29.8.2012 08:00 | MobilMania

Apple vs. Samsung: Odpovede na kľúčové otázky

Apple má za sebou víťazstvo v kľúčovom patentovom spore s Samsungom. Prinášame odpovede na základné otázky okolo celej záležitosti.

Americká spoločnosť Apple zvíťazila na juhokórejským rivalom Samsung Electronics. Agentúry AP a Reuters spracovali odpovede na kľúčové otázky, ktoré môžu ťažiť mnohých zákazníkov.

Môžu si Američania aj naďalej kupovať smartfóny a tablety od Samsungu?

Áno. Súd predaj zariadení v USA nezakázal. Apple už ale stihol požiadať o vydanie predbežného opatrenia , ktoré by malo predaj ôsmich smartfónov na americkom trhu zastaviť. V prípade, že súd žiadosti vyhovie, Američania si ich už nebudú môcť kúpiť. Iné zariadenia, vrátane najnovších modelov ako Galaxy S III alebo Galaxy Note, sa ale budú naďalej predávať bez obmedzení. Súd sa bude požiadavkou zaoberať 20. septembra. Väčšina výrobkov, ktorých sa piatkový verdikt súdu priamo týka, sa v USA vo veľkých objemoch nepredáva. Ide hlavne o staršie modely.

Je verdikt súdu konečný?

Nie. Samsung avizoval, že sa odvolá. Najprv požiadal príslušný súd v San José, aby verdikt anuloval. Následne sa môže odvolať na súde vo Washingtone, ktorý sa špecializuje na patentové spory. Samsung tiež informoval, že ak to bude nutné, pôjde so svojou požiadavkou až k Najvyššiemu súdu USA.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Galaxy S II od Samsungu

Ak bude Apple víťaziť aj v ďalších fázach súdneho sporu, je schopný svojho juhokórejského rivala vytlačiť z trhu mobilných zariadení?

Ťažko. Verdikt je mimo územia USA neplatný a nevzťahuje sa ani na najnovšie modely Samsungu. Navyše, pokuta 1,05 miliardy dolárov, ktorú má Samsung na príkaz súdu zaplatiť, predstavuje len asi 1,5 percenta ročných tržieb Samsungu.

Budú kvôli rozhodnutiu súdu telefóny Samsung drahšie?

Možno. Nedá sa vylúčiť, že Samsung bude musieť platiť vysoké poplatky za využívanie patentov, čo by ovplyvnilo cenu každého jedného výrobku. Zákazníci tieto náklady budú musieť pravdepodobne tak či tak v nejakej forme zaplatiť, i keď sa to v cenách v obchodoch nemusí výrazne prejaviť. Americkí operátori, ako sú AT&T alebo Verizon Wireless, každý smartfón bežne dotujú, a to čiastkami rádovo v stovkách dolárov, aby sa s cenou pre zákazníkov dostali do pásma od 99 až 199 dolárov za každé zariadenie.

Čo znamená verdikt súdu pre Američana, ktorý už telefón od Samsungu má?

Prakticky nič. Verdikt súdu sa priamo netýka zariadení, ktoré už boli predané. A to ani v prípade, že ide o modely, ktorých predaj môže súd na žiadosť Applu zastaviť. Z dlhodobého hľadiska by ale rozhodnutie súdu mohlo zmierniť nadšenie, ktoré panuje okolo operačného systému Android. Ten je od Google a používa sa v smartfónoch od niekoľkých svetových výrobcov, vrátane Samsungu. Ten Android používa aj v smartfónoch, ktorých sa verdikt priamo týka. V praxi to môže teda znamenať, že sa bude vyvíjať menej aplikácií pre Android, i keď zodpovedne vyhodnotiť dopady nebude zrejme možné ešte niekoľko rokov. Tento faktor však môže negatívne ovplyvniť bazárovú cenu zariadení značky Samsung, ktorých sa budú chcieť majitelia zbaviť.

Znamená rozhodnutie súdu, že telefóny Samsung budú vyzerať inak?

Pravdepodobne áno. Porota súdu uviedla, že smartfóny radu Galaxy kopírujú vzhľad i celkový dojem zo zariadení iPhone. Podľa súdu sa to týka napríklad i zaoblených hrán či rozmiestnenia ikon. Súd poukázal aj na to, že Samsung s Androidom dokáže rozoznať rozdiel medzi tým, kedy používateľ položí na displej len jeden prst, a kedy naň položí viac prstov. Samsung by tak mohol odložiť predaj niektorých modelov, aby mal čas prepracovať ich vzhľad.

Čo verdikt súdu znamená pre ostatné smartfóny, ktoré využívajú operačný systém Android, napríklad zariadenia od firiem LG Electronics, HTC alebo Motorola Mobility?

Aj keď sa rozhodnutie súdu vzťahuje iba na spoločnosť Samsung, bude mať nepríjemné dopady na všetkých výrobcov, ktorých zariadenia používajú operačný systém Android. Apple by teraz mohol zažalovať všetky tieto firmy a oprieť sa o podobné argumenty, ktoré použil proti Samsungu. Rozhodnutie, ku ktorému dospel súd v piatok, ale nie je precedentný. Znamená to, že iné súdy by mohli dôjsť k úplne inému záveru. Najpravdepodobnejšie je, že výrobcovia smartfónov s Androidom budú opatrnejší a dajú si väčší pozor, aby sa ich telefóny príliš nepodobali zariadeniam od spoločnosti Apple. Štandardnou taktikou v patentových sporoch sú protižaloby. V tomto prípade súd námietky Samsungu proti Applu zamietol. Napríklad Google ale skupuje patenty a mohol by ostatným výrobcom smartfónov pomôcť dať dokopy efektívnejšie protižaloby.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

iPhone od Apple

Čo znamená rozhodnutie súdu pre zariadenia s operačným systémom Android mimo územia USA?

Verdikt sa vzťahuje iba na USA, i keď Apple a Samsung vedú podobné spory aj v ďalších štátoch. V rovnaký deň, kedy Samsung prehral súd v Kalifornii, stal sa čiastočným víťazom v inom spore , o ktorom rozhodoval súd v Južnej Kórei. Ten zakázal na tamojšom trhu predávať vybrané modely od oboch firiem. Ani tento verdikt sa ale nevzťahuje na najnovšie modely.

Čo znamená verdikt súdu pre Apple?

Analytici tvrdia, že by verdikt mohol pomôcť Applu upevniť si podiel na trhu na úkor zariadení s operačným systémom Android, pokiaľ tieto nebudú môcť naďalej ponúkať niektoré atraktívne a používateľmi obľúbené funkcie, s ktorými prišiel práve Apple. Od roku 2007, kedy sa na trhu objavil prvý iPhone, je Apple hnacou silou vo vývoji smartfónov. Napriek tomu má Apple podľa konzultačnej spoločnosti IDC na celosvetovom trhu smartfónov podiel len 19 percent . Vysoká cena iPhonu totiž spôsobuje, že prístroj nie je pre mnohých používateľov cenovo dostupný. Pre porovnanie, zariadenia s operačným systémom Android majú 64-percentný podiel.

(ČTK)