5.9.2012 00:00 | MobilMania

Telekom Biznis Star: Ušetrite trikmi

Nová ponuka Telekomu pre podnikateľov skrýva niekoľko obmedzení a trikov. Napríklad aj lacnejší flat s internetom. Pozrite si naše tipy

Operátor Telekom včera predstavil novú ponuku pre biznis klientov. Paušály Biznis Star boli výrazne inšpirované portfóliom Happy pre rezidenčných zákazníkov. Požičali si od nich neobmedzené volania a internetový balík, ktoré sa nachádzajú v každom z variantov. Pridávajú však zvýhodnenú medzinárodnú komunikáciu – bezplatné prichádzajúce roamingové hovory a odchádzajúce volania do zahraničia.

Pomocou trikov sa však dá štandardná cenníková cena za niektoré z balíkov znížiť. Napríklad celoslovenský flat s internetom môžete získať o niekoľko eur lacnejšie.

Paušály Biznis Star sú určené výhradne pre firemných klientov. Bežní zákazníci ich teda využiť nemôžu. Pre nich sú určené napríklad nové programy Happy.

Flat s internetom pod 45 eur

Pre zákazníkov, ktorí požadujú celoslovenský flat na volania, sa ponúka štandardný variant Biznis Star***. Ten obsahuje okrem neobmedzených volaní do všetkých slovenských sietí aj neobmedzené množstvo SMS a MMS správ, 250 zdieľaných voľných minút na prichádzajúce hovory v roamingu a volaní do zahraničia a internetový balík s FUP 2 000 MB. Paušál stojí 49,99 eura mesačne.

Pre získanie celoslovenského flatu aj s neobmedzeným internetom ale môžeme využiť nižší – dvojhviezdičkový variant. Jeho základná cena je o dvadsať eur nižšia. Obsahuje neobmedzené volania len do siete Telekomu so 150 minútami do ostatných sietí, neobmedzený počet SMS a MMS správ do všetkých slovenských sietí a internetový balík s 500 MB.

K tomuto programu si môžeme aktivovať doplnkový balík neobmedzených volaní do všetkých slovenských sietí a neobmedzeného internetu, ktorý stojí 13,99 eura mesačne. Spolu so základnou cenou sa teda dostávame na 43,98 eura mesačne, čo je o 6 eur menej, ako v prípade štandardného vyššieho balíka.

Program Biznis Star ** ** s balíkom ***
Mesačný poplatok 29,99 € 43,98 € 49,99 €
Neobmedzené volania Telekom Slovensko Slovensko
Neobmedzené SMS/MMS Slovensko Slovensko Slovensko
Voľné minúty do EÚ 150 150 250
Prichádzajúce hovory v roamingu - -
Internet v mobile 500 MB neobmedzený neobmedzený

Strácame však stovku minút na volania do zahraničia a tiež voľné minúty prijatých hovorov v roamingu. Ak ale o medzinárodné hovory nestojíte, oplatí sa zvoliť práve tento variant.

Neobmedzene až od vyšších programov

Samotný flat na volania do všetkých slovenských sietí nie je možné využiť pri najnižšom programe Biznis Star*. Jeho štandardná ponuka neobmedzených hovorov do siete Telekomu v špičke sa dá vylepšiť len balíkom volaní bez rozlišovania času a zároveň neobmedzených SMS a MMS do slovenských sietí. Stojí 6,99 eura mesačne.

Znovu však platí, že ak vo vyššom programe nevyužijete všetky jeho výhody, napríklad viac voľných minút do ostatných sietí, zostaňte pri najnižšom variante. Ušetriť môžete aj osem eur mesačne.

Program Biznis Star * * s balíkom **
Mesačný poplatok 14,99 € 21,98 € 29,99 €
Neobmedzené volania Telekom v špičke Telekom Telekom
Neobmedzené SMS/MMS 50 Slovensko Slovensko
Voľné minúty do SK sietí a do EÚ 50 50 150
Prichádzajúce hovory v roamingu - - -
Internet v mobile 100 MB 100 MB 500 MB

Doobjednať si môžete aj vyšší balík internetu. Neobmedzený s FUP 2 000 MB stojí 9,99 eura mesačne, 500 MB balík 4,99 eura.

Pozor na benefity

Priemerná mesačná cena pri kombinácii nižšieho paušálu s dodatočným balíkom sa môže oproti vyššiemu variantu ešte viac znížiť. Stane sa tak v prípade, ak sa zaviažete na 12 alebo 24 mesiacov, ale nezoberiete si akciový mobilný telefón. Automaticky získate k balíku Biznis Star* neobmedzené volania do Telekomu, k vyššiemu balíku zase neobmedzené volania do všetkých slovenských sietí.

Dĺžka benefitu závisí od doby viazanosti. Pri ročnej ho získate na 6 mesiacov, pri dvojročnej na 12 mesiacov. Benefity k ostatným balíkom si pozrite v samostatnom článku .

Bonus za viazanosť teda nie je rovnaký, ako pri paušáloch Happy. Pri nich môžete k dvojročnej viazanosti bez telefónu získať okrem 30-percentnej zľavy na doplnkové balíčky všetky výhody vyššieho paušálu na šesť mesiacov. Pri paušáloch Biznis Star ale získate len časť z ponuky vyššieho variantu. Napríklad k Biznis Star* dostanete síce neobmedzené volania do Telekomu bez časového rozlišovania, s vyšším balíkom internetu sa ale musíte rozlúčiť. Benefit zachraňuje len vyššia doba jeho platnosti.

Radšej telefón?

Biznis programy majú v cene paušálu „zahrnutý“ aj príspevok na dotáciu nového telefónu. Netreba si zaň preto okrem jednorazového poplatku aj mesačne priplácať, ako pri paušáloch Happy. Telekom tento rozdiel zohľadnil aj pri benefite k viazanosti bez telefónu – oproti rezidenčným paušálom trvá dlhšie, neobsahuje však všetky výhody vyššieho variantu.

Rozhodovanie, či radšej využiť akciovú cenu telefónu alebo sa zaviazať bez neho s benefitom, bude teda zložitejšie. Keďže firemní klienti si môžu okrem biznis paušálov vybrať aj zo štandardných programov, možno nakoniec aj tak skončíte napríklad pri paušáloch Happy a využijete nový systém dotácií telefónov.