17.9.2012 00:00 | MobilMania
Video

Instagram pre Windows Phone vraj nebude, nový míľnik

Populárna aplikácia pre zdieľanie fotografií stále nie je dostupná pre platformu Windows Phone. Nič sa pravdepodobne nezmení ani v dohľadnej dobe. video

Microsoft sa snaží spopularizovať svoj mobilný operačný systém Windows Phone 8. Minulý týždeň boli predstavené nové smartfóny Nokia, no samotný hardvér nestačí. Aplikácia Instagram mu však zrejme v dohľadnej dobe nových používateľov pritiahnuť nepomôže, povedal bližšie nešpecifikovaný zdroj pre VentureBeat.

Špekulácie o verzii určenej pre operačný systém od Microsoftu sa objavili po tom, čo spoločnosť Nokia, s ktorou softvérový gigant spolupracuje, umiestnila na YouTube video s prezentáciou nového displeja PureMotion HD+. Disponuje ním čerstvá novinka - Lumia 920.

TIP: Displej Nokia PureMotion HD+: Bude revolučný

Vo videu bolo zobrazené používateľské prostredie Windows Phone 8 s tzv. živými dlaždicami. Jedna z nich s textom „Walk up“ a ikonami podobné tým z Instagramu sa začala okamžite spájať so spomenutou aplikáciou.

fotogaléria
obr 2012 testy immar obrazok-z-videa Zdroj: Zive.sk

Špekulácie vyvolala „živá dlaždica“

Nádej, že sa Instagram dostane aj na Windows Phone Store, podporovala skutočnosť, že Microsoft je jedným z akcionárov Facebooku, ktorý Instagram odkúpil . Hovorca sociálnej siete však medializované informácie odmietol komentovať. Ak by nešlo o Instagram, uvažovalo sa o službe Vimeo .

Instagram je v súčasnosti dostupný pre platformy AndroidiOS . Slúži pre úpravu fotografií a ich následné zdieľanie. Obľúbili si ho aj verejne známe osobnosti. Pri komunikácii s fanúšikmi ho využíva napríklad pilot Formuly 1 Lewis Hamilton či jamajský šprintér Usain Bolt .

fotogaléria
obr 2012 testy immar bolt Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2012 testy immar ham-alo Zdroj: Zive.sk

Instagram radi používajú aj známi športovci

Vývoj v réžii Microsoftu

Ak by sa Instagram pre Windows Phone naozaj objavil, mohli by na ňom pracovať priamo vývojári Microsoftu, pretože Instagram by vlastné zdroje do potenciálnej aplikácie údajne nevložil, napísal The Verge.

Nešlo by však o nič výnimočné. Aj aplikáciu pre prepojenie s Facebookom si totiž tvorca operačného systému vytvoril sám.

Sto miliónov používateľov na konte

Mobilná aplikácia sa stáva medzi používateľmi čoraz populárnejšou. Šéf Facebooku Mark Zuckerberg sa na podujatí TechCrunch Disrupt v San Franciscu pochválil, že ju už používa viac ako sto miliónov ľudí, dopĺňa VentureBeat.

Od apríla, kedy Facebook oznámil akvizíciu Instagramu, stúpol počet používateľov o zhruba 1 200 percent. Aplikáciu vtedy používalo 860 tisíc ľudí, v júli bola prekonaná 80-miliónová hranica. Podľa firmy comScore je web Instagramu 56-tou najobľúbenejšou internetovou stránkou v Spojených štátoch, keď ju za mesiac navštívi 22,7 milióna unikátnych používateľov.

fotogaléria
obr 2012 testy immar pocet-pouzivatelov Zdroj: Zive.sk

Vývoj počtu používateľov aplikácie Instagram, zdroj: BGR

Zuckerberg zároveň uviedol, že Instagram bude pod krídlami najväčšej sociálnej siete fungovať naďalej samostatne, podobne ako YouTube, ktorý patrí konkurenčnému Google. „Chceme, aby získal stovky miliónov používateľov. Nemáme v pláne integrovať ho do našej infraštruktúry. Budeme pracovať tak, ako by bol partnerom pre Open Graph. Budeme ho však môcť uprednostňovať,“ povedal. Doplňme, že Open Graph je protokol, ktorý umožňuje prepojiť facebookový profil s aplikáciami od iných vývojárov.

TIP: Facebook vdýchne vašej histórii život

Zdroj peňazí

Instagram tak môžeme považovať za jeden z tromfov, ktorým by Facebook vyvrátil tvrdenia analytikov. Tí hovoria, že sociálna sieť nezachytila nástup mobilných technológií, a preto by mali byť v budúcnosti ohrozené jej finančné príjmy.

Negatívne vyhliadky sa prejavili aj na akciách, ktoré sa od vstupu sociálnej siete na burzu postupne prepadli na približne polovicu oproti upisovacej hodnote 38 dolárov.

Zuckerberg však počas diskusie opäť poprel, že by bola budúcnosť Facebooku ohrozená. Investorom sľúbil , že práve na mobilných zariadeniach s pripojením na internet bude stavať hodnotu sociálnej siete v dlhodobom horizonte.

fotogaléria
obr 2012 testy immar zuckerberg Zdroj: Zive.sk

Mark Zuckerberg počas TechCrunch Disrupt, zdroj: TechCrunch

TIP: Zuckerberg priznal, že vstup Facebooku na burzu skončil sklamaním - Facebook buduje tím zameraný na mobilné platformy