29.10.2012 19:28 | Bleskovky MobilMania.sk

Google Nexus 4: Štvorjadro so sladkou cenou

Google aj napriek avizovanému zrušeniu tlačovej konferencie predstavil svoje hardvérové novinky, o ktorých sme pred pár dňami informovali v tomto článku . Okrem tabletu Nexus 10 sme sa dočkali aj smarfónu Nexus 4, ktorý bude vyrábať spoločnosť LG.

Nový smartfón prichádza podľa očakávaní so 4,7-palcovým True HD IPS displejom s rozlíšením 1 280 x 768 a hustotou 320 pixlov na palec. LG použilo na výrobu displeja novú technológiu nazvanú „G2“, vďaka ktorej je dotyková vrstva integrovaná priamo do displeja. Podobnú technológiu použil pri výrobe iPhone 5 aj Apple.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Srdcom zariadenia je štvorjadrový procesor Qualcomm Snapdragon S4 Pro s taktom 1,5 GHz a grafickým čipom Adreno 320. Pamäť RAM má 2 GB, vďaka čomu je smartfón podľa redaktorov zahraničných technologických portálov veľmi rýchly a podľa Google dokonca „najrýchlejším smartfónom na trhu“.

Nexus 4 ďalej disponuje zadným 8-megapixlovým fotoaparátom s LED bleskom a prednou 1,3-megapixlovou webkamerou pre videohovory. Oproti predošlej generácii mal Google vylepšiť predovšetkým fotenie v slabších svetelných podmienkach.

Jednou z najväčších noviniek je však bezdrôtové nabíjanie. Spolu s Nexusom 4 Google preto predstavil aj zariadenie Wireless Charging Orb, ktoré slúži ako bezdrôtová nabíjačka. Podľa The Verge Google používa bezdrôtový nabíjací štandard Qi a Nexus 4 by preto malo byť možné dobíjať aj na špeciálnych podložkách určených pre smartfóny Lumia od Nokie. Samotná batéria Nexusu 4 má kapacitu 2100 mAh a mala by ho v pohotovostnom režime udržať pri živote 390 hodín.

fotogaléria
fotogaléria

Smartfón podporuje i štandardné bezdrôtové technológie Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.0 a Google nezabudol ani na NFC. Mierne sklamanie ale môže nastať v prípade mobilného pripojenia. Nexus 4 totiž nepodporuje siete LTE a prichádza len s podporou 3G sietí (HSPA+).

Nexus 4 bude tiež dostupný len v dvoch verziách, s kapacitou 8 a 16 GB. Google sa rozhodol obmedziť podporu pre pamäťové karty a úložný priestor Nexusu tak bude možné rozšíriť len pomocou cloudových úložísk ako Google Drive či Dropbox.

Obe odblokované verzie Nexusu 4 sa začnú predávať 13. novembra prostredníctvom on-line obchodu Google Play v USA, Veľkej Británii, Kanade, Nemecku, Francúzku, Španielsku a v Austrálii. 8 GB model bude stáť príjemných 299 dolárov, zatiaľ čo 16 GB model 349 dolárov. V Európe by mal byť smartfón dostupný koncom novembra.

(1 eur = 1,290)