12.9.2012 19:00 | MobilMania

Nový iPhone 5 je realitou!

Live blog Apple sa blysol novým iPhonom 5, ale aj revolučnými iPodmi či novým iTunes.

Predstavenie noviniek Apple naživo

20:58: Standing ovation! Z dnešnej tlačovky Apple je to všetko. Ďakujeme za pozornosť . Sledujte nás aj naďalej, čoskoro prinesieme kompletné informácie o všetkých novinkách, ktoré dnes v San Franciscu predstavil kalifornský gigant.

20:50: Zatiaľ si pozrite prvé oficiálne produktové fotky nového iPhonu 5.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

20:45 : O kultúrnu vložku sa stará kapela Foo Fighters. (Foto: The Verge)

fotogaléria

20:40: Na pódium sa vrátil Tim Cook. V skratke rozpráva o dnešných novinkách. Bude ešte nejaké prekvapenie? „Apple nebol nikdy silnejší,“ tvrdí.

20:37: Piata generácia iPodu Touch bude dostupná iba v 32 a 64 GB pamäťovej verzii. Na trh príde spolu s iPodom nano v októbri. 

fotogaléria

20:35: Redizajnu sa dočkali aj tradičné slúchadlá. Apple im dal meno EarPods. (Foto: The Verge)

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

20:31: iPod Touch bude podporovať hlasovú asistentku Siri! Novinka príde vo viacerých farebných vyhotoveniach. Záhadné tlačidlo na zadnej strane nie je tlačidlo, ale pútko pre šnúrku.

fotogaléria
fotogaléria

20:30: Fotoaparát novinky má rozlíšenie 5 Mpx. Ide o rovnaký senzor iSight, ktorým disponuje aj iPhone 5. Na zadnej stene iPodu Touch nájdete tiež záhadné tlačidlo. Apple ho volá iPod touch loop. Fotoaparát vie nahrávať FullHD video. Predná FaceTime kamera ponúkne HD rozlíšenie.

20:20: Nový iPod Touch piatej generácie má hmotnosť úctyhodných 88 gramov a hrúbku 6,1 mm. Disponuje displejom Retina s uhlopriečkou štyri palce. Vo výbave má už nový konektor Lightning. Poháňa ho dvojjadrový procesor A5. (Foto: Engadget)

fotogaléria

20:15: Okrem iPhonu 5 sa dočkáme aj nových iPodov. Apple predstavil iPod nano siedmej generácie, ktorý sa môže pochváliť hrúbkou len 5,4 mm, 2,5-palcovým širokouhlým dotykovým displejom s podporou funkcie multi-touch. iPod nano bude dostupný v siedmych farbách. Výdrž má dosiahnuť 30 hodín prehrávania hudby. Prítomný je aj Bluetooth. (Foto: Engadget)

fotogaléria
fotogaléria

20:09: Nové funkcie dostane aj iTunes v počítačovej verzii. Tešiť sa môžete na mini-prehrávač či lepšie vyhľadávanie. Opäť sa spomína lepšia integrácia iCloud. (Foto: Engadget)

fotogaléria
fotogaléria

20:05: Na pódium prichádza Eddy Cue, ktorý predstaví novinky týkajúce sa iPodov a iTunes. V iTunes je 26 miliónov skladieb. Apple registruje 435 miliónov aktívnych iTunes účtov. Aplikácia iTunes pre iOS prešla redizajnom, novinky sa prejavia s príchodom iOS 6.

20:00: Predpredaj iPhonu 5 sa začne 14. septembra. Predaj začína v piatok 21. septembra. Nový operačný systém iOS 6 bude uvoľnený 19. septembra.

fotogaléria

19:57: Vyzerá to tak, že sme sa integrácie NFC nedočkali. Zatiaľ o ňom nepadlo ani slovo.

19:50 : iPhone 5 bude dostupný v bielej a čiernej farbe. Dizajnom sa výrazne podobá na predchodcu, zároveň však nostalgicky pripomína prvý iPhone z roku 2007. Zadný kryt nového iPhonu 5 je totiž vyrobený z hliníkových materiálov. (Foto: Engadget)

fotogaléria
fotogaléria

19:48: Vylepšenia sa dočkali aj hlasového asistenta Siri. „Siri sa naučil veľa o filmoch.“ Hlasový asistent vám taktiež aktualizuje status na Facebooku.

19:45: iPhone 5 beží podľa očakávaní na novom systéme iOS 6. Nasleduje prehliadka funkcií. Tešiť sa môžete na 3D mapy či fullscreen mód v internetovom prehliadači Safari. Na pódiu stojí

19:38: Výraznou evolúciou prešiel aj konektor. Apple uviedol nový a menší s názvom Lightning. Je o 80 percent menší. Výrobca však myslel aj na redukciu a spätnú kompatibilitu. (Foto: The Verge)

fotogaléria
fotogaléria

19:36: Trojica mikrofónov má zabezpečiť dokonalý zvuk. (Foto: The Verge)

fotogaléria

19:32: Nový iPhone 5 disponuje fotoaparátom iSight s rozlíšením 8 Mpx. Objektív fotoaparátu je zložený z piatich častí, pričom ponúkne clonu f/2,4. Samozrejmosťou je Full HD video. Predná FaceTime kamera ponúka HD rozlíšenie.

19:30 : Výdrž batérie (Foto: The Verge)

fotogaléria

19:30 : Apple rýchlosť procesora demonštruje spolu s Robom Murrayom z EA Studios. Zahraničné médiá píšu o výbornej grafike.

19:26: Nový procesor A6! CPU aj grafika je dvakrát rýchlejšia. Zároveň sa spomína lepšie využívanie energie.

19:25: Po pohľade na vylepšenia aplikácií Phil rozpráva o možnostiach konektivity. Spomína sa HSPA+ aj LTE. Siete štvrtej generácie však budú podporované len u operátorov vo vybraných krajinách. Čo sa týka Wi-Fi, novinka podporuje štandardy 802.11 a/b/g/n s maximálnou rýchlosťou 150 Mbit/s.

19:20: Vďaka väčšiemu displeju bude mať nový iPhone 5 v prostredí päť ikon pod sebou, teda o jednu viac, ako tomu bolo v prípade predchodcu. (Foto: The Verge)

fotogaléria

19:14: Je to tu! iPhone 5 je realitou. Vyrobený je zo skla a hliníka. Hmotnosť nového iPhonu 5 je len 112 gramov, čo je o 20 percent menej ako má minuloročný iPhone 4S. Vyzdvihnúť je potrebné aj hrúbku len 7,6 mm. Vo výbave je aj Retina displej s uhlopriečkou štyri palce a rozlíšením 1 136 x 640 pixelov.

19:13: Na pódium prichádza Phil Schiller. Ideme sa baviť o iPhone, najprv však pohľad do histórie a prvému iPhonu z roku 2007.

19:12: Internetový obchod s aplikáciami App Store dosiahol ďalší míľnik, 700-tisíc aplikácií. 250-tisíc z nich bolo napísaných špeciálne pre tablet iPad.

19:11: iPady tvoria 91 percent webového trafficu (tabletov). Šéf Apple sa zamýšľa nad tým, čo robia ostatné tablety, keďže iPad od Apple má podľa posledných správ 68-percentný podiel na trhu.

19:10: Nasleduje tradičný úvod a prehliadka úspechov. Apple má v súčasnosti 380 kamenných obchodov Apple Store v 12 krajinách. V piatok otvorí prvú predajňu vo Švédsku. Macbooky sú na americkom trhu na prvej priečke podľa trhového podielu za posledné tri mesiace. „Predali sme viacej iPodov, ako výrobcovia PC svojich zariadení v segmente počítačov,“ uviedol Cook.

19:00: Na pódium prichádza šéf Apple Tim Cook. Zožal veľký potlesk. (Foto: Engadget)

fotogaléria

18:58: „Dámy a páni, o chvíľu začíname. Prosíme stíšte vaše zariadenia.“

18:55 : Atmosféra pred vchodom hustne. Dovnútra púšťajú prvých ľudí. (Foto: The Verge)

fotogaléria
fotogaléria

18:35: Ostáva posledných 30 minút. Spríjemniť si ich môžete v našej špeciálnej rubrike , kde nájdete všetko o novinkách Apple.

18:30: Bude nový iPhone 5 opäť revolučný, alebo len evolučný?

18:00: V San Franciscu je všetko pripravené. Presne o hodinu to vypukne.

  • 07:00AM - Hawaii
  • 09:00AM - Alaska
  • 10:00AM - Pacific
  • 11:00AM - Mountain
  • 12:00PM - Central
  • 01:00PM - Eastern
  • 02:00PM - Sao Paulo
  • 06:00PM - London
  • 07:00PM - Paris
  • 09:00PM - Moscow
  • 02:00AM - Tokyo (September 13th)
  • 03:00AM - Sydney (September 13th)

17:50 : Pred vchodom centra Yerba Buena sa už zhromažďujú novinári. Fotku na svojom Twitteri publikoval Josh Lowensohn (Cnet).

fotogaléria

17:20: Prítomnosť procesora A6 a LTE sietí štvrtej generácie potvrdzujú uniknuté obrázky matičnej dosky. Samsung deklaroval, že požiada súdy o zákaz predaja novinky. Dôvodom majú byť porušené patenty ohľadne LTE pripojenia, ktoré kórejský výrobca vlastní. Apple totiž si podľa zverejnených informácií technológie na vysokorýchlostný prenos dát nelicencoval.

16:50: Kým sa tlačovka začne, pripomeňte si legendárne predstavenie prvého iPhonu z roku 2007 ešte v podaní Steva Jobsa.

16:35: Internetová stránka Apple.com prezradila, o čom bude dnešná tlačovka. Zatiaľ neverejné URL odkazy potvrdili meno iPhone 5 , okrem toho sa dočkáme aj nových iPodov Touch a iPodov nano , či nového iTunes . Na tému upozornil napríklad Appleinsider.com.

TIP: Apple dnes uvedie aj nový iPod Touch. Má byť ešte tenší

15:55: Pozrite si zaujímavú paródiu o tom, ako sa Steve Jobs vrátil zo záhrobia, aby predstavil nový iPhone. Animované video znázorňuje štýlové uvedenie novinky s patričným hudobným doprovodom.

15:10: Do predstavenia iPhonu 5 ostávajú posledné hodiny. Pozrite si zatiaľ zaujímavé video, ktoré znázorňuje novinku ako koncept. Video pritom vychádza z dostupných a uniknutých informácií.

15:00: V San Franciscu, kde sa konferencia koná, je ešte skoré ráno. Event sa začína o štyri hodiny, teda o 10. hodine tamojšieho času.

14:45: Internetový obchod Apple Store je nedostupný. Apple ho aktualizuje o nové produkty, ktoré predstaví dnes večer. Okrem iPhonu 5 a hudobného prehrávača iPod Touch sa dočkáme zrejme aj nového príslušenstva.

fotogaléria

14:40: Popri iPhone 5 by mal Apple dnes predstaviť aj nový iPod Touch. Uniknuté informácie naznačujú, že okrem čiernej a bielej farby sa v jeho prípade dočkáme ďalších, ktoré by mohli viac zaujať mladšiu generáciu. Spomína sa tiež väčší štvorpalcový displej. Informácie priniesol portál MacRumors.com, ktorý píše o „najväčšom upgrade všetkých čias“ pre zariadenie.

12:00 V centre Yerba Buena v San Franciscu, kde sú tri hodiny ráno, je všetko pripravené na večerný event, na ktorom Apple predstaví nový iPhone a možno aj ďalšie novinky. Kalifornský gigant privíta účastníkov tlačovky pestrofarebnou dúhou, ktorá dekoruje vstup a má znázorňovať rozmazané ikony známych iOS aplikácií.

fotogaléria

V centre Yerba Buena v San Franciscu prípravy vrcholia. (foto: Engadget.com)

fotogaléria

Tapeta na prednej časti budovy má znázorňovať iOS aplikácie. (foto: Roosternugget)

Predstavenie novej generácie smartfónu od Apple, ktorý bude podľa uniknutých informácií meno iPhone 5, je naplánované dnes o 19. hodine nášho času. iPhone 5 má ponúknuť štvorpalcový displej, tenší dizajn i nový procesor. Spomína sa tiež väčšia batéria, podpora LTE sietí, integrácia NFC, či podpora pre nanoSIM karty, ktoré sú o 40 percent menšie ako microSIM používané v iPhone 4S. Detailne sme sa uniknutým informáciám, či fotografiám, ktoré sa objavili na internete, venovali v samostatnom článku: Nový iPhone je takmer tu! Čo môžeme očakávať .

Sledujte nás!

MobilMania.sk bude predstavenie noviniek od Apple priebežne pokrývať. Sledujte preto tento článok, v priebehu nasledujúcich hodín ho budeme dopĺňať a aktualizovať o ďalšie nové informácie. Dávame vám taktiež do pozornosti ešte našu špeciálnu rubriku Všetko o iPhone 5 , kde nájdete ďalšie informácie týkajúce sa očakávanej novinky.