21.11.2012 00:00 | MobilMania

Nové Nokia mapy Here dorazili na iOS, zázrak sa ale nekoná

Mapy Here majú bohatý obsah, hlasovú navigáciu pre peších a čiastočne aj informácie o MHD. Sklamaním je ich grafické prevedenie.

Z kaluže do blata. To si asi povie alebo povedalo množstvo používateľov iOS 6 od Apple, ktorí čakali na nedávno predstavené mapy a aplikáciu Here od Nokie, ktorá sa dnes objavila v App Store. Aj keď Nokia vo viacerých smeroch Apple tromfla, od používanie jej máp bude odrádzať minimálne ich slabé grafické prevedenie i viaceré nedostatky v ovládaní.

Bohatšie ako Apple mapy

Mapy od Nokie sú už hneď na prvý pohľad bohatšie ako mapy od Apple. Nájdete v nich napríklad názvy rôznych významných budov cez historické pamiatky až po parky a lesy, ktoré v Apple mapách často chýbajú. Ako príklad môžeme uviesť Bratislavský hrad (obrázok nižšie). Podobné príklady však nájdete aj v iných mestách.

fotogaléria
fotogaléria

Apple (na snímke vpravo) síce hrad pozná, no neinformuje o ňom

Mapy Here disponujú aj informáciami o niektorých zastávkach električiek, trolejbusov a autobusov v Bratislave a Košiciach, ktoré v Apple mapách nie sú. Toto sú ale všetky dáta, ktoré vám Nokia v rámci tejto oblasti na Slovensku poskytne. Márne budete hľadať informácie o zastávkach MHD v iných a menších mestách na našom území.

Nokia do svojich nových máp integrovala aj inštrukcie k cestovaniu hromadnou dopravou. V Here si môžete vyhľadať jednotlivé názvy zastávok a aplikácia vás dokáže navigovať z vybraného miesta na najbližšiu zastávku električky či trolejbusu. Odtiaľ vám zvýrazni trasu spoja a približný čas, koľko bude celá cesta trvať. K dokonalosti chýbajú informácie o tom, na akú linku máte sadnúť i čas jej odchodu.

Hlasová navigácia len pre peších

Here disponujú aj turn-by-turn navigáciou a hlasovou navigáciou pre peších, Slováci sa ale zatiaľ tešiť nemusia. Hlasová navigácia, ako aj samotná aplikácia, je totiž dostupná len v anglickom jazyku. Hodiť sa však môžu offline mapy. Nokia ponúka na výber stiahnutie päť typov offline máp, ktoré zahrňujú informácie od kontinentov, krajín, ciest cez letiská či zastávky hromadnej dopravy až po parky a detailné zobrazenie budov a ulíc.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Aplikácia Nokia Here dokáže zobraziť aj informácie o doprave. Ide napríklad nehody, práce na ceste či zápchy. Táto funkcia ale na Slovensku zatiaľ dostupná nie je. Rovnaká situácia sa opakuje aj v prípade Apple, ktorého mapy poskytujú podobné informácie. Opäť však nie u nás. Ak teda chcete dostávať aktuálne informácie o dopravnej situácii na cestách, môžete použiť napríklad navigáciu Waze.

Grafické spracovanie ani rýchlosť neohúrili

Po grafickej stránke ešte Nokia má čo vylepšovať. Napríklad, farby v Here sú nevýrazné a názvy ulíc či budov v mape pôsobia na displeji iPhonu rozmazane, čo kazí dojem z ich používania. Apple mapy sú naopak po farebnej stránke veľmi pestré a ostré, vďaka čomu až tak nenamáhajú oči.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Narozdiel od Applu, ktorý používa modernejšie vektorové mapy, Nokia ostala pri bitmapových mapách. To má vplyv aj na ich načítavanie, ktoré je oproti Apple mapám výrazne pomalšie. Problémom môžu byť aj nekvalitné satelitné snímky Slovenska. V tomto prípade sa však nemá čím chváliť ani Apple.

fotogaléria
fotogaléria

Takto napríklad vyzerá centrum Prešova v Here mapách (naľavo) a v Apple mapách (napravo)

Pri približovaní a oddaľovaní na mape sme si všimli aj to, že sa na nej nedá približovať a zároveň pohybovať do strán. Nefunguje ani otáčanie mapy. Samotné približovanie má tiež isté obmedzenie, kvôli ktorému môžete mapu priblížiť len na isté úrovne a nie do ľubovoľnej vzdialenosti, ako to môžete spraviť v Apple mapách.

Čakáme na mapy od Google

Je škoda, že Nokia nevyužila nepriaznivú situáciu, v ktorej sa s novými mapami ocitol Apple a neponúkla skutočne kvalitnú alternatívu ešte predtým, ako sa na scénu dostane Google. Ten už podľa starších správ finišuje práce na svojej vlastnej natívnej aplikácií pre iOS . A práve to, že sa mapy od Nokie dostali do obchodu App Store, môže byť dobrým znamením aj pre neho. 

Aplikácia Operačný systém Stiahnutie Cena
Here Maps iOS App Store (3,7 MB) Zadarmo