29.8.2012 07:00 | MobilMania

Desať tipov na ideálny mobil pre školáka

Tipy na vhodné mobilné telefóny pre školopovinných, ktoré nevyprázdnia rodinnú peňaženku a pritom potešia prvákov i náročnejších puberťákov.

Do školských lavíc čoskoro opäť zasadne mladšia generácia a jedným zo spôsobov, ako školákov motivovať k učeniu už v septembri, je dnes aj nový mobilný telefón. Či je to správne, alebo nie, necháme na posúdenie odborníkom.

Faktom súčasnosti ale ostáva, že pre deti je mobil nevyhnutnosťou a dnešným štandardom. Už len z dôvodu, aby patrili do kolektívu tých, ktorí sa svojom telefónom radi pochvália. V druhom rade, najmä v prípade tých najmladších prvákov, je mobil taktiež vhodným nástrojom pre rodičov, ako mať svoje dieťa stále „na dohľad“. Poslúžiť môže aj v prípade, že je dieťa v núdzi. Aký mobil teda vybrať?

Cenovo nenáročný základ

Najmä v prípade prvákov, ale aj starších, kedy ide o ich prvý mobilný telefón, je schodnou cestou zakúpiť lacnejší telefón. Dôvodov je hneď niekoľko. V prvom rade krádež, či prostá strata.

fotogaléria

Samsung E1200

Jednoduchý telefón Samsung E1200 so základnými funkciami má zaujímavý dizajn a drážky na zadnej stene pre pohodlnejšie držanie. Za zmienku stoja aj šikovné rozmery 10 x 4,5 x 1,3 cm a hmotnosť len 65 gramov. Nemá hudobný prehrávač ani FM rádio. Chýba tiež Bluetooth. V podstate zvládne len SMS a telefonovanie. Predáva sa v bielej, čiernej a modrej farbe za približne 15 eur. Nechýba tiež v ponuke Orangeu.

Nokia 100

fotogaléria

Medzi tie najlacnejšie mobilné telefóny patrí Nokia 100 . Ponúka síce len základné funkcie, no disponuje kvalitnou konštrukciou a na trhu sa predáva vo viacerých farebných variantoch. Okrem klasickej čiernej je k dispozícii aj v príťažlivejšej červenej či modrej farbe.

Nechýba jej 3,5 mm jack na pripojenie slúchadiel, či FM rádio. Chýba však hudobný prehrávač či Bluetooth na posielanie súborov. Nokiu 100 kúpite aj za menej ako 20 eur. Nájdete ju aj v ponuke všetkých troch slovenských operátorov.

Nokia 113

fotogaléria

O poznanie lepšie výbavu ponúkne Nokia 113 . Disponuje MP3 prehrávačom, fotoaparátom s VGA rozlíšením či podporou MMS. Nechýba jej pripojenie na internet cez GPRS a EDGE a integrácia sociálnych sietí.

Poteší tiež prítomnosť štandardného 3,5 mm hudobného konektora či FM rádio s nahrávaním. Cenovka Nokie 113 sa pohybuje okolo 40 eur a nájdete ju v ponuke Telekomu a O2.

Nevyhnutný štýl pre tínedžerov

Starší školáci sú už predsa náročnejší. Súčasný trend dotykových telefónov im určite neunikol. V snahe odlíšiť sa, či vyniknúť môže byť vhodnou voľbou štýlový telefón. Na mladšiu generáciu myslia aj výrobcovia, na trhu preto nájdete celý rad mobilov s dobrým pomerom ceny a výkonu.

Samsung C3750

Šikovná „vysúvačka“ disponuje už slušnou výbavou. Samsung C3750 má displej s uhlopriečkou 2,4 palca. Nechýba pripojenie na internet či Bluetooth.

Samozrejmoťou je 3,15 Mpx fotoaparát a podpora pamäťových kariet microSD. Cena Samsungu C3750 sa pohybuje od približne 70 eur a predáva sa aj v ponuke O2 a Telekomu.

Nokia Asha 201

fotogaléria

Model Nokia Asha 201 môže zaujať nie len kvôli pestrým farbám, na svoje si vďaka plnohodnotnej QWERTY klávesnici prídu aj milovníci SMS správ či chatovania. Predáva sa v čiernom, zelenom, modrom, bielom či ružovom vyhotovení. Vo výbave má Bluetooth a pomocou GPRS a EDGE sa vie pripojiť aj na internet.

Nechýbajú ani sociálne siete či MP3 prehrávač, s ktorým ruka v ruke kráča aj FM rádio a 3,5 mm konektor. Zabudnúť nesmieme ani na 2 Mpx fotoaparát a podporu microSD kariet. Poteší aj príjemná cenovka od 60 eur, u operátorov však nepochodíte. Nokia má v portfóliu aj model Asha 200, ktorý sa líši len podporou dvojice SIM kariet.

Samsung Galaxy Y

fotogaléria

Dotykový smartfón z dielne kórejského producenta sa za svoju výbavu rozhodne nemá prečo hanbiť. Samsung Galaxy Y patrí do strednej triedy telefónov. Beží na operačnom systéme Android a ponúkne kapacitný displej s uhlopriečkou tri palce. Vo výbave mu nechýbajú rýchle dátové prenosy či Wi-Fi pripojenie.

Samozrejmosťou je kvalitný internetový prehliadač či možnosť nainštalovať do telefónu hry a aplikácie z pestrej ponuky internetového obchodu Google Play. Spomenúť je potrebné aj 3,5 mm jack, MP3 prehrávač a integráciou sociálnych sietí. Galaxy Y sa v internetových obchodoch predáva s cenovkou od 90 eur. Nájdete ho aj v ponukách všetkých troch operátorov, Telekom má navyše špeciálne edície Hello Kitty či Skater.

LG Optimus L3

fotogaléria

Dotyková novinka od LG beží na systéme Android. Smartfón LG Optimus L3 má výborný pomer ceny a výkonu. Disponuje 3,2-palcovým displej, 3,15 Mpx fotoaparátom a 1 GB vnútornej pamäte s možnosťou rozšírenia cez microSD karty.

Ponúkne aj internetové pripojenie prostredníctvom Wi-Fi či rýchlych dátových prenosov HSDPA. Lokálne dokáže súbory prenáša aj cez Bluetooth či microUSB. Samozrejmosťou je multimediálny prehrávač či prítomnosť GPS na navigovanie. LG Optimus L3 kúpite za príjemnú cenu od 110 eur, pričom nechýba v ponukách všetkých troch mobilných operátorov.

Sony Xperia tipo

fotogaléria

Novinka japonského producenta je nasledovníkom bestsellera Sony Ericssonu Xperia X8. Smartfón Xperia tipo s Androidom 4.0 Ice Cream Sandwich ponúkne štandard strednej triedy. Vybavený je 3,2-palcovým displejom či fotoaparátom s rozlíšením 3,15 Mpx. Nechýba mu pripojenie na internet v podobe Wi-Fi či rýchlych dátových prenosov. Interná pamäť Xperie tipo ponúkne priestor 2,5 GB, no podporuje aj microSD karty s maximálnou kapacitou 32 GB.

Nesklame ani v oblasti multimédií, prítomný je MP3 prehrávač aj FM rádio. Samozrejmosťou je 3,5 mm jack či prenosy dát cez Bluetooth. Poteší aj prítomnosť GPS s asistovaným štartom, ktoré využijete napríklad s predinštalovanými Google Mapami. Sony Xperia tipo kúpite za približne 140 eur a nedávno ju do svojej ponuky zaradil aj mobilný operátor Telekom.

Nokia Lumia 610

fotogaléria

Mobil Nokia Lumia 610 vzišla zo spolupráce fínskeho výrobcu a Microsoftu. Používa operačný systém Windows Phone, ktorý sa môže pochváliť naozaj rýchlymi reakciami a svižným prostredím. Lumia 610 disponuje 3,7-palcovým kapacitným displejom s rozlíšením 480 x 800 pixlov, čo sú vzhľadom na kategóriu telefónu veľmi dobré parametre.

Nechýba jej taktiež foťák s automatickým zaostrovaním a LED bleskom, ktorý má rozlíšenie 5 Mpx. Nokia Lumia 610 má výbornú výbavu aj v oblasti konektivity. Pripravená je komunikovať v 3G a na internet sa vie pripojiť vďaka rýchlym dátovým prenosom HSDPA (7,2 Mbit/s) a HSUPA (5,76 Mbit/s) či Wi-Fi. Samozrejmosťou je dokonalá integrácia sociálnych sietí, kvalitný internetový prehliadač či e-mailový klient. Nechýba ani široka podpora multimédií či GPS a turn-by-turn hlasová navigácia. Cena Nokie Lumia 610 sa pohybuje od približne 140 eur. Predáva sa okrem čiernej či bielej aj v pestrých farbách ako je ružová či svetlomodrá. Nájdete ju aj v ponuke O2 a Telekomu.

HTC Desire C

fotogaléria

Smartfón HTC Desire C je zatiaľ najmenej vybaveným tohtoročným prístrojom výrobcu. Novinka ponúkne 3,5-palcový HVGA displej, 5 MPx fotoaparát, zadný kryt potiahnutý soft-touch materiálom či operačný systém Android 4.0 Ice Cream Sandwich.

Na internet sa pripojí vďaka Wi-Fi aj HSDPA a HSUPA. Lokálne vie komunikovať cez Bluetooth a microUSB konektor. Nechýba mu 3,5 mm jack na pripojenie slúchadiel či šikovný hudobný prehrávač a FM rádio. Multimédia si môžete uložiť aj do internet pamäte s kapacitou 4 GB, prípadne na microSD kartu, ktorý môže mať veľkosť maximálne 32 GB. HTC One C nájdete v obchodoch v čiernom, bielom i červenom farebnom vyhotovení s cenovkou okolo 180 eur. Nechýba ani v ponukách všetkých troch slovenských operátorov.