11.9.2012 00:00 | MobilMania
Video

Displej Nokia PureMotion HD+: Bude revolučný

Najrýchlejší, jasnejší a citlivejší. Nový displej od Nokie, ktorý ako prvá prinesie Lumia 920, oplýva viacerými superlatívmi. video

Nová vlajková loď Nokie je produkt, na ktorom si fínsky výrobca rozhodne dal záležať a mal na to dosť dobré dôvody. Patrí k nim obnovenie imidžu majstra inovácií medzi tvorcami mobilov, ale hlavne zvrátenie prepadu trhového podielu v oblasti smartfónov. Podľa predbežných informácií to vyzerá tak, že Nokia Lumia 920 bude v tomto smere dobrý pokus, aj vďaka mnohým inováciám.

Pravda, marketingové aktivity, v ktorých výrobcovia, operátori, či obchodníci prezentujú výnimočnosť svojej ponuky, treba brať s istou rezervou a nutnou dávkou zdravého skepticizmu. Dôkazom je aj nedávne priznanie Nokie, že pri prezentácii technológie PureView použitej práve v Lumii 920 boli diváci videa „prípadne uvedení do omylu“. Za diplomatickým vyjadrením sa skrýva odhalenie pravdepodobnej manipulácie, keď Nokia v klipe použila zábery z profesionálnej kamery, namiesto zo smartfónu. Tento prešľap však neznamená, že PureView nakoniec nedáva špičkové výsledky pri natáčaní videa. Nakoniec, ktorá reklama nám servíruje neprikrášlenú realitu? Prax nakoniec čoskoro ukáže, ako je to s kvalitami vlajkovej lode Nokie a určite si o tom prečítate v recenzii na našich stránkach. O marketingovej afére Nokie sme informovali v samostatnej bleskovke .

fotogaléria
obr nokia lumia 920 a lumia 820 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr nokia lumia 920 a lumia 820 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr nokia lumia 920 a lumia 820 Zdroj: Zive.sk

Nokia Lumia 920 na oficiálnych fotografiách

Keď zabodujú pixely

K podstatným vylepšeniam patrí zdokonalený displej, ktorého technické špecifikácie vyzerajú zaujímavo. Kapacitný „supercitlivý“ LCD IPS displej s LED podsvietením o uhlopriečke 4,5“ disponuje technológiou Nokia PureMotion. Displej v Lumii 920 má priniesť progres v sledovaní videa, dokonalú čiernu vďaka technológii ClearBlack., špeciálny algoritmus zabezpečí výbornú čitateľnosť aj vo vonkajších podmienkach a poradí si údajne s akýmkoľvek dotykom. Pestované nechty, ani rukavice už nebudú prekážkou pri ovládaní.

fotogaléria
obr nokia lumia 920 a lumia 820 1 Zdroj: Zive.sk

Rozlíšenie displeja Nokie Lumia 920 je 1280x768 pixelov (WXGA HD+). Obr.: Nokia

Rozlíšenie 1280x768 (WXGA HD+) poskytuje o 6,7% viac obrazových bodov ako HD 720p (1280x720) a o 60% viac oproti DVGA (960x640). Pri uhlopriečke 4,5 palca dosahuje hustota pixelov špičkových 332 PPI.  Displej má pomer strán 15:9, čo oproti formátu 16:9 zlepšuje prehľadnosť a ovládanie dotykom.

Rýchlosť pre lepšie video

Kontrast, jas, rozlíšenie, či čitateľnosť na priamom slnku sú určite dôležité parametre displejov mobilných zariadení, ale tie dnes v čoraz väčšej miere sprostredkúvajú dynamický multimediálny obsah a to, čo bolo výborné pri pozeraní fotografií, nemusí stačiť na sledovanie videa. Zvlášť videa vyššej kvality.

Podľa Nokie má väčšina LCD aj OLED displejov na mobilných zariadeniach problémy s odozvou pri sledovaní videa. Zatiaľ, čo hardvér súčasných smartfónov bez problémov generuje kvalitné video s rýchlosťou až 60 fps, displeje boli väčšinou stavané na nižšiu obrazovú frekvenciu a pri zobrazovaní rýchlych zmien obrazu tak môže nastať skreslenie.

fotogaléria
obr nokia lumia 920 a lumia 820 1 Zdroj: Zive.sk

Porovnanie odozvy obrazových bodov bežného IPS LCD displeja a PureMotion Lumie 920. Obr.: Nokia

Pri typických IPS (in-plane switching) displejoch je čas odozvy (cca 23ms ) dlhší než doba zobrazenia jedného rámca, ktorá pri rýchlosti 60 fps predstavuje 16,7 ms. Doznievajúci obraz predchádzajúceho rámca potom môže rušiť aktuálne zobrazený rámec, čo pri rýchlo sa meniacich scénach vnímame ako tiene v obraze. Displej PureMotion má odozvu pri prechode medzi dvoma stupňami šedej menej ako 9 ms, čo dosahuje krátkodobým zvýšením napätia napájajúceho obrazové body vo vrstve tekutých kryštálov.

fotogaléria
obr nokia lumia 920 a lumia 820 1 Zdroj: Zive.sk

Skrátenie reakčného času pixelu zvýšením napájacieho napätia. Obr.: Nokia

Ani pri rýchlosti 60 fps tak nedochádza k prelínaniu susedných rámcov, čo zaručuje maximálnu kvalitu obrazu pri rýchlych scénach, ako aj pri rolovaní displeja, navigácii a ďalších aplikáciách. Zaujímavou vlastnosťou displeja je tiež 8 bitová regulácia svietivosti, zodpovedajúca 256 úrovniam nastavenia.

Vonku naplno

Dnešné smartfóny využívajú prakticky bez výnimky dotykový displej ako užívateľské rozhranie. Pokiaľ sa teda displej stane na priamom slnečnom svetle nečitateľným, obmedzí to aj ovládanie samotného zariadenia, vrátane telefonovania. Nokia si však dala záležať na zlepšení zobrazovacích schopností displeja PureMotion aj vo vonkajšom prostredí. Technológia ClearBlack vylepšuje zobrazenie tmavých tónov, displej má zníženú odrazivosť vonkajšieho svetla a naopak vysoký jas, ktorý je automaticky prispôsobuje intenzite vonkajšieho osvetlenia snímanej zabudovaným senzorom. Používateľ nemusí nič nastavovať a bude mať pritom vždy optimálny kontrast a jas displeja.

Lumia 920 však má ambíciu stať sa skutočne revolučným smartfónom. Pomôcť by jej v tom mala aj mimoriadna citlivosť displeja na dotyk. Ten sa dá ovládať nielen holými prstami, alebo špeciálnym perom, ako pri bežných dotykových displejoch, ale nerobia mu problém ani dlhé nechty, bežné perá, či dokonca rukavice.

Scény s akrobatickým vykrúcaním prstov s pestovanými, alebo umelými nechtami, budú pri ovládaní displeja minulosťou a v zime zas nebude potrebné vyzliekať si rukavice, ani ovládať mobil nejakým kurióznym spôsobom (napr. nosom). Každá citlivosť má, samozrejme, svoje hranice, preto ani PureMotion zrejme nedokáže dobre reagovať, ak ho budete chcieť ovládať v hrubých pracovných rukaviciach, alebo v palčákoch. Minimálne preto, že netrafíte na ikony. Viac informácií o technológií PureMotion nájdete na stránkach výrobcu .