tabletov výrobcu.

fotogaléria
obr 2012 testy s3doj rec 01 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2012 testy s3doj rec 02 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2012 testy s3doj rec 03 Zdroj: Zive.sk

Galaxy S III

  • Sony zatiaľ len skúma dostupné možnosti

Doplnené: Update majú dostať okrem Samsungu Galaxy S III aj ďalšie dva modely – predchodca Galaxy S II či „tabletotelefón“ Galaxy Note , ktorý už onedlho dostane nástupcu. Čo sa týka tabletov výrobcu, zatiaľ však nie sú známe žiadne ďalšie informácie. Všeobecne sa však očakáva, že update bude uvoľnený minimálne pre nové tablety Galaxy Tab 2 či Galaxy Note 10.1 .

Ako sme vás nedávno informovali , Sony zatiaľ len skúma možnosti nového Androidu. Pokiaľ to bude možné, update na Android 4.1 Jelly Bean dostanú okrem modelov z roku 2012 aj staršie Xperie z minulého roka.

Momentálne však aj naďalej pokračuje uvoľňovanie aktualizácie na Android 4.0 Ice Cream Sandwich. Najbližšie by sa mali dočkať smartfóny Sony Xperia UXperia Sola , keďže predchádzajúce modely z roku 2011 už update obdržali. Operačný systém dostali tiež smartfóny Xperia S  a Xperia P .

  • Toshiba plánuje aktualizovať tablety AT200 a AT300

Taktiež aj japonský producent sa vyjadril ohľadom aktualizácie. Nový Android 4.1 Jelly Bean napríklad dostanú tablety AT200AT300 . Vzhľadom na hardvér by sa však mali updatu dočkaťaj tablety z línie Excite , čo však Toshiba zatiaľ oficiálne nepotvrdila. Taktiež nie je potvrdená ani konkrétna dostupnosť aktualizácie.

fotogaléria
obr 2012 testy pafone update02 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2012 testy pafone update03 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2012 testy pafone update04 Zdroj: Zive.sk



Toshiba AT300

  • ZTE: Zatiaľ hmlisto

„Napriek tomu, že Google vydal informácie o Jelly Bean, zatiaľ nezverejnil dátum vydania zdrojového kódu. Preto je v súčasnosti nemožné odhadnúť dátum aktualizácie Jelly Bean pre ZTE. Na základe historických prognóz Google ešte maximálne dva mesiace dokončuje uvoľnenie zdrojového kódu, než výrobcovia začnú vyvíjať verziu Jelly Bean pre zariadenia,“ uviedol hovorca čínskej spoločnosti.