24.8.2012 17:00 | MobilMania

Nokia ovláda trh s Windows Phone

Po sérii jóboviek, ktoré sprevádzali stratu pozície dlhoročného lídra, je tu opäť jedna dobrá správa. Na oslavu je však ešte priskoro.

Nokia kedysi podcenila trh smartfónov, hoci mala na ňom pred príchodom iPhone jednoznačnú prevahu a sústredila sa radšej na mnohomiliónové série lacnejších mobilov bez OS. Čas ukázal, že to nebol dobrý nápad. Dnes je všetko inak a analýzy naznačujú, že Nokii sa vyplatilo staviť na spoluprácu s Microsoftom pri vývoji smartfónov s Windows Phone, aj za cenu umŕtvenia Symbianu.

fotogaléria

Pri prognózach nezaškodí brať progresívne odhady s veľkou dávkou opatrnosti, zvlášť pokiaľ ide o výhľad na niekoľko rokov dopredu. Podľa predpovede Pyramid Research z polovice roku 2011 sa má stať Windows Phone na prelome rokov 2012/2013 najrozšírenejším operačným systémom pre inteligentné telefóny, čo pri trhovom podiele 3,2 % na konci druhého štvrťroku (podľa Canalys) bude sotva reálne. Aj iní analytici sú však v súvislosti s WP optimistickí, aj keď ich odhady sú už o čosi reálnejšie.

Spoločnosť IDC odhaduje, že Win­dows Pho­ne bude v roku 2015 s 20-per­cent­ným po­dielom na trhu svetovou dvojkou za Androidom, pred iOS (16,9 %) a Blac­kBerry (13,4 %). Android, ktorému dnes patrí až 68 percent by mal podľa IDC aj v roku 2015 ovládať trh s podielom 43,8 %. Aké budú reálne čísla uvidíme až neskôr, aktuálne trendy však potvrdzujú úspešný nástup Windows Phone a v súvislosti s ním aj oživovanie predaja smartfónov Nokia.

TIP: Windows Phone má čoskoro dobehnúť BlackBerry

So zaujímavými číslami trhových podielov jednotlivých OS prichádza spoločnosť Localytics. Jej metodika spočíva v sledovaní aplikácií pre Windows Phone, iOS, Android, BlackBerry, HTML5 a najnovšie aj Windows 8 na viac ako 350 miliónoch zariadení. Localytics uverejnila výsledky štúdie zameranej na používanie aplikácií v unikátnych mobiloch s OS Windows Phone v USA a vo svete v období od 1. januára do 31. júla 2012.

fotogaléria

Vývoj podielu smartfónov s Windows Phone vo svete podľa výrobcov. Zdroj: Localytics

Hoci Nokia nadviazala s Microsoftom úzku spoluprácu už vlani, až v marci 2012 sa jej podarilo predbehnúť HTC z hľadiska podielu zariadení s WP. Podiel Nokií s WP 7 bol na konci 1. štvrťroku 2012 už 39 %, kým HTC kleslo na 35 %. Od začiatku roka však podiel Nokie v segmente smartfónov s WP nepretržite rastie. V máji prekonal päťdesiatpercentnú hranicu a na konci júla činil už 59 % zo všetkých globálne používaných aplikácií bežiacich pod WP.

Trochu iná je situácia na americkom trhu, kde Nokia nemá dlhodobo príliš silnú pozíciu. Tam sa stala najpoužívanejšou značkou s Windows Phone až v máji, keď s podielom 28 % tesne predbehla Samsung. Na konci júla je však súboj týchto rivalov v USA naďalej pomerne vyrovnaný, keď Nokii patrilo 32 % a Samsungu stále 26 % trhu, resp. používania aplikácií pod WP.

Žeby bola Nokia z najhoršieho vonku? Na celkovej ekonomike podniku sa predaj smartfónov zrejme markantne neprejavuje, pretože firma je naďalej v červených číslach, ale dobrou správou sú výsledky predaja Lumie. Za prvý štvrťrok predala Nokia 2,2 milióna týchto smartfónov a za druhý štvrťrok to boli už štyri milióny. Medziročne však stále ide o pokles , spôsobený najmä utlmovaním predaja Symbianu. Oživenie si manažéri Nokie sľubujú od novej generácie Lumií, ktoré budú bežať pod Windows Phone 8 a na trhu sa objavia už v septembri.

Neprehliadnite: O smartfóny je záujem, najviac z toho ťaží Samsung