30.8.2012 00:00 | MobilMania
Video

Sony sa blyslo trojicou Xperií, najmä top modelom Xperia T

IFA 2012 Japonský producent na veľtrhu v Berlíne uviedol špičkovú Xperiu T so 4,6“ HD displejom a 13 Mpx foťákom, odolnú Xperiu V či Xperiu J. Doplnené | video

Doplnené nové živé fotografie.

Sony na tohtoročnom technologickom veľtrhu IFA 2012 predstavil popri novom tablete Xperia Tablet S aj nové prírastky z línie Xperia. Trojica noviniek beží na Androide 4.0 Ice Cream Sandwich, v stánku Sony nám ale avizovali ich update na najnovší Android 4.1 Jelly Bean. Nové smartfóny Xperia T, Xperia TX a Xperia V výrazným spôsobom spája dizajn, ktorý vychádza zo starších modelov, ako je napríklad Xperia Arc.

fotogaléria
obr novinky galanote2 1 xperia t Zdroj: Zive.sk

Kazuo Hirai, Sony CEO počas predstavovania nových smartfónov

Xperia T: 4,6“ HD displej a 13 Mpx foťák

Prvou novinkou je Xperia T, ktorá púta pozornosť predovšetkým vďaka rozmernému 4,6-palcovému displeju, ktorý ponúkne HD rozlíšenie, teda 720 x 1 280 pixlov. Na štvorcový palec v jeho prípade pripadá príjemných 323 pixlov, takže zobrazenie je naozaj kvalitné a jemné. Napomáha tomu aj Sony Mobile Bravia Engine.

fotogaléria
obr novinky galanote2 1 obr_xperia_t_1 kopie Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr novinky galanote2 1 obr_xperia_t_3 kopie Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr novinky galanote2 1 obr_xperia_t_4 kopie Zdroj: Zive.sk

Smartfón má pritom vzhľadom na veľkosť displeja príjemné rozmery 13 x 6,7 x 0,9 cm. Hmotnosť sa zastavila na 139 gramoch. Konštrukcia telefónu je plastová, kvalita je však samozrejmosťou. Žiadne vŕzganie či inú vôľu sme počas krátkeho zoznámenia sa s telefónom sme žiadne nedostatky nezaznamenali. Zadný kryt je potiahnutý soft-touch materiálom, ktorý je príjemný na dotyk a plní čiastočne aj protišmykovú funkciu. Ostré línie prednej steny prechádzajú v zadnej časti plynule do oblých tvarov.

Živé fotografie:

fotogaléria
obr novinky galanote2 1 xperia t_0 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr novinky galanote2 1 xperia t_1 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr novinky galanote2 1 xperia t_3 Zdroj: Zive.sk

Právu stenu telefónu okupuje masívny slot pre pamäťovú kartu microSD a microSIM kartu. Svoje miesto tu má aj blokovacie tlačidlo, ktorým sa telefón taktiež vypína, ovládanie hlasitosti a spúšť fotoaparátu.

Naľavo je umiestnený microUSB konektor na dobíjanie batérie i pripojenie k počítaču. Horná hrana obsahuje 3,5 mm jack na pripojenie akýchkoľvek bežných hudobných slúchadiel.

Xperia T má pod krytmi ukrytý čipset Qualcomm Snapdragon S4 s dvojjadrovým procesorom Krait, ktorý tiká na frekvencii 1,5 GHz. Sekunduje mu 1 GB operačnej pamäte RAM a grafický akcelerátor Adreno 225. Vnútorná pamäť novinky ponúka kapacitu 16 GB, pričom ju prostredníctvom microSD kariet môžete rozšíriť maximálne o ďalších 32 GB.

Živé fotografie:

fotogaléria
obr novinky galanote2 3 dsc01957 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr novinky galanote2 3 dsc01958 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr novinky galanote2 3 dsc01959 Zdroj: Zive.sk

Výbornou výbavou novinka disponuje aj v oblasti konektivity. Predávať sa bude aj v LTE verzii, k nám sa však pravdepodobne dostane len klasický quad-band 3G variant s nadstavbou HSPA+ (upload 42,2 Mbit/s; download 5,76 Mbit/s). Nechýba samozrejme Wi-Fi podporujúce štandardy 802.11 a,b,g,n, DLNA, Wi-Fi direct a Wi-Fi hotspot, vďaka ktorému je možné zdieľať mobilné dátové pripojenie s ďalšími Wi-Fi zariadeniami.

Xperia T dokáže lokálne komunikovať prostredníctvom Bluetooth 3.1 s A2DP. Novinka prichádza so zaujímavou novinkou „One touch“, ktorá dokáže prostredníctvom NFC veľmi rýchlo nadviazať spojenie s podporovaným hudobným príslušenstvom. Za zmienku stojí aj GPS s asistovaným štartom či podpora systému GLONASS.

Živé fotografie:

fotogaléria
obr novinky galanote2 1 xperia t_4 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr novinky galanote2 1 xperia t_5 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr novinky galanote2 1 xperia t_6 Zdroj: Zive.sk

Zabudnúť nesmieme ani na fotoaparát s úcty hodným rozlíšením 13 megapixlov, ktorý disponuje automatickým zaostrovaním a LED bleskom. Nahrávať dokáže aj video vo FullHD rozlíšení pri 30 fps. Spomína sa tiež stabilizácia obrazu či kontinuálne zaostrovanie. Predná kamera určená na videohovory má rozlíšenie 1,3 megapixla.

Živé fotografie:

fotogaléria
obr novinky galanote2 3 dsc01954 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr novinky galanote2 3 dsc01955 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr novinky galanote2 3 dsc01956 Zdroj: Zive.sk

Sony Xperia T príde na trh v čiernej, striebornej a bielej farbe. Na niektorých trhoch sa bude predávať pod označením Xperia TX, týka sa to najmä Ázie. Xperia TX má však vo výbave slabší čipset Qualcomm Snapdragon S3, čo znamená, že disponuje 1,5 GHz procesorom Scorpion, GPU Adreno 220 a 1 GB pamäťou RAM. Mierne rozdielne sú aj rozmery 13 x 6,8 x 0,86 cm. Nebude mať vo výbave LTE a kapacita batérie sa zmenšila na 1 750 mAh, Xperia T ponúkne pritom batériu s kapacitou 1 850 mAh.

Xperia V: LTE a vysoká odolnosť

Medzi kľúčové prednosti Xperie V patrí najvyššia odolnosť voči prachu a vode, ktorá zabezpečuje ochranu pred dôsledkami ponorenia do hĺbky jedného metra po dobu 30 minút. Novinka disponuje HD displejom, ktorý meria po uhlopriečke 4,3 palca s jemným zobrazením s 342 ppi.

fotogaléria
obr novinky galanote2 1 xperia_v_1 kopie Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr novinky galanote2 1 xperia_v_2 kopie Zdroj: Zive.sk

Vo výbave má ďalej 13 Mpx fotoaparát s rovnakými vlastnosťami ako vyššie menovaný top model Japoncov a rovnako je to aj v prípade ďalšej výbavy. Prichádza taktiež s LTE, no interná pamäť sa zmenšila na 8 GB. Podpora microSD však zostala zachovaná.

fotogaléria
obr novinky galanote2 1 xperia_v_3 kopie Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr novinky galanote2 1 xperia_v_4 kopie Zdroj: Zive.sk

Rozmery novinky sú 13 x 6,5 x 1 cm a hmotnosť príjemných 120 gramov. Na trh dorazí v čiernej, ružovej a bielej farbe.

Živé fotografie:

fotogaléria
obr novinky galanote2 3 xperia v Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr novinky galanote2 3 xperia v_1 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr novinky galanote2 3 xperia v_2 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr novinky galanote2 3 xperia v_3 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr novinky galanote2 3 xperia v_4 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr novinky galanote2 3 xperia v_6 Zdroj: Zive.sk

Xperia J: Tenká a štýlová

Poslednou novinkou je Xperia J, ktorá mieri do strednej triedy. Ponúkne pritom slušný 4-palcový displej s rozlíšeným 480 x 854 pixlov, čo na štvorcový palec predstavuje 245 pixlov. Rozmery telefónu sú 12 x 6 x 9 cm a hmotnosť 124 gramov. Poháňa ju jednojadrový procesor s taktom 1 GHz. Pamäť RAM v prípade Xperie J ponúkne „len“ 512 MB.

fotogaléria
obr novinky galanote2 1 xperia_j_1 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr novinky galanote2 1 xperia_j_2 kopie Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr novinky galanote2 1 xperia_j_3 kopie Zdroj: Zive.sk

Na internet sa Xperia J pripojí aj prostredníctvom rýchlych dát HSDPA (7,2 Mbit/s) a HSUPA (5,76 Mbit/s). Samozrejmosťou je Wi-Fi, Bluetooth či microUSB. Prítomné je tiež GPS s asistovaným štartom.

Živé fotografie:

fotogaléria
obr novinky galanote2 3 xperia j Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr novinky galanote2 3 xperia j_2 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr novinky galanote2 3 xperia j_3 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr novinky galanote2 3 xperia j_4 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr novinky galanote2 3 xperia j_5 Zdroj: Zive.sk

Vnútorná pamäť novinky sa zastavila na 4 GB, nechýba však podpora pamäťových kariet microSD. Fotoaparát má rozlíšenie 5 Mpx a nechýba mu autofocus ci LED blesk. Nahráva aj VGA video. Batéria ponúkne kapacitu 1 750 mAh. Xperia J sa bude predávať v čiernej, zlate, ružovej a bielej farbe.

fotogaléria
obr novinky galanote2 1 xperia_j_4 kopie Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr novinky galanote2 1 xperia_j_5 kopie Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr novinky galanote2 1 xperia_j_6 kopie Zdroj: Zive.sk

Music Unlimited a 50 GB v cloude

Novinky z línie Xperia distribuované od septembra do konca roka budú predávané s bezplatnou 60-dňovou skúšobnou verziou cloudovej služby Music Unlimited na digitálne streamovanie hudby zo siete japonského producenta. Tá používateľom umožňuje predplatiť si hudobné služby priamo z ich Xperie a získať prístup k miliónom hudobných titulov.

V telefónoch budú taktiež predinštalované nové multimediálne aplikácie, ktoré sú prepojené aj s počítačmi Sony Vaio či tabletmi a slúžia na prácu s hudbou, obrázkami a videom. Používatelia zároveň získajú 50 GB priestoru v cloudovom úložisku Box. Postačí pritom registrácia prostredníctvom novej Xperie, zvýhodnená ponuka však vyprší 31. decembra 2012.