6.9.2012 00:00 | MobilMania

Lumia 920 a Lumia 820: Nové Nokie s Windows Phone 8

Nokia uviedla novú generáciu smartfónov línie Lumia. Zaujme tiež NFC príslušenstvo a bezdrôtové dobíjanie. Živé foto | video

Nokia a Microsoft včera na spoločnej tlačovej konferencii predstavili novú generáciu smartfónov Lumia, ktoré bežia na novom operačnom systéme Windows Phone 8. Špičkovo vybavené smartfóny Lumia 920 a Lumia 802 lákajú najmä na výborné displeje či bezdrôtové dobíjanie. Nokia sa tiež predviedla zaujímavým príslušenstvom.

Nokia Lumia 920: V plnej paráde

Nokia Lumia 920 je nový top model fínskeho producenta. Dizajnom sa veľmi podobá na predchádzajúce modely Lumia 800 či Lumia 900. Vo výbave však má displej s uhlopriečkou 4,5 palca s rozlíšením 1 280 x 768 pixelov. 

Samotný IPS LCD displej Nokia volá PureMotion HD+. Má totiž špecificky zaoblené okraje. Ďalšou dôležitou funkciou v prípade displeja je Super Sensitive touch, vďaka ktorej je displej oveľa citlivejší na dotyk a umožňuje tak presnejšie ovládanie. Displej je podľa Nokie výborne čitateľný aj na priamom slnku, pričom sa môže pochváliť verným zobrazením farieb a výbornou čiernou vďaka funkcii Clear Black.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Nokia Lumia 920 na oficiálnych fotografiách

Rozmery Nokie Lumia 920 sú 13 x 7 x 1 cm. Hmotnosť sa zastavila na 185 gramoch. Konštrukcia telefónu je polykarbonátová, rovnaká ako v pri minuloročných Lumiách.

Nokiu Lumia 920 poháňa dvojjadrový procesor Snapdragon S4, ktorý je taktovaný na frekvenciu 1,5 GHz. Sekunduje mu operačná pamäť RAM s kapacitou 1 GB. Interná pamäť Nokie Lumia 920 narástla až na 32 GB. Zároveň je pripravených aj 8 GB priestoru pre dáta v cloudovej službe SkyDrive. Len pre poriadok, operačným systémom je Windows Phone 8.

Konektivita je na výbornej úrovni. Okrem sietí druhej a tretej generiácie Nokia Lumia 920 ponúkne aj pripojenie k LTE. Na internet sa pripojí cez HSDPA (42 Mbit/s) a HSUPA (5,76 Mbit/s) a taktiež cez LTE cat3, ktoré umožňuje pripojenie s teoretickou rýchlosťou 100 Mbit/s pri sťahovaní a 50 Mbit/s pri odosielaní dát.

Lokálne sa vie pripojiť aj bezdrôtovo cez Wi-Fi, ktoré podporuje štandardy 802.11 a/b/g/n. Súbory budete môcť prenášať aj prostredníctvom Bluetooth 3.1. Za zmienku stojí aj NFC, ktoré využije na rýchle párovanie novinky s príslušenstvom. O platbách v obchodoch nepadlo slovo, po technickej stránke by to ale nemal byť problém.

Výrobca vyzdvihuje aj fotoaparát novej Lumie, ktorý disponuje rozlíšením 8 Mpx. Novinka však prichádza s technológiou PureView, očakávať preto môžete špičkové zábery. Foťák dokáže nahrávať aj FullHD video, pričom sa spomína aj pokročilá stabilizácia obrazu. Poteší aj prítomnosť prednej videokamery s rozlíšením 1,3 Mpx, ktorá dokáže zachytiť HD video. Skype tak využije naplno.

Nokia Lumia 920 sa dobíja prostredníctvom microUSB konektora, alebo bezdrôtovo na špeciálnej podložke. Batéria telefónu má kapacitu 2 000 mAh. Novinka bude na trhu dostupná v žltej, červenej, bielej, sivej a čiernej farbe.

Nokia Lumia 820: Smartfón s vymeniteľnými krytmi

Smartfón Nokia Lumia 820 je druhou dnes predstavenou novinkou od fínskeho producenta. Prístroj na rozdiel od vyššieho uvedeného modelu ponúkne rôzne pestrofarebné vymeniteľné kryty. K dispozícii bude čierne, šedé, červené, žlté, biele, modré a fialové farebné vyhotovenie.

Novinka je akoby vylepšenou verziou smartfónu Nokia Lumia 900 so zaobleným krytom. Na starší model si spomenieme najmä vtedy, keď sa pozrieme na parametre displeja s technológiou ClearBlack. Obrazovka s veľkosťou 4,3 palca, pričom je typu AMOLED, má teda rozlíšenie 480 × 800 obrazových bodov (WVGA).

fotogaléria
fotogaléria

Nokia Lumia 820 na oficiálnych fotkách

Displej schopný zobraziť 16 miliónov farieb je tiež odolný voči škrabancom, a to vďaka kryciemu sklíčku Corning Gorilla Glass. Srdcom zariadenia, ktoré beží na operačnom systéme Windows Phone 8, je dvojjadrový procesor Snapdragon S4 s taktovacou frekvenciou 1,5 GHz. Procesoru ďalej sekunduje 1 GB operačnej pamäte RAM, nechýba tiež grafický čip Adreno 225 GPU.

Nokia Lumia 820 okrem iného ponúkne aj 8-megapixelový fotoaparát so sveteľnosťou f2.2. Samotný snímač dodáva spoločnosť Carl Zeiss, nechýba mu aj automatické zaostrovanie či LED blesk určený do zhoršených svetelných podmienok. Video je možné natáčať v plnom HD rozlíšení 1 920 × 1 080 pixelov pri rýchlosti 30 snímok za sekundu.

Rozmery mobilného telefónu sú 12 × 7 × 1 cm, hmotnosť sa zastavila na hodnote 160 gramov. Čo sa týka batérie, tá má o čosi menšiu kapacitu ako model Lumia 920. Konkrétne ide o 1 650 mAh akumulátor. Interná pamäť s kapacitou 8 GB je zas rozšíriteľná pomocou pamäťových kariet microSD až do 32 GB.

Konektivita novinky zahŕňa bezdrôtové technológie Wi-Fi 802.11 b/g/n či Bluetooth 3.1 s A2DP. Dátovú komunikáciu na dlhšie vzdialenosti zas zabezpečí GPRS, EDGE či rýchlejšie HSDPA do 42 Mbit/s či HSUPA do 5,76 Mbit/s. Taktiež aj model Nokia Lumia 820 podporuje vysokorýchlostné siete LTE.

fotogaléria
fotogaléria

Lumia 820

Na novinke je tiež umiestnený konektor microUSB určený na nabíjanie a komunikáciu s počítačom, a tiež aj 3,5 mm jack pre pripojenie akýchkoľvek slúchadiel. Smartfóny Nokia Lumia 920 a Lumia 820 sa majú dostať na trh ešte v priebehu štvrtého kvartálu 2012.

Novinky naživo

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Bezdrôtové dobíjanie nie je Sci-Fi

Medzi kľúčové novinky Lumie 920 a Lumie 820 môžeme bez pochýb zaradiť bezdrôtové dobíjanie, ktoré je realizované prostredníctvom špeciálnej podložky. Do telefónu tak už nebudete musieť zasúvať žiadne konektory a batéria sa vám aj napriek tomu dobije cez zadnú časť telefónu, kde sú integrované indukčné cievky. Šikovné, nie? Dúfajme, že sa Nokii podarí s touto technológiou preraziť a urobiť ju masovejšou. Niekdajší Palm sa o to totiž pokúšal neúspešne.

Podľa zverejnených detailných tabuľkových špecifikácií , podložka nebude zahrnutá v štandardnom balení. Budete si ju teda musieť zakúpiť osobitne. Nokia zároveň predstavila nový rad príslušenstva na bezdrôtové dobíjanie.

JLB Power Up Wireless Charging speaker

Ako už názov prezrádza, ide o reproduktor, ktorý má na svojej vrchnej časti integrovanú nabíjačku. Ponúkne konektivitu cez NFC pre rýchle párovanie s telefónom a následnú reprodukciu hudby. Ovládanie hudobného prehrávača je možné prostredníctvom detikovaných tlačidiel na jeho hornej stene. Nemusíte teda vôbec siahať na telefón.

fotogaléria
fotogaléria

Nokia Wireless Charging Stand DT-910

Klasický stojan na mobil, ktorý si položíte napríklad niekde na stôl. Tento vám však mobil taktiež dobije, dokonca bezdrôtovo.

fotogaléria
fotogaléria

Rozšírenie vďaka partnerom

Nokia chce bezdrôtové nabíjanie urobiť masovejšou záležitosťou aj vďaka partnerom. Spomína sa napríklad firma Fatboy, ktorá vyrába obrovské sedacie vankúše. Pre Nokiu zhotoví miniatúrnu verziu vankúša, ktorý bude mať integrovanú bezdrôtovú nabíjačku.

Okrem kaviarní siete Coffee Bemn či čajovní Tea Leaf sa bezdrôtové nabíjačky objavia v interiéri prémiovej zóny leteckej spoločnosti Virgin Atlantik na letisku Heathrow v Londýne.

Zároveň sa počíta s rozširovaním v oblasti audiotechniky, či áut, kde by mohla mať technológia bezdrôtového dobíjania veľmi dobré uplatnenie.

Produktové špecifikácie noviniek

Parametre Nokia Lumia 920 Nokia Lumia 820
Displej 4,5“ Nokia PureMotion HD+ WXGA IPS LCD Super Sensitive touch Nokia ClearBlack s módom vysokého jasu a vylepšeniami pre čítanie na priamom slnku 4,3“ ClearBlack OLED WVGA 800x480 Super Sensitive touch Nokia ClearBlack s módom vysokého jasu a vylepšeniami pre čítanie na priamom slnku
Akumulátor 2000 mAh s integrovaným bezdrôtovým nabíjaním Qi 1650 mAh s podporou pre bezdrôtové nabíjanie Qi
Procesor 1,5GHz Dual Core Snapdragon S4 1,5GHz Dual Core Snapdragon S4
Fotoaparát 8,7 MPx s pokročilou stabilizáciou obrazu Nokia PureView a optikou Carl Zeiss Záznam videa vo Full 1080p HD při 30 fps 8 MPx Auto Focus s optikou Carl Zeiss Dual LED flash Záznam videa vo Full 1080p HD při 30fps
Predný fotoaparát 1,2 MPx s podporou pre 720p HD video VGA
Paměť 1 GB RAM 32 GB pamäte so 7 GB diskového priestoru na SkyDrive zadarmo 1 GB RAM 8 GB pamäte s podporou microSD karet a so 7 GB diskového priestoru na SkyDrive zadarmo

17:45: Ďakujeme za pozornosť . Ďalšie detaily o Lumii 920 a Lumii 820, ako aj novom príslušenstve a funkciách, ktoré dnes Nokia uviedla, prinesieme v nasledujúcich hodinách. Sledujte nás naďalej.

17:40: Tlačovka je na konci. Stále nepoznáme cenu, ani konkrétnu dostupnosť dvojice nových Lumií na trhu.

17:33: Záverečná reč šéfa Nokie Stephena Elopa. „Dámy a páni, je čas presedlať na Lumie.“

17:31: „V našom záujme je podiel na trhu dvíhať stále vyššie a vyššie,“ uviedol Elop.

17:30: Posledná otázka:

17:26: Dnes už zrejme nič neuvidíme. Tablet na programe nie je.

17:24: Padla otázka na margo toho, že prvý Windows Phone 8 smartfón má Samsungu. Elop však pohotovo reagoval, že Nokia má model s funkčným a plne integrovaným systémom.

17:23: Čas na otázky a odpovede.

17:16: Na pódium sa vracia Stephen Elop, aby privítal šéfa Microsoftu Steva Ballmera. Obaja vyzdvihujú operačný systém Windows Phone 8.

17:12: Druhou novinkou je Nokia Lumia 820. Má polykarbonátový kryt, displej s uhlopriečkou 4,3 palca. Potvrdzujú sa uniknuté parametre. Vo výbave je batéria s kapacitou 1 650 mAh, Nokia Lumia 920 má batériu s kapacitou 2 000 mAh.

17:08: Nokia porovnáva Lumiu 920 so Samsungom Galaxy S III. Vyzerá to na jasného víťaza na strane Fínov. S Lumiou 920 sa dajú podľa ukážky vyhotoviť naozaj kvalitné zábery. 

17:06 : Nových fotoaplikácií sa dočkajú aj majitelia prvej generácie Lumií. Nokia Lumia 920 má objektív s veľmi nízkou clodou F2.0, vďaka čomu by si mala poradiť aj s fotením v horších svetelných podmienkach.

17:05: Ďalśímy novými aplikáciami sú Angry Birds Roost, Smart Shoot, Cinemagraph.

16:59: Pozrieme si ukážku City Lens - aplikácie rozšírenej reality, vďaka ktorej sa si prostredníctvom fotoaparátu môžete prezrieť, čo vidíte na ulici.

16:58: Nové príslušenstvo v podobe JBL Power Up. Ide o šikovný reproduktor, ktorý disponuje aj integrovanou podložkou na bezdrôtové dobíjanie. S telefónom komunikuje cez NFC.

fotogaléria

16:56: Nokia do displeja integrovala novú technológiu „Super sensitive touch".

16:53: Konštrukcia telefónu je opäť polykarbonátová, rovnaká ako v prípade Lumie 800 či Lumie 900. Aj dizajnom sa Nokia Lumia 920 výrazne podobá na svoje predchodkyňe.

fotogaléria

16:49: Na pódium prichádza Kevin Shields,aby nám prezradil detaily o Nokii Lumia 920.

16:46: Joe zdôraznuje výhody synchronizácie s cloudovým úložiskom SkyDrive.

16:41: Foto aplikáciebudú integrované priamo v ponuke fotoaparátu. Spustiť sa tak budú dať veľmi rýchlo. V ponuke sa objavia aj aplikácie, ktoré si do telefónu doinštalujete.

16:40 : Ideme sa pozrieť na fotografické schopnosti.

16:35: Pripomenúť môžeme, že samotné živé dlazdice budú mať tri veľkosti.

16:33: Na domácu obrazovku sa dajú umiestniť napríklad aj živé dlaždice adresátov váško kontakt listu.

fotogaléria

16:31: Nasleduje prehliadka možností úprav na domácej obrazovke.

16:28 Na pódium prichádza Joe Belfoire, aby prezradil detaily ohľadne nového systému Windows Phone 8.

fotogaléria

16:28: PureView: Pôjde o najlepšiu technológiu, akú doposiaľ integrovali.

16:26: Bezdrôtové nabíjanie je realitou. Špeciálne nabíjačky budú napríklad v kaviarňach vybraných partnerov.

16:25: Potvrdzuje sa väčšina uniknutých parametrov. Nokia Lumia 920 bude mať displej so zahnutými okrajmi. Nokia to nazvala PureMotion HD+. Z toho je už naznačené rozlíšenie displeja. Displej má uhlopriečku 4,5-palca, pričom sa vyzdvihujú jeho vlastnosti na priamom slnku.

16:10: Živý prenos je veľmi komplikované sledovať. Často totiž vypadáva. Nokia Lumia 920 je však realitou! Po krátkom úvode Stephena Elopa sa predstavenia ujala šéfka divízie smartfónov Jo Harlow. Údajne ide o najinovatívnejší smartfón. Potvrdila sa technológia PureView!

Článok publikovaný o 15:30 : Tohtoročný september bude mimoriadne nabitý novinkami. Po veľtrhu IFA 2012, kde sa novými smartfónmi blysli takmer všetci výrobcovia , prichádza na rad Nokia, ktorá to odpáli dnes popoludní. Ešte dnes večer ju pritom bude nasledovať Motorola, 12. septembra Apple uvedie nový iPhone a na 16. septembra chystá dôležitú tlačovku HTC. Máme sa teda rozhodne na čo tešiť.

Prvé neoficiálne informácie

Kľúčovou témou dnešnej tlačovej konferencie Nokie a Microsoftu bude nová generácia smartfónov línie Lumia, ktoré budú bežať už na novom operačnom systéme Windows Phone 8 . Za posledné dni uniklo na internet niekoľko produktových fotografií a známe sú aj údajné špecifikácie noviniek. Čo o nich zatiaľ vieme?

  • Lumia 920

Novou vlajkovou loďou Nokie by sa mala stať Lumia 920. Top model fínskej spoločnosti je podľa uniknutých informácií vybavený 4,5-palcovým AMOLED displejom s rozlíšením 720 x 1 280 pixelov. V jeho prípade sa spomína aj technológia ClearBlack pre verné zobrazenie farieb a sýtu čiernu.

fotogaléria
fotogaléria

O výkon Nokie Lumia 920 sa postará dvojjadrový procesor Qualcomm Snapdragon S4. Vy výbave jej nebude chýbať NFC, vďaka ktorému sa bude napríklad môcť spárovať s novým príslušenstvom. Počíta sa tiež s bohatou konektivitou vrátane prenosov HSDPA a HSUPA s rýchlosťami 42 Mbit/s pri sťahovaní a 5,76 pri odosielaní dát. Očakávať môžeme aj podporu LTE sietí. Samozrejmosťou je Wi-Fi, microUSB či Bluetooth, ktorý už zvládne posielať aj multimédiá.

Vnútornú pamäť zariadenia bude možné rozšíriť prostredníctvom pamäťových kariet. Fotoaparát Nokie Lumia 920 ponúkne rozlíšenie 12 Mpx. Nechýba mu automatické zaostrovanie či LED blesk a pochváliť sa môže optikou Carl Zeiss. Novinka by mala zároveň disponovať fototechnológiou PureView, ktorú poznáme z Nokie 808 PureView .

fotogaléria
fotogaléria

Bezdrôtové dobíjanie a príslušenstvo .

Nokia Lumia 920 bude lákať aj na pestré farby. Okrem klasického čierneho, či bieleho vyhotovenia sa bude predávať aj v sivej, žltej a červenej farbe. Príjemným prekvapením bude aj údajné bezdrôtové dobíjanie pomocou špeciálnej podložky, ktoré potvrdzujú uniknuté fotografie i zatiaľ nepotvrdené zdroje.

  • Lumia 820
fotogaléria

Nokia Lumia 820 by mala byť o niečo menej vybavený high-endový smartfón. Ponúknuť má AMOLED displej s uhlopriečkou 4,3 palca. Niektoré zdroje však uvádzajú až 4,6-palcový displej. Počíta sa opäť s HD rozlíšením.

Novinku bude poháňať dvojjadrový procesor s taktom 1,5 GHz. Spomína sa tiež podpora LTE, prítomnosť microSD slotu či technológie NFC. Lumia 820 bude disponovať fotoaparátom s rozlíšením 8 Mpx, ktorému nechýba autofocus či LED blesk. 

Nokia láka

Ešte pred začiatkom konferencie si môžete prezrieť niekoľko videí, ktorými Nokia láka na nadchádzajúce udalosti. Prvé video naznačuje príchod zmien. Druhé video s názvom Stay Tuned! sa týka rozšírenej reality, s ktorou sa Nokia doposiaľ pohrávala v aplikácií Nokia City Lends. Témou tretieho teaseru Nearly there! je nakupovanie, respektíve snaha odlíšiť sa, ktorá poukazuje na pestrofarebné vyhotovenia nových Lumií. Posledné video uverejnené len včera, potvrdzuje spomínané bezdrôtové nabíjanie.

Sledujte online!

Dnešnú tlačovú konferenciu môžete s nami sledovať online prostredníctvom streamingu na webe Nokie. Živý webcast nájdete na tejto adrese , k jeho sledovaniu je potrebný Silverlight .

MobilMania.sk bude predstavenie noviniek priebežne pokrývať. Sledujte preto tento článok, v priebehu popoludnia ho budeme dopĺňať a aktualizovať o nové informácie. Tlačová konferencia Microsoftu a Nokie začína dnes o 16:00 nášho času.