23.11.2012 00:00 | Bleskovky MobilMania.sk

Českí politici dostávajú stovky SMS správ. Nechýbajú ani vyhrážky

Umelecká skupina Ztohoven v rámci novej výstavy v pražskej galérii DOX inštalovala aj veľkú tabuľu s telefónnymi číslami českých politikov. Námetom pre tabuľu je zasadací poriadok poslaneckej snemovne, nechýbajú na nej ani senátori a český prezident Václav Klaus. Súčasťou inštalácie je mobilný telefón na oceľovom lanku, prostredníctvom ktorého môžu návštevníci poslať politikom SMS.

Fotografie tabule sa hneď po otvorení výstavy začali šíriť po internete. Následne boli niektorým politikom v priebehu pár hodín doručené stovky SMS správ. České médiá informujú napríklad o správach , ktoré boli doručené ministrovi financií Miroslavovi Kalouskovi. Odosielatelia sa mu vyhrážajú zabitím, nadávajú mu a prajú, aby vážne ochorel. I napriek tomu ale politik o zmene čísla neuvažuje. Medzi správami sa objavia aj vyznania lásky a pochvalné SMS , no drvivá väčšina má skôr negatívny náboj.

Polícia prešetrovala výstavu krátko po jej otvorení. Podľa oficiálneho vyjadrenia momentálne zhromažďuje informácie a zisťuje, či ide vôbec o priestupok, prípadne trestný čin. Prípadom sa okrem toho zaoberá aj český Úrad na ochranu osobných údajov. Právnici oslovení českými médiami sa zhodujú na tom, že o trestný čin pravdepodobne nejde. Za pravdepodobnejšie označujú skôr to, že ide o zásah do osobnostných práv, ktorý by však bolo treba dokázať pred súdom. Politici, vrátane premiéra Petra Nečasa, zverejnenie čísel odsudzujú s odkazom, že aktivisti mohli očakávať, čo to vyvolá. Do aktívnej obrany sa však nehrnú – práve preto, že by tým ešte viac na recesistov upozornili.

Získať SIM kartu u našich západných susedov nie je zložité. Z tamojšej legislatívy totiž nevyplýva povinnosť overiť osobné údaje. O majiteľoch predplatených kariet tak operátori nemajú prakticky žiadne informácie. Aj táto skutočnosť by mohla skomplikovať prípadné dokazovanie. Pôvodcovi správ by bolo pomerne zložité preukázať, že správu poslal práve on.