28.8.2012 00:00 | MobilMania

Netradičný plánovač či šikovný messenger

Tipy pre Windows Phone Predstavíme si naozaj originálny plánovač a messenger WhatsApp, ktorý vás zbaví vysokých účtov za SMS.

Plánovanie naruby

Poľskí vývojári zo štúdia JOJO Mobile zvolili pri vývoji svojho plánovača s výstižným názvom Time After Time neštandardný prístup. Miesto tradičného plánovania udalostí sa aplikácia zameriava na meranie času, ktorý uplynul od ukončenia zadanej úlohy.

Time After Time vedie záznamy o vykonaných úlohách a následne upozorňuje na tie najdôležitejšie. Tento prístup oceníte najmä v prípade, že vykonávate viacero cyklických činností, o ktorých je potrebné mať prehľad. Jednoduchšie, ako neustále pridávať nové úlohy, je pozrieť sa do prehľadného zoznamu a presvedčiť sa, kedy bola daná úloha vykonaná naposledy. Aplikácia ponúkne aj presný časový údaj o tom, koľko času uplynulo od posledného opakovania.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Samozrejmosťou je však aj integrácia štandardného plánovania budúcich udalostí. Aplikácia Time After Time podporuje upozornenia spojené so zvonením a vibráciami. V prípade, že naplánovaná úloha nemohla byť splnená, je možné ju jedným dotykom zrušiť, či odložiť na neskôr. Plánované úlohy sú chronologicky zoradené v prehľadom zozname, takže tie najčastejšie opakované sú vždy po ruke. V prípade, že je sledovaných úloh priveľa je k dispozícii aj full textové vyhľadávanie priamo z prostredia aplikácie.

Práca s aplikáciou je veľmi príjemná a intuitívna. Zamrzia však občas pomalšie reakcie, najmä pri prechodoch medzi jednotlivými obrazovkami, niekomu môže prekážať aj absencia „tmavej“ témy. Vážnejším nedostatkom je však nemožnosť pripnúť jednotlivé udalosti v podobe dlaždíc Live Tiles na hlavnú obrazovku.

Celkové prostredie je však veľmi vydarené a vychádza z dizajnového jazyka Windows 8 Style UI, predtým označovaného ako Metro. Aplikácia je na Marketplace dostupná zadarmo vo verzií s reklamami, alebo za 0,99 € za verziu bez reklám. Okrem oficiálnej anglickej pripravil výrobca aj poľskú jazykovú mutáciu.

Názov Operačný systém Stiahnutie Cena
Time After Time Windows Phone 7.5 Marketplace Zadarmo

WhatsApp Messenger sa vracia na Marketplace

Po záhadnom zmiznutí tejto populárnej komunikačnej aplikácie začiatkom augusta sa WhatsApp znova objavil na oficiálnom obchode s aplikáciami Marketplace v najnovšej verzii s označením 2.8.0.

fotogaléria

Po nainštalovaní aplikácia prezrie váš telefónny adresár a podľa telefónnych čísel pripraví zoznam kontaktov, ktoré využívajú službu WhatsApp. Následne je možné zoradiť kontakty do ďalších skupín. Registrácia do samotnej služby teda prebieha na báze zadania telefónneho čísla a následnom overení cez SMS kód.

Okrem bežnej textovej komunikácie je možné prostredníctvom aplikácie zdieľať fotografie a videá. V najnovšej verzii pribudla aj možnosť zdieľať polohu s využitím GPS lokalizácie, či kontakt z telefónneho zoznamu. Zaujímavosťou je aj možnosť odoslania hlasovej nahrávky, ktorú je možné jednoducho zhotoviť priamo v aplikácii. Nutnosťou je samozrejme aktívne internetové pripojenie.

Aplikácia je schopná bežať na pozadí a upozorňovať na prichádzajúce textové či multimediálne správy pomocou push notifikácií. Počas testovania fungovala spoľahlivo bez pádov či významnejších spomalení. Práca v aplikácii je pohodlná a intuitívna, poteší aj podpora landscape režimu pri písaní. WatsApp je rovnako ako služba dostupná na prvý rok zadarmo. Po roku používania sa za službu platí symbolické predplatné 0,99 eur ročne.

Jej výhodou je predovšetkým funkčnosť na takmer všetkých dostupných platformách. Pre mnohých používateľov môže byť práve používanie Whats App messengera spôsobom ako ušetriť nemalé finančné prostriedky. Aplikácia dokáže plnohodnotne nahradiť textovú komunikáciu formou SMS či multimediálne MMS správy, jedinou podmienkou je aktívne dátové pripojenie.

Názov Operačný systém Stiahnutie Cena
WhatsApp Messenger Windows Phone 7.5 Marketplace Zadarmo

TIP: WinApp Challenge 2012: Letná súťaž pre vývojárov