22.9.2012 00:19 | MobilMania

Operátori dajú nové nanoSIM karty k iPhonu 5 zadarmo

S novým iPhone 5 prichádza aj zmena v oblasti SIM karty. Za výmenu za nano verziu zaplatíte, ak ste si iPhone 5 nekúpili u operátora. Ceny iPhone 5 stále neznáme.

Pri kúpe Apple iPhone 5 z ponuky slovenských operátorov dostane zákazník novú miniatúrnu nanoSIM kartu bezplatne. V prípade, že si iPhone 5 nekúpite u oficiálnych slovenských distribútorov, ktorími sú na Slovensku len operátori, za výmenu SIM karty si priplatíte.

„Aby zákazník mohol využívať iPhone 5 v našej sieti, budeme k nemu dodávať aj nanoSIM karty. Noví zákazníci dostanú nanoSIM karty s kúpou iPhone 5, existujúcim zmluvným i pre-paid zákazníkom karty vymeníme za štandardných podmienok,“ vysvetlil hovorca Telekomu Michal Korec. Poplatok za výmenu nanoSIM karty je 3,98 eura v prípade paušálov a 4,01 eura v prípde predplatených kariet.

V Orangei je situácia obdobná. „K novým iPhonom 5 budeme dodávať nanoSIM karty automaticky, zákazníci ich dostanú zadarmo,“ uviedla Alexandra Piskunová z oddelenia externej komunikácie Orangeu. Ak si iPhone 5 kúpite vďaka šedému dovozu, v Orangei za výmenu zaplatíte štandardnú, teda 9,98 eura.

TIP: iPhone 5 a naši operátori: V Telekome 28. septembra. O2 a Orange presne nevedia

Miniatúrne nanoSIM karty nepodporuje iný mobil

Tento nový štandard využíva zatiaľ jedine iPhone 5, v iných mobilných telefónoch nanoSIM karty nie sú podporované. Nano SIM karta má rozmery 12 × 9 mm. V porovnaní s klasickou SIM kartou, ktorú dnes používa väčšina zariadení, je teda o 60 percent menšia. Nano SIM kartu do iného mobilu preto korektne vložíte len s dodatočným príslušenstvom v podobe redukcie.

Hovorca Telekomu však používanie adaptérov neodporúča. „Použitie nanoSIM karty s adaptérom v inom telefóne môže spôsobiť mechanické poškodenie čítačky SIM karty telefónu,“ upozornil. Operátori neplánujú potrebné adaptéry predávať. Bežne ich však kúpite na internete, či v predajniach mobilných telefónov za niekoľko eur. Nové miniatúrne verzie SIM kariet sa vyrábajú aj v Nitre

fotogaléria
fotogaléria

SIM karta, nanoSIM a microSIM (Foto: Cnet.com a TechDigest.tv)

Operátori ceny zatiaľ neprezradili

Nový iPhone 5, ktorý sa na svetových trhoch začne predávať už dnes, k nám príde až o týždeň, teda v piatok 28. septembra. V tomto dátume ho do svojej ponuky zaradí operátor Telekom za zatiaľ nešpecifikovanú cenu.

V prípade Orangeu sa taktiež hovorí o 28. septembri. Operátor však tento dátum oficiálne nepotvrdil, nakoľko to závisí na dodávkach od Apple. Kedy sa iPhone 5 objaví v ponuke O2 zatiaľ nie je známe.

Mobilní operátori zatiaľ ceny nového iPhonu 5, ani bližšie podmienky, či potenciálne špeciálne ponuky súvisiace s príchodom novinky nezverejnili. iPhone 5 je však na európskych trhoch v porovnaní s minuloročným modelom drahší o 50 eur. Najlacnejšia 16 GB verzia stojí v oficiálnych obchodoch Apple Store 679 eur, za 32 GB verziu zaplatíte 789 eur a cena za najdrahší iPhone 5 so 64 GB pamäťou sa vyšplhala až na 899 eur.