10.9.2012 00:02 | Bleskovky MobilMania.sk

Baidu má vlastný mobilný internetový prehliadač

Čínska internetová spoločnosť Baidu priniesla na trh po vlastnom desktopovom už aj mobilný internetový prehliadač pre platformu Android. Bude tak konkurovať firmám Google a Opera, ale chystá sa tiež prevziať používateľov spoločnosti UCWeb, ktorá ponúka prehliadač UC Browser. Rozhodnutie, ktoré najväčšia internetová firma v Číne prijala, podľa expertov len dokazuje, že podniky vidia budúcnosť v mobilnej komunikácii.

Interné testy Baiudu ukázali, že prehliadač je o 20 percent rýchlejší ako známe produkty konkurentov (Chrome, Safari, integrovaný prehliadač Androidu). Benefitom má byť tiež prehrávanie videa bez potreby inštalovať externú aplikáciu, uvádza Reuters.

Do konca roka by Baidu chcel v Číne dosiahnuť 80-percentný podiel na trhu internetových prehliadačov pre Android. Cieľom firmy je podľa analytika Michaela Clendenina z RedTech Advisors zachytiť trend a dosiahnuť ďalšie finančné príjmy.

Doplňme, že spoločnosť okrem prehliadača ponúka pod názvom Yi aj špeciálnu verziu Androidu a tiež mobilné zariadenia.

Baidu zároveň ohlásil investíciu vo výške 1,6 miliardy dolárov do dátového úložiska za účelom poskytovania cloudovej služby. Aj „oblak“ sa za posledné roky totiž úspešne rozmáha.

Čínska firma chce novinkami odraziť útoky menších konkurentov, medzi ktorých v ázijskom štáte patrí hlavne spoločnosť Qihoo 360 Technology . Tá okrem antivírusu ponúka vlastný internetový prehliadač a v auguste k nemu pribudol aj vyhľadávač. Baidu následne stratil zo svojho trhového podielu až 17 %.

Čína má najväčší internetový trh na svete, podľa najnovších čísel sa na ňom pohybuje asi 538 miliónov ľudí. To je výrazne viac, ako činí celkový počet obyvateľov USA, teda druhého najväčšieho internetového trhu na svete. Počet ľudí, ktorí používajú mobilný internet, za posledný rok vzrástol o 22 percent na 388 miliónov. To je dvakrát rýchlejšie tempo rastu, aké Čína registruje pri všetkých internetových službách dohromady.