13.9.2012 07:46 | Bleskovky MobilMania.sk

iPhone 5 bude zrejme mimo USA drahší aj o 50 eur

Spoločnosť Apple včera predstavila nástupcu svojho kultového telefónu iPhone. Okrem nového dizajnu a štvorpalcového displeja sme sa dočkali viacero ďalších noviniek.

Zatiaľ sme sa však nedozvedeli, ako to bude vyzerať s cenami v ďalších krajinách mimo USA vrátane Slovenska. Zdá sa však, že zatiaľ čo ceny v zámorí ostali rovnaké, v Anglicku, Nemecku aj Francúzsku iPhone 5 oproti predchádzajúcej generácii zdražel približne o 50 eur.

Nový iPhone 5 začína v USA na cene 199 dolárov pri dvojročnom kontrakte s operátorom. Cena za neblokovaný model zatiaľ dostupná nie je. Rovnaká cena však platila donedávna aj pre iPhone 4S. Používatelia v USA sa zdražovania báť teda nemusia.

fotogaléria
fotogaléria

V Európe je situácia trochu iná. Apple ceny pre ostatné trhy zatiaľ nespresnil. V krajinách, ktoré sa dočkajú nového iPhonu v prvej vlne začiatku predaja, sa uvádzajú iba hodnoty za základný model. Tieto ceny však naznačujú mierne zdraženie.

V Nemecku a Francúzsku ste si mohli zadovážiť iPhone 4S od 629 eur, iPhone 5 začína podľa dostupných informácií na cene 679 eur. Podobne je tomu tak aj vo Veľkej Británii. Minuloročný model sa predával od 499 libier za základný iPhone 4S, pričom cena nového iPhonu 5 sa na stránkach Applu uvádza od 529 libier.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Apple na oficiálnych stránkach krajín, ktoré sa ocitli až v druhej vlne spustenia predaja ako napríklad Rakúsko, Taliansko, ale i Česká republika, neuvádza ani štartovacie ceny. V Českom online obchode tak nájdete namiesto cenovky výraz „již brzy“.

Či sa zdraženia dočkáme aj v ostatných štátoch vrátane Slovenska zatiaľ známe nie je. Jednotlivé ceny budú spresnené až pri uvedení novinky na náš trh, konkrétne 28. septembra.

TIP: Všetko o iPhone 5 v špeciálnej rubrike