8.11.2012 08:29 | MobilMania

Test HTC Windows Phone 8X: Okná po taiwansky

Exkluzívne Je tenký, rýchly, s HD displejom, 8 Mpx foťákom, dvojjadrovým procesorom a najmä novou generáciou systému Microsoftu.

Kus pomyselného koláča nového mobilného systému od redmondskej spoločnosti si chcú ukrojiť aj Taiwanci. Dvojica noviniek HTC Windows Phone 8X a 8S z pohľadu príchodu na náš trh predbehla Nokie, ktoré vzišli zo strategického partnerstva fínskeho producenta a Microsoftu. Lepšie vybavený model 8X sa už dokonca predáva, neskôr v decembri príde aj model 8S , ktorý sa objaví aj v ponukách operátorov.

Smartfón HTC Windows Phone 8X prichádza so 4,3-palcovým HD displejom, štíhlou unibody konštrukciou a 8 Mpx fotoaparátom. Nové „mobilné osmičky“ telefónu pristanú. V tomto smere urobil práve Microsoft výrazný krok vpred.

TIP: Smartfóny HTC Windows Phone 8X a 8S prichádzajú na náš trh aj k operátorom

Taký na pohladkanie

HTC Windows Phone 8X disponuje pevnou polykarbonátovou unibody konštrukciou. V prvom rade to znamená, že telefón nerozoberiete. Na druhej strane je tak vylúčené akékoľvek vŕzganie či vôľa. Povrch telefónu pokrýva soft-touch materiál, ktorý je príjemný na dotyk a čiastočne plní aj protišmykovú funkciu.

fotogaléria
fotogaléria

V rukách sa novinka drží výborne. Zaoblená zadná stena ešte viac na pocit zoštíhľuje telo telefónu. Vzhľadom na 4,3-palcovú uhlopriečku môžeme hovoriť aj o veľmi príjemných rozmeroch 132 x 66 x 10 mm. Oceniť musíme aj hmotnosť, ktorá sa zastavila na rovných 130 gramoch.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

K batérii telefónu sa nedostanete. Integrovaný akumulátor ponúkne kapacitu 1 800 mAh, čo v prípade smartfónu HTC Windows Phone 8X znamená jeden deň intenzívneho používania. Noc bez nabíjačky je pri využívaní bezdrôtovej synchronizácie, surfovaní na internete a e-mailoch pushovaných v reálnom čase vylúčená. So stiahnutým jasom a šetričom batérie novinka prežije aj dva dni. Obmedzovať sa ale pri smartfóne tohto typu nedáva zmysel. Jeden deň na batérii je dnes, žiaľ, štandard om.

Kde má hlavu a kde pätu?

HTC Windows Phone 8X používa štandard microSIM. Slot pre malú SIM kartu nájdete na pravej stene, k jeho vyňatiu je nevyhnutná spona, prípadne iný predmet s tenkým hrotom (napríklad kancelárska spinka), pomocou ktorého sa slot vytlačí von.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Na pravej strane sa taktiež nachádza ovládanie hlasitosti a spúšť fotoaparátu. Na dvojité tlačidlo ovládania hlasitosti dosiahnete pohodlne palcom. Jeho nahmatanie je ale náročnejšie. Z tela telefónu vystupuje totiž minimálne a minimálny je aj jeho zdvih. Osobne som si už navykol na vystupujúce tlačidlá Nokie Lumia 800, tie v prípade HTC Windows Phone 8X sa stláčajú jednoducho horšie.

fotogaléria
fotogaléria

Za problematické považujeme aj blokovacie tlačidlo. Umiestnené je totiž na hornej hrane, na ktorú bez prechytávania telefónu v jednej ruke nedosiahnete. Spomínané nedostatky tlačidiel na pravej hrane sa týkajú aj blokovacieho tlačidla. V konečnom dôsledku to má dopad na pomerne nepríjemnú a dosť otravnú skutočnosť, že ak telefón napríklad vyberiete z vrecka alebo tašky, tak vám chvíľu bez zrakového kontaktu trvá prísť na to, čo je vrch a čo spodok. Pre niekoho možno zanedbateľný aspekt, osobne mi to ale výrazne prekáža.

Ľavá stena je úplne prázdna. MicroUSB konektor, pomocou ktorého sa telefón taktiež dobíja, nájdete na spodnej stene spolu s mikrofónom. Dominantou prednej steny je 4,3-palcový displej, pod ktorým nájdete tradičnú trojicu senzorových tlačidiel. Nad displejom sa nachádza Full HD videokamera, za čo HTC musíme rozhodne pochváliť. V mriežke slúchadla sa schováva aj praktická notifikačná LED dióda. Hudobný 3,5 mm jack pre slúchadlá nájdete na hornej hrane. 

fotogaléria
fotogaléria

Zadnú stenu pokrytú na dotyk príjemným soft-touch materiálom zdobí logo výrobcu. Nachádza sa tu samozrejme aj hlavný 8 Mpx fotoaparát a LED blesk. Nad mriežkou reproduktora sa pýši značka Beats Audio, ktorá zabezpečuje výborné zvukové schopnosti.

V novom šate 

fotogaléria

Samotný displej, ktorý meria po uhlopriečke 4,3 palca, ponúka HD rozlíšenie, teda 720 x 1 280 pixelov. Vzhľadom na uhlopriečku tak ponúkne veľmi jemné zobrazenie s hustotou 342 ppi (pixelov na štvorcový palec). Kapacitný S-LCD 2 panel podporuje multi-touch a chráni ho Corning Gorilla Glass 2.

O automatickú reguláciu intenzity podsvietenia displeja sa postará aj svetelný senzor. Nechýba taktiež akcelerometer, ktorý otáča zobrazenie podľa polohy telefónu. Displeju nemáme prakticky čo vytknúť, kvalita zobrazenia je na najvyššej úrovni. Pri najvyššom jase je displej bez ťažkostí dobre čitateľný aj na priamom slnku. HD rozlíšenie je návykové, displej má výborné vlastnosti.

Novinka beží na novom operačnom systéme Windows Phone 8 , ktorý dostal vylepšený dizajn i funkcie, pričom má spoločné jadro s „dospelým“ Windows 8 . Zariadenia by tak mali navzájom oveľa lepšie komunikovať, o čom sme sa presvedčili napríklad pri jednoduchom kopírovaní súborov do telefónu, na ktoré už nemusíte využívať Zune ani iný synchronizačný nástroj. Na hlavnej obrazovke si veľkosť dlaždíc môžete po novom upraviť v troch veľkostiach.

TIP: Windows Phone 8 prichádza s množstvom noviniek

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Všimnite si špeciálny mód Vysoký kontrast na dvoch posledných obrázkoch.

Do systému pribudla funkcionalita Vysoký kontrast, ktorá zmení farby niektorých funkcií a skryje niektoré obrázky pozadia. Nájdete ju v nastaveniach pod položkou Zjednodušenie prístupu. Novinkou je tiež Detský kútik, ktorý vám umožní vybrať aplikácie, hry, hudbu a video, ku ktorým bude mať vaše dieťa prístup. Dáta v telefóne a prístup do jeho prostredia dokáže pritom ochrániť aj heslom.

HTC vybavil smartfón X8 vlastnou aplikáciou s počasím, čítačkou správ a akciami. Počasie pritom dokáže vyhľadať podľa zadaného mesta, prípadne aj podľa aktuálnej polohy. Oceňujeme dobre graficky spracované prostredie, ako aj živú dlaždicu. Pozadie obrazovky uzamknutia môže zároveň zobrazovať počasie podľa aktuálnej polohy, samozrejme spolu s príslušnou grafikou.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Na obrazovku uzamknutia dokáže telefón zobrazovať udalosti vybraných aplikácií. Nie len hovorov či SMS správ, ale aj Facebooku, prípadne hier. Vyzdvihnúť musíme aj funkcionalitu Pozorný telefón, vďaka ktorej telefón stíši zvonenie prichádzajúceho hovoru pri premiestnení telefónu, napríklad po zdvihnutí mobilu zo stola. Hlasitosť dokáže telefón automaticky zvýšiť v prípade, že ho umiestníte do tašky, alebo vrecka. Samozrejme nechýba stlmenie vyzváňania prevrátením telefónu displejom nadol.

V ponuke novinky nájdete okrem štandardne predinštalovaných systémových aplikácií aj Svetlo, Prevodník a Vylepšenie fotiek, ktorých názvy vypovedajú aj o ich funkcionalite. Windows Phone 8 prináša taktiež slovenský jazyk, ktorý doposiaľ vo verzii 7.5 chýbal. V internetovom obchode s aplikáciiami už môžu svoje aplikácie predávať a publikovať aj slovenskí vývojári, čo v praxi znamená, že sa čoskoro dočkáme celého zástupu lokálnych aplikácií. Prvé už začali do obchodu pribúdať. Príkladom je aplikácia denníka Sme či známy TrashOut na lokalizáciu čiernych skládok odpadu.

Ešte rýchlejší

HTC Windows Phone 8X disponuje chipsetom Qualcomm Snapdragon MSM8960 s dvojjadrovým procesorom Krait, ktorý tiká na frekvencii 1,5 GHz. Dopĺňa ho GPU Adreno 225 a 1GB operačná pamäť RAM. Ako skúsený používateľ Nokie Lumia 800 (jednojadrový 1 GHz procesor, starší systém) môžem skonštatovať, že sa rýchlosť mierne zvýšila a systém je ešte svižnejší ako predtým, kedy sme si mysleli, že to rýchlejšie nejde.

Interná pamäť telefónu ponúka kapacitu 16 GB, pričom ju nie je možné rozšíriť prostredníctvom pamäťových kariet. Spoľahnúť sa môžete ešte na cloudové úložisko SkyDrive.

Internetové pripojenie zabezpečuje na krátke vzdialenosti Wi-Fi, ktoré podporuje štandardy 802.11 a/b/g/n. Globálne sa novinka vie pripojiť aj prostredníctvom rýchlych dátových prenosov HSDPA a HSUPA, pričom nechýba podpora dual carrier, vďaka ktorej je možné surfovať na internete teoretickou rýchlosťou až 42 Mbit/s. Rýchle pripojenie oceníte pri surfovaní na internete, mimochodom aj internetový HTML5 prehliadač je výborný, bez problémov zobrazí aj najnáročnejšie webové stránky.

fotogaléria
fotogaléria

Lokálne na prenos dát poslúži aj Bluetooth 2.1 s A2DP a EDR. Prítomné je taktiež microUSB 2.0, ktoré zabezpečuje okrem nabíjania batérie aj konektivitu s počítačom. Nechýba samozrejme ani NFC, ktoré slúži na prenos dát na veľmi krátke vzdialenosti jednoduchým priblížením jednotlivých zariadení. Poslúži napríklad na platby v obchodoch (snáď si ich užijeme čoskoro aj na Slovensku) alebo aj na párovanie s príslušenstvom či ďalšími zariadeniami.

HTC Windows Phone X8 má vo výbave samozrejme GPS s asistovaným štartom, pričom podporuje aj ruský navigačný systém GLONASS. V telefóne však nenájdete žiadnu navigáciu, iba mapy Microsoftu. V tomto smere majú Nokie výhodu, pretože disponujú bezplatnou hlasovou turn-by-turn navigáciou pre chodcov aj automobily, ktorá dokonca umožňuje stiahnuť si zadarmo mapové podklady celého sveta. Populárny Sygic, známy z iných platforiem, je zatiaľ nedostupný.

Takmer perfektná kancelária

Systém Windows Phone 8 prichádza s kancelárskym balíčkom Office, ktorý dokáže zhromažďovať vaše dokumenty uložené v telefóne, e-mailoch, cloudovom úložisku SkyDrive a podnikovom Office 365. Vytvárať dokáže textové a tabuľkové dokumenty, prečítať však vie aj prezentácie. Nechýba zároveň niekoľko praktických šablón dokumentov.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

E-mailový klient patrí z môjho pohľadu na vrchol. Hoci sa na prvý pohľad zdá mierne chaotický, najmä po dizajnovej stránke, rýchlo si na jeho filozofiu zvyknete. Koniec-koncov vychádza z celého systému, ktorý je taktiež pre mnohých na pohľad neprehľadný. Po krátkom zoznámení sa však môže zdať už všetko inak. E-mailový klient zvládne všetky súčasné štandardy, pričom nechýba podpora pre Exchange či Office 365. Jednou z vecí, ktoré si na e-mailovom klientovi vo Windows Phone cením, je rýchlosť, či už pri vyhľadávaní alebo samotnom prezeraní e-mailov.

Jediná vec, ktorá by vám v súvislosti s kancelárskymi a organizačnými funkciami mohla prekážať je kalendár. Neponúka totiž týždenný náhľad. Prečo? Ani v Microsofte to podľa mňa nevedia. K dispozícii je len mesačný náhľad, ktorý však neposkytuje zrozumiteľný pohľad na detaily udalostí kalendára, pritom vôbec nevyužíva celý potenciál displeja. V ponuke je potom ešte denný náhľad, agenda a úlohy. Všetko funguje perfektne, ale absencia týždenného náhľadu je neodpustiteľná.

fotogaléria
fotogaléria

Integrácia krížom krážom

Do telefónu stačí zadať účty z vášho Facebooku, Twittera, Google alebo iných a o všetko ostatné sa postará systém. Stiahne vaše kontakty a ak majú zhodné mená naprieč službami, prípadne iný parameter, dokáže ich automaticky prepojiť. Klasický adresár kontaktov je tak v systéme Windows Phone povýšený na výbornú úroveň. Nájdete v ňom napríklad aj novinky, statusy alebo fotky, ktoré vaši známi pridali na sociálne siete. Všetko integrované, bez nutnosti spúšťať aplikácie tretích strán.

Nie je to však iba o prezeraní obsahu, priamo z prostredia zoznamu kontaktov môžete napríklad napísať niečo vybranej osobe na nástenku, prípadne jej poslať správu na Facebook, alebo ju označiť na Twitteri. Šikovné, nie? Integrácia rôznych sociálnych sietí a ďalších služieb je v systéme Windodws Phone v porovnaní s iOS alebo Androidom na najlepšej úrovni.

Dobrý zvuk

Multimediálne funkcie telefónu zvládnu všetky dnešné štandardy, prehrávač na videosúbory DviX a XviD si však budete musieť doinštalovať z internetového obchodu s aplikáciami. Podobným spôsobom je možné vyriešiť akékoľvek nedostatky telefónu. Aj spomínaný problém s kalendárom môžete vyriešiť rovnakým spôsobom.

Hudobný 3,5 mm jack umožňuje pripojiť k novinke všetky bežné slúchadlá. HTC Windows Phone 8X je vybavený funkcionalitou Beats Audio, ktorá prináša lepšie audio schopnosti reprodukcie. Využiť ju však môžete výhradne s pripojenými slúchadlami, prípadne iným audio príslušenstvom. Beats Audio totiž nie je k dispozícii pre reproduktor telefónu.

Hudbu alebo videá môžete s telefónom synchronizovať prostredníctvom softvéru Zune. V prípade počítačov Apple sa môžete spoľahnúť na Windows Phone Connector, ktorý v podstate prepája iTunes v Mac OS X s telefónom.

Výborný foťák občas zaváha 

fotogaléria

Fotoaparát HTC Windows Phone 8X ponúkne rozlíšenie 8 Mpx, nechýba mu samozrejme automatické zaostrovanie a LED blesk. Spustiť ho môžet dlhým stlačením jeho hardvérovej spúšte, dokonca aj v prípade, že je telefón zablokovaný.

Novinka vie nahrávať video vo FullHD rozlíšení pri 30 fps, oceniť musíme kontinuálny autofocus i prisvietenie pomocou LED diódy. Prostredie sa dočkalo drobných zmien. V nastaveniach môžete meniť sýtosť, ostrosť, kvalitu ale aj ISO a nechýba niekoľko efektov. Svoje preferované nastavenia fotoaparátu a videa si môžete uložiť.

Kvalitou vyhotovených záberov sa nemá prečo hanbiť. Veľmi dobre si fotoaparát poradí s makro zábermi a problém mu nerobí ani šero. V zlých svetelných podmienkach si vodí veľmi dobre. V niektorých situáciách sú ale fotky prepálené a tento problém sme zaznamenali aj pri fotení s bleskom na krátke vzdialenosti. S niektorými zábermi sa preto budete musieť vyhrať, zvoliť iný uhol, prípadne manuálne upraviť expozíciu. 

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Hodnotenie: U mně dobrý

HTC Windows Phone 8X je bez pochýb výborný smartfón. Je tenký, má kvalitnú konštrukciu, veľký HD displej, svižný systém a bohatú výbavu. Z tohto pohľadu mu ozaj nie je čo vytknúť. Všetko ostatné je už skôr o osobných preferenciách.

Nová generácia systému Windows Phone prináša ďalšie kroky vpred. Vďaka spoločnému jadru s Windows 8 došlo „pod povrchom“ k výraznému prepojeniu týchto dvoch svetov. Vznikol tak ekosystém podobný Apple. Viditeľných zmien sa ale dočkala predovšetkým domáca obrazovka - dlaždiciam môžete meniť veľkosť. 

So systémom Windows Phone 8 ale nebudú určite spokojní tí, ktorí majú tendenciu šprtať sa v systéme a všelijako si ho po večeroch upravovať a nie raz aj dorábať. Mobilné okná Microsoftu sú pomerne uzavreté, podobne ako iOS v iPhone. Vďaka tomu sa ale môžete spoľahnúť na to, že systém bude fungovať stopercentne svižne a spoľahlivo aj po nainštalovaní stoviek aplikácií, čo sa v prípade (neviem prečo) najrozšírenejšieho systému Android nedá povedať. Pán Boh zaplať za možnosť voľby. Kvantita neznamená totiž hneď aj kvalitu.

Nedostatky sa hľadajú ťažko. Osobne mi veľmi chýba týždenný náhľad v natívnom kalendári systému, čo ale pre niekoho nemusí predstavovať problém. Podobne je to aj s umiestnením blokovacieho tlačidla na hornej hrane. Vážnejším nedostatkom je však preexponovanie fotografií, k čomu ale dochádza len občas a pri vyhrotených podmienkach.

fotogaléria
fotogaléria

HTC Windows Phone 8X sa v internetových e-shopoch predáva od približne 490 eur. V podobnej cene kúpite aj Samsung Galaxy S III , prípadne minuloročný iPhone 4S . Ak si pár desiatok eur priplatíte, zaujať by vás mohol aj tabletofón Samsung Galaxy Note II s dotykovým perom. Čoskoro sa taktiež na trhu objavia Samsmung Ativ S a Nokia Lumia 920 , ktoré disponujú systémom Windows Phone 8.