10.9.2012 00:00 | MobilMania

Ochráňte si deti cez mobil. Vieme ako

Mobilní operátori ponúkajú množstvo služieb, pomocou ktorých môžete svoje dieťa skontrolovať kedykoľvek. Pozrite si ich prehľad

Mobilný telefón má dnes už snáď každý školák. Rodičia ich deťom kupujú pre vyšší pocit bezpečnosti, deti ich zase majú radi kvôli multimediálnym funkciám. Pomocou služieb mobilných operátorov sa však telefón v rukách dieťaťa stáva mocným nástrojom pre jeho kontrolu.

Malí školáci sa môžu s rodičmi spojiť aj bez akéhokoľvek kreditu, rodičia naopak môžu reagovať automatickým dobitím či zistením aktuálnej polohy. Pozrite si prehľad šikovných služieb, ktoré sú výborným pomocníkom pre rodiny s deťmi.

Pre dieťa predplatenku

Pre dieťa v školskom veku je zrejme zbytočné a možno aj nebezpečné k telefónu platiť mesačný program. Pri ňom rodič prakticky nemá kontrolu nad aktuálnou spotrebou, čo sa môže odraziť na vysokých faktúrach. Nemusí ísť pritom o vedomú chybu dieťaťa – pokojne sa mohlo s telefónom omylom pripojiť na internet bez dátového balíka a desiatky eur za drahé megabajty sú na svete.

Vo všeobecnosti preto pre lepšiu kontrolu spotreby a vyššiu bezpečnosť odporúčame zvoliť niektorú z predplatených kariet.

fotogaléria

„Pre najmladších používateľov je najvhodnejšia práve predplatená karta, kde má rodič pod kontrolou spotrebu svojho dieťaťa a zároveň mu môže sám zo svojho paušálu pohodlne a nielen v nevyhnutných prípadoch dobíjať kredit,“ odporúča hovorkyňa O2 Martina Jamrichová.

Aj Telekom odporúča ponuku predplatených služieb. „Telekom ponúka predplatené Easy karty a programy FIX, ktoré sú ideálne pre detského zákazníka vďaka nízkym cenám volaní aj SMS a rodičovským službám,“ uvádza šéf korporátnej komunikácie Andrej Gargulák.

Orange pre rodičov s deťmi dáva do popredia kombináciu paušálu s variantom Prima Snov+ pre predplatené karty. Vďaka nemu získate neobmedzené vzájomné volania a výhodnejšie ceny hovorov a SMS z predplatenky.

Zavolá aj bez kreditu

Značkový operátor Tesco mobile v júni uviedol novú službu V bezpečí. Tá umožňuje zvoliť si k paušálu tri100 maximálne tri čísla predplatených kariet, ktoré bude mesačne dobíjať sumou aspoň 5 eur. Následne môžu majitelia predplateniek telefonovať na paušálové číslo bez obmedzenia a dokonca aj po vyčerpaní kreditu.

Nevýhodou tejto služby je fakt, že bezplatné volania platia len v smere z predplatenej karty na paušál. Opačný smer alebo vzájomné volania medzi viacerými predplatenkami sú účtované štandardne.

V tomto ohľade sa výhodnejšie javí ponuka FunFónu. So službou 3 Kamoši si môžete zvoliť na predplatenej karte alebo paušále ľubovoľnú trojicu čísel, na ktoré môžete telefonovať bezplatne po dobu troch rokov. Samozrejme, čísla musia byť takisto u značkového operátora FunFón.

Ak si aj na týchto ďalších kartách zvolíte rovnakú trojicu čísel, telefonovať si môžete bezplatne navzájom. Ponuka je teda vhodná pre maximálne štvorčlenné rodiny. Služba je poskytovaná bez mesačného aj aktivačného poplatku.

TIP: Všetky informácie o službe FunFón

O2 službu Mojim trom spoplatňuje sumou 6 eur mesačne. Funguje na rovnakom princípe, ako 3 Kamoši od FunFónu.

Bezplatné vzájomné volania môžete získať v Orangei pri kombinácii paušálu a predplatenej karty Prima. Po aktivácii variantu Prima Snov+ získate na predplatenej karte cenu za minútu hovoru 12 centov a za SMS 6 centov. Zároveň si však medzi paušálovým číslom a predplatenkou môžete vzájomne telefonovať bez obmedzenia. Variant stojí 1,90 eura mesačne.

Sponzor s paušálom

Telekom umožňuje pri predplatených kartách z kolekcie Disney aktivovať službu Sponzor. Ak na predplatenej karte klesne kredit pod 20 centov, na telefónne číslo, ktoré ma aktívnu túto službu a využíva mesačné paušály, bude môcť dieťa telefonovať bez znižovania kreditu.

Náklady na hovorné budú pripočítané k prevádzke čísla, na ktorom je služba aktívna. Účtovať sa budú štandardným spôsobom, teda najskôr odrátavaním predplatených minút a následne podľa aktívneho tarifu. Aktivácia služby je zdarma a je ju potrebné vykonať na čísle s mesačným programom.

Pohodlné dobíjanie

Pri nedostatku kreditu sa môže dieťa dovolať pomocou rodičovských služieb väčšinou len núdzovo na jedno či tri ďalšie čísla. Ak by ale potrebovalo kontaktovať iných, potrebuje okamžité dobitie kreditu. Operátori mysleli aj na to.

fotogaléria

Telekom ponúka pre programy Easy a Fix niekoľko rodičovských služieb. Jednou z nich je Informácia o kredite dieťaťa. „Vďaka službe Informácia o kredite dostane rodič bezplatnú informačnú SMS správu v prípade, že kredit dieťaťa na SIM karte klesne pod 0,50 eur. Pre rýchle dobitie kreditu sumou 12 eur stačí odpovedať na túto SMS správu textom DOBI,“ uvádza Gargulák.

Samozrejmosťou je tiež jednorazové alebo pravidelné dobíjanie z mesačných programov cez infolinku. Vybrať si môžete zo súm od 6 do 50 eur.

Orange okrem jednorazového a pravidelného dobíjania predplatených kariet ponúka aj takzvaný Stály kredit. Karta bude dobitá v prípade, ak kredit klesol pod hranicu 1,66 eura alebo v posledný deň jeho platnosti. Najnižšia suma na dobitie je 7 eur.

Operátor O2 možnosť dobíjania predplateniek z mesačných programov spustil len nedávno. K dispozícii je jednorazové a pravidelné dobitie a tiež stály kredit. Ten sa dobije pri poklese kreditu pod 1,50 eura.

Je naozaj v škole?

Pomocou mobilných sietí môžete zistiť aj polohu vášho dieťaťa. V Telekome stojí lokalizácia pomocou služby Kde je 10,08 centa z mesačných programov a 11,39 centa pre programy Easy a Fix. Orange spoplatnil službu Nájdi svojich známych sumou 12,05 centa, ak vám na oznámenie polohy stačí textová správa. MMS s mapou stojí 39,83 centa. O2 zatiaľ podobnú službu neposkytuje.

Telekom dokonca umožňuje skontrolovať, či školák dodržuje školský poriadok a počas vyučovania má vypnutý mobilný telefón. Stačí zaslať SMS správu v tvare ZAP na číslo 12322. Službu je potrebné mať vopred aktivovanú.

Dôležitá je výchova

Ani najlepšie rodičovské služby nemusia zabrániť zlému šafáreniu s kreditom či dokonca celým telefónom. Najdôležitejším faktorom preto aj v prípade mobilných služieb zostáva aj naďalej výchova. K štandardným pravidlám dobrého správania je preto potrebné v dnešnej IT dobe pridať aj výchovu správania sa na internete či správneho využívania mobilného telefónu.