21.8.2012 12:53 | Bleskovky MobilMania.sk

Spor Apple vs. Samsung vrcholí

Súdne pojednávania v kľúčovom patentovom spore medzi globálnymi technologickými obrami Apple a Samsung Electronics sa pomaly chýlia ku koncu. Porota zložená z deväť mužov a žien zhruba tri týždne počúvala zložitú debatu medzi expertmi na odvetví vyspelých technológií, profesionálmi z oboru patentového práva a riaditeľmi oboch firiem, aby celú vec posúdila a rozhodla. Verdikt by mal byť zverejnený behom nasledujúcich dní.

Firmy sa vzájomne obviňujú, že jedna od druhej kopíruje technológiu alebo dizajn. Spor ale začal Apple a pozorovatelia mu dávajú i väčšiu šancu na úspech. Apple chce od Samsungu asi 2,5 miliardy dolárov (viac ako 2 miliardy eur) za to, že podľa jeho názoru od neho okopíroval technológiu k telefónom iPhone a tabletom iPad.

Apple taktiež požaduje, aby Samsung prestal na americkom trhu predávať svoje najúspešnejšie modely smartfónov a tabletov. Samsung ale prešiel do protiútoku a od Apple požaduje zaplatiť 399 miliónov dolárov (asi 324 miliónov eur) za to, že pri vývoji iPhonov a iPadov údajne použil technológiu Samsungu bez toho, aby za ňu normálne zaplatil.

Spor, ktorý teraz porota na súde v kalifornskom San José posudzuje, patrí v odvetví vyspelých technológií jednoznačne k najväčším právnym bitkám v histórii. Pokiaľ Apple so svojimi požiadavkami uspeje, priznaná výška odškodného bude najväčšia spomedzi všetkých pokút udelených v patentových sporoch v USA. Odvolací súd vlani zrušil do tej doby rekordné odškodné 1,8 miliardy dolárov (1,46 miliardy eur), ktoré mala zaplatiť farmaceutická spoločnosť Abbott Laboratories.

Apple a Samsung sú najväčší svetoví predajcovia smartfónov a dohromady majú pod kontrolou viac než polovicu globálneho trhu. Pokiaľ sa firmy na poslednú chvíľu nedohodnú na mimosúdnom vyrovnaní, záverečné argumenty právnikov oboch znepriatelených strán by si mala porota vypočuť dnes. Spor by mali začať rozhodovať buď ešte dnes, alebo v stredu.

Právni experti i väčšina analytikov na Wall Street dávajú od samého začiatku väčšiu šancu na úspech Apple. Dôvodov k tomu majú mnoho. Napríklad sídlo Apple je od budovy súdu, kde sa prípad rozhoduje, vzdialené len asi 15 kilometrov. Členovia poroty boli navyše vyberaní v samotnom srdci Silicon Valley, kde je zakladateľ Apple Steve Jobs považovaný za priekopníka nových technológií a kde sa i takmer rok po svojej smrti teší veľkej úcte.

Právne a technologické záležitosti prípadu sú veľmi zložité, čo bude podľa experta na patentové právo Alexandra I. Poltoraka dôvodom, prečo sa porota nakoniec zameria na to, či sa výrobky Samsungu naozaj podobajú výrobkom Apple, že je treba to nejakým spôsobom riešiť. „Väčšina porotcov asi povie, že (tie výrobky) vyzerajú rovnako,“ povedal Poltorak, ktorého citovala agentúra AP.

Sudkyňa Lucy Kohová už v júni prehlásila, že nový tablet Samsung Galaxy Tab 10.1 je „prakticky na nerozoznanie“ od tabletu iPad, ktorého výrobcom je práve Apple. Vyhovela preto žiadosti americkej firmy a nariadila Samsungu, aby predaj svojho tabletu na americkom trhu zastavil až do doby, než sa prípad vyrieši.

„Boli tam určité dôkazy, že Samsung pozmenil dizajn (svojho výrobku), aby sa viac podobal Apple,“ zistila sudkyňa zhruba dva mesiace pred začiatkom súdneho pojednávania. Regiment právnikov, ktorých si Samsung najal na obranu, proti tomu vystúpil s tvrdením, že tam, kde sa Apple odvoláva na inováciu, nejde spravidla o nič iného, než o logické nápady, prípadne o nápady, ktoré boli ukradnuté japonskej spoločnosti Sony a ďalším firmám. Experti ale takúto taktiku považujú za veľmi riskantnú, pretože Apple je považovaný za jedného z najväčších inovátorov v odvetví.

„Hovoriť, že Apple niekoho kopíruje, sa im bude veľmi ťažko dokazovať,“ myslí si právna expertka Ellen Brickmanová. „Apple zmenil svet, pokiaľ ide o počítače. Zmenil svet, pokiaľ ide o telefóny. Tak veľká popularita iPhonov a iPadov ukazuje, že ľudia veria, že sú tie výrobky inovatívne. Keď hovoríte o technológiách, tak proste nehovoríte o Samsungu,“ vysvetľuje.

Brickmanová a niekoľko ďalších ľudí si taktiež myslí, že Samsung to bude mať pred americkým súdom ťažké i z ďalšieho dôvodu. Je totiž zahraničným rivalom, ktorý je navyše podozrivý z toho, že okradol populárnu americkú firmu, a navyše v dobe, keď má množstvo podnikov problémy kvôli nepriaznivému stavu tamojšej i svetovej ekonomiky.

Právny expert Poltorak taktiež poznamenal, že pokiaľ Samsung prehrá, bude musieť firme Apple takmer naisto zaplatiť veľa peňazí. Trh so smartfónmi sa podľa neho ale asi príliš nezmení.

(ČTK)