4.9.2012 08:55 | MobilMania

Test Sony Xperia Go: Choďte von a zmoknite!

Šikovný Android s kvalitnou konštrukciou z radov ostatných smartfónov výrazne nevytŕča. Ponúkne však takmer najvyšší stupeň ochrany proti vode a prachu.

Najväčšou devízou Xperie Go je nepochybne certifikovaná odolnosť voči prachu a vode s takmer najvyšším stupňom ochrany (IP67). Vydržať by teda mala ponorenie do vody v hĺbke jedného metra po dobu 30 minút. Aj napriek týmto vlastnostiam však nečakajte robustný telefón. Dizajnom, hmotnosťou a rozmermi sa Sony Xperia Go tvári ako bežný smartfón.

Nebojí sa vody

Sony Xperia Go má plastovú konštrukciu. Vzhľadom na certifikovanú odolnosť nemusíme zrejme pripomínať jej kvalitu. Spracovanie je na výbornej úrovni. Kryty telefónu lícujú dokonale. Novinka je dostupná v troch farbách – žltej, bielej a čiernej. Oceňujeme matný povrch, ktorý nezachytáva odtlačky a iné nečistoty.

fotogaléria
fotogaléria

Novinka padne aj do menších rúk veľmi pohodlne. Vzhľadom na 3,5-palcový displej disponuje príjemnými rozmermi 11 x 6 x 0,9 cm a hmotnosťou 110 gramov. Xperia Go nezaprie svoje korene, po dizajnovej stránke tu teda vidieť črty starších modelov. Ostré hrany prednej steny prechádzajú do mierne zaoblenej zadnej časti.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Prvkov na hranách je pomenej. Cieľom bolo totiž logicky eliminovať akékoľvek možné otvory, ktorými by sa do vnútra zariadenia dostala voda a prach. Naľavo nájdete len 3,5 mm jack chránený zátkou. Pravá stena obsahuje ovládanie hlasitosti a microUSB konektor (taktiež chránený krytkou).

Blokovacie tlačidlo slúžiace aj na vypínanie/zapínanie mobilu nájdete na hornej hrane v jej ľavej časti. V pravom dolnom rohu je umiestnené ešte pútko na šnúrku, či prívesok. Zadná stena obsahuje nenápadný objektív fotoaparátu a LED blesk.

fotogaléria
fotogaléria

Xperia Go je s vodou kamarát. Potápanie jej nerobí problém.

Špecifická konštrukcia

Batéria Xperie Go disponuje kapacitou 1 305 mAh, ktorá vydrží v priemere štandardné dva dni. K batérii sa však nedostane, je integrovaná priamo v zariadení. Po odňatí zadného krytu sa vám naskytne pohľad na precízne zapečatený prístroj zabezpečený proti vniknutiu vody či prachu.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Aj SIM karta sa vkladá špeciálnym spôsobom pomocou akejsi lišty, ktorá slúži zároveň ako zátka. Slot pamäťovej karty je taktiež chránený gumovou krytkou. Japonský producent odolnosť Xperie Go demonštroval aj na veľtrhu IFA 2012, ktorý sa konal nedávno v Berlíne, kde svoju sériu odolných noviniek bez vrások celý deň sprchoval.

Menej pixelov

Sony Xperia Go disponuje 3,5-palcovým dotykovým displejom s podporou funkcie multi-touch pre štvoricu prstov. Kapacitný LCD panel ponúka slabšie rozlíšenie 320 x 480 pixelov a zobrazí 16 miliónov farieb.

Na jeden štvorcový palec v jeho prípade pripadá 165 pixelov, čo nie je rozhodne ohromujúca hodnota. Slabšie rozlíšenie je pozorovateľné aj voľným okom. Zbadáte ho najmä pri drobnejšom písme či surfovaní na internete.

Čitateľnosť displeja je však výborná. Výraznejšie problémy nie sú ani pri používaní telefónu na priamom slnku. O reguláciu intenzity podsvietenia displeja sa môže postarať aj svetelný senzor, nechýba tiež akcelerometer, ktorý otáča displej podľa polohy telefónu.

Samozrejmosťou je ochranné sklíčko odolné voči poškriabaniu. Pod displejom nájdete trojicu klasických senzorových tlačidiel známych aj z iných Androidov. Senzorové tlačidlá reagujú bez problémov aj v prípade, že je povrch telefónu mokrý.

Ochutná aj zmrzlinu

Sony Xperia Go beží na operačnom systéme Android 2.3 Gingerbread. Výrobca však už v auguste avizoval jeho skorú aktualizáciu na verziu 4.0 Ice Cream Sandwich. Sony do systému tradične integroval svoju vlastnú grafickú nadstavbu v podobe používateľského rozhrania Timescape.

Prostredie je dobre známe. Na domáce obrazovky je možné umiestniť rôzne widgety, či odkazy na aplikácie. Pohyb v prostredí je rýchly a svižný. Nič „neseká“ a prechádzanie ponukami je plynulé. Vyzdvihnúť musíme aj blokovaciu obrazovku, z ktorej sa môžete ťahom prsta dostať k ovládaniu hudobného prehrávača, či spustiť fotoaparát.

O výkon Xperie Go sa stará dvojjadrový procesor, ktorý tiká na frekvencii 1 GHz. Operačná pamäť RAM ponúka priestor 512 MB. Pre používateľa sú pripravené 4 GB internej pamäte, pričom je možné dáta uložiť aj na pamäťovú kartu microSD s maximálnou kapacitou 32 GB.

fotogaléria
fotogaléria

Rýchly internet aj dobré multimédiá

Odolná novinka komunikuje v sieťach druhej aj tretej generácie. Na internet sa pripojí aj prostredníctvom dátových prenosov HSDPA a HSUPA s rýchlosťou 14,4 Mbit/s pri sťahovaní a 5,76 Mbit/s pri odosielaní dát.

Lokálne sa Xperia Go na internet dostane aj vďaka Wi-Fi, pričom ponúkne aj Wi-Fi hotspot, teda zdieľanie mobilného dátového pripojenia s ďalšími zariadeniami. Na krátke vzdialenosti vie dáta prenášať aj pomocou technológie Bluetooth 3.0. Nechýba tiež microUSB s podporou funkcie USB on-the-go, vďaka ktorej je možné pomocou príslušenstva (nie je súčasťou balenia) k telefónu pripojiť napríklad USB kľúč. Za zmienku ešte stojí GPS s asistovaným štartom.

Sony Xperia Go ťaží zo sily Androidu. Spoľahnúť sa tak môžete na výbornú multimediálnu výbavu. Nechýba teda prehrávač hudby či videa. Prítomné je aj FM rádio. Akékoľvek softvérové nedostatky pritom môžete vyriešiť doinštalovaním aplikácií tretích strán z internetového obchodu Google Play.

Fotí tak akurát

Fotoaparát Sony Xperie Go disponuje rozlíšením päť megapixelov. Vybavený je automatickým zaostrovaním aj LED bleskom. Foťáku však chýba hardvérová spúšť. Umiestnenie objektívu na zadnej stene je navyše trochu nešťastné. Pri držaní mobilu môže totiž ľahko dôjsť k jeho prekrytiu prstom, keďže sa nachádza blízko okraja.

Kvalita záberov patrí k dnešnému štandardu. V tejto oblasti by sme Xperiu Go mohli pokojne zaradiť k lepšiemu priemeru. Pri fotení v dobrých svetelných podmienkach jej prakticky nemáme čo vytknúť. V tme či v šere na kratšie vzdialenosti výborne poslúži LED blesk, samozrejme už musíte počítať s vyšším ISO a teda viditeľnou zrnitosťou.

Xperia Go vie nahrávať aj video v HD rozlíšení pri 30 fps. Výhodou je kontinuálny autofocus, ktorý dokáže plynule preostrovať počas nahrávania. Spomína sa tiež stabilizácia obrazu a samozrejmosťou je prisvietenie pomocou LED diódy.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Nezdá sa

Sony Xperia Go je šikovný a odolný smartfón s Androidom. Vzhľadom pritom vôbec nekorešponduje s faktom, že disponuje takmer najvyšším stupňom ochrany voči prachu a vode. Novinka na nás urobila veľmi dobrý dojem. Príjemné rozmery a dobrá výbava z Xperie Go robia antraktívny telefón.

Nedostatky sa hľadajú ťažko. Zamrzí snáď len slabšie rozlíšenie displeja. Na druhej strane je tak ale displej o niečo menej náročný na batériu, čo predlžuje výdrž telefónu. Xperia Go je nasledovníkom modelu Xperie Active, ktorá si získala najmä sympatie športovcov a aktívne žijúcich ľudí.

Japonci však urobili v prípade Xperie Go výrazný posun. Masívnejšiu konštrukciu s odolnými vlastnosťami dokázali vtesnať do rozmerov, ktorými disponujú obyčajné smartfóny. Sony Xperia Go sa tak tvári ako klasický Android. Šikovné, nie? Cenovkou vám pritom dych nevyrazí – stojí približne 260 eur a nájdete ju aj v ponuke mobilného operátora Telekom.