27.11.2012 00:00 | MobilMania

Nokia Asha 205 a 206: QWERTY i tlačidlo Facebooku

Nové telefóny bežiace na platforme S40 zaujmú aj dobrou výdržou či podporou pre dvojicu SIM kariet. Novinkou je Slam pre ľahké a rýchle zdieľanie.

Nokia uviedla dva nové telefóny, bežiace na uzavretej platforme S40. Nová Nokia Asha 205 sa pýši predovšetkým QWERTY klávesnicou, špecializovaným tlačidlom Facebooku a integráciou sociálnych sietí. Druhou novinkou je Nokia Asha 206, ktorá prináša klasickú alfanumerickú klávesnicu a dlhou výdržou batérie.

Nokia Asha 205: Špecializovaná na sociálne siete

Nokia Asha 205 je šikovný messenger, ktorý v klasickom tele spája plnohodnotnú QWERTY klávesnicu a displej orientovaný na šírku. Novinka by teda mohla osloviť najmä milovníkov textovej komunikácie.

Displej Nokie Asha 205 meria po uhlopriečke 2,4 palca, pričom ponúkne rozlíšenie 320 x 240 pixelov a zobrazí 65 tisíc farieb. Rozmery telefónu sú 11 x 6 x 1,3 cm a jeho hmotnosť sa zastavila na príjemných 94 gramoch.

fotogaléria

Nokia Asha 205 ponúkne základnú výbavu. Na internet sa pripojí len pomocou pomalšieho GPRS a EDGE pripojenia. Rýchle dátové prenosy chýbajú, rovnako aj Wi-Fi. Interná pamäť pomúkne priestor 64 MB, rozšíriť ju však môžete pomocou pamäťových kariet microSD. Poteší integrácia FM rádia s RDS a nahrávaním, štandardný 3,5 mm jack pre bežné slúchadlá či MP3 prehrávač.

Vyzdvihnúť je však potrebné špecializované hardvérové tlačidlo Facebooku. Prítomný je tiež celý zástup ďalších sietí ako je Twitter, chatovací klient eBuddy i široká podpora populárnych mailových služieb ako Gmail.

Hoci Nokia Asha 205 beží na uzavretej platforme S40, z internetového obchodu Nokia Store je možné stiahnuť ďalšie aplikácie, ktorými je možné funkcionalitu telefónu rozšíriť. Nový majiteľ získa s telefónom zároveň 40 hier od EA.

Asha 205 bude dostupná aj vo verzii pre dvojicu SIM kariet. V tomto smere musíme výrobcu pochváliť za integráciu technológie EasySwap, vďaka ktorej pri výmene SIM karty nie je potrebné telefón vypínať.

fotogaléria
fotogaléria

Nokia Asha 205 bude dostupná v azúrovej, purpurovej a oranžovej farbe. Orientačná cena Nokie Asha 205 je okolo 50 eur, na trhu objaví ešte pred koncom tohto roka.

Nokia Asha 206: Klasika v pestrých farbách

Z Fínska prichádza v podobe Nokie Asha 206 aj závan klasiky v sviežich farbách. Novinka ponúkne klasickú alfanumerickú klávesnicu a 2,4-palcový displej. Dostupná bude v čiernom a bielom vyhotovení, ale i v azúrovej, žltej i purpurovej farbe. Osloviť che aj známym prostredím S40 a rozmermi 11,6 x 4,9 x 1,2 cm. Hmotnosť predstavuje príjemných 91 gramov.

fotogaléria
fotogaléria

V oblasti výbavy ponúkne to isté, ako vyššie uvedený sesterský model. Opäť je prítomná integrácia sociálnych sietí priamo na domácu obrazovku, či ďalších aplikácií ako je eBuddy Chat či WhatsApp.

fotogaléria
fotogaléria

Nokia Asha 206 bude k dispozícii aj vo verzii dual-SIM, teda s podporou dvojice SIM kariet, pričom je samozrejmosťou aj technológia EasySwap. Výrobca zároveň udáva skvelú výdrž 47 dní pre model pre jednu SIM a 28 dní pre verziu pre dvojicu SIM kariet. Nokia Asha 206 príde na trh ešte v štvrtom kvartáli za orientačnú cenu 50 eur.

Funkcia Slam pre rýchle zdieľanie a lacnejší internet

Nová funkcia Slam, ktorá je prítomná v oboch novinkách, umožňuje rýchlejšie a jednoduchšie zdieľať multimediálny obsah ako sú fotografie, hudba či videá. Funguje s väčšinou mobilných telefónov vybavených technológiou Bluetooth. Výhodou je fakt, že pri prenose dát nie je nutné párovať obe zariadenia. Kompatibilita je zároveň zabezpečená aj so systémom Android, podpora pre iOS a Windows Phone chýba.

Novinky Nokia Asha 205 a Asha 206 vďaka internetovej platforme Nokia Xpress, ktorá je postavená na cloudovových technológiách výrobcu, spotrebujú pri internetovom surfovaní menej dát.