6.12.2012 08:59 | MobilMania

Test O2 3G siete: S priemerom 6,53 Mbit/s

Počas jesene sme testovali 3G sieť O2. Ako funguje dlho očakávaná sieť Telefónicy? Prinášame výsledky meraní zo štyroch lokalít v Bratislave a šiestich na hornej Nitre.

O2 ponúklo 3G sieť zákazníkom až v roku 2011 . Od komerčného spustenia využíva sieť HSPA s nadstavbami HSDPA (rýchle sťahovanie dát) s technologickým stropom 14,4 Mbit/s a HSUPA (rýchle odosielanie dát) s technologickým stropom 5,8 Mbit/s.

V apríli tohto roka operátor rýchlostné limity na všetkých svojich balíčkoch zrušil a ponúkol pri sťahovaní teoretickú maximálnu rýchlosť technológie - 14,4 Mbit/s. Pri odosielaní dát je na dátových balíčkoch teoreticky dostupná rýchlosť do 2 Mbit/s. Uvedené limity platia v celej 3G sieti. Aktuálne pokrytie O2 3G siete v novembri 2012 dosiahlo 52,46 % obyvateľstva. Operátor do konca roka plánuje pokryť ďalších 20 obcí .

Ako funguje dlho očakávaná 3G sieť Telefónicy O2 v praxi? Na túto otázku sa pokúsime dať odpoveď v nasledujúcom teste, ktorý sme počas tohtoročnej jesene realizovali v hlavnom meste a na hornej Nitre.

TIP: Test: Čo dokážu mobilné siete za jazdy

Ako sme testovali?

Sieť sme testovali prenášaním veľkých súborov z, resp. na FTP server od Websupportu, ktorý má garantovanú rýchlosť presahujúcu teoretické možnosti pripojení (viac ako 50 Mbit/s). Pri všetkých testoch sme sťahovali súbor s veľkosťou 100 MB, pri odosielaní dát sme využívali súbor s veľkosťou 50 MB. V každej lokalite sme dvakrát merali rýchlosť sťahovania a dvakrát rýchlosť odosielania dát, aby sme vylúčili krátkodobú nestabilitu siete. Kľúčovou informáciou pre náš test bol čas potrebný na uskutočnenie dátového prenosu, ktorý zaznamenal FTP klient (FileZilla). Z neho a veľkosti súboru sme vypočítali priemernú rýchlosť dátového prenosu.

Na testovanie sme používali predplatené karty O2 Fér, na ktorých boli aktivované dva typy dátových programov – Internet do notebooku a Internet do mobilu Extra. Pre obidva programy, rovnako ako pre všetky ostatné dátové balíčky, operátor uvádza dostupnosť vyššie uvádzaných rýchlostí 14,4 Mbit/s (download), resp. 2 Mbit/s (upload).

Pri testovaní sme použili modemy Huawei E372 a Huawei E367. Dodržiavali sme pravidlo, že sme na určitom mieste testovali len vtedy, ak bola intenzita signálu na podľa príslušného indikátore v operačnom systéme výborná. Testovali sme prevažne v exteriéroch, v troch lokalitách sme merali v interiéroch.

Download: Široká paleta nameraných rýchlostí

Rýchlosť sťahovania dát v troch lokalitách v Bratislave bola veľmi podobná, v rozpätí 3,14 až 3,17 Mbit/s. Tieto merania sme realizovali počas dňa, v čase špičky. Predpokladáme, že práve táto skutočnosť mala vplyv na podobné výsledky, keďže sa nič nemenilo aj napriek tomu, že sme pri trojici testov vystriedali rôznorodé lokality. Testovali sme v parku v centre mesta, v blízkosti nákupného centra na periférii aj v interiéri na najväčšom študentskom internáte. Pri interiérovom teste na Dlhých dieloch, kde bola kvalita signálu a celková dispozícia testovacej lokality veľmi priaznivá, sme v hlavnom meste namerali najvyššie rýchlosti. Tu sme testovali v dopoludňajších hodinách - predpokladáme, že vtedy je z tejto lokality väčšina obyvateľov v práci.

Rýchlostný priemer podstatne vylepšili merania v lokalitách mimo Bratislavy, kde O2 dokáže ponúknuť až takmer 11 Mbit/s. Celkovým priemerom všetkých meraní je 6,53 Mbit/s.

Šesť z desiatich lokalít, v ktorých sme testovali, sa nachádza mimo hlavného mesta, na hornej Nitre. Keďže prevaha meraní v hlavnom meste často naráža na kritiku, chceli sme tentokrát poskytnúť aj obraz o reálnych možnostiach siete v menších sídlach. Merali sme v mestách na hornej Nitre – Bojniciach, Novákoch, Partizánskom a na troch miestach v Prievidzi. Aj pri týchto testoch sme merali v rôznych častiach dňa, v exteriéroch aj interiéroch, cez pracovné dni aj cez víkend.

fotogaléria

Testy na hornej Nitre. Žlté značky označujú miesta meraní

Pozrite si priemery všetkých rýchlostí:

Lokalita exteriér / interiér Priemerná rýchlosť dátového prenosu
Bratislava - Staré Mesto (Medická Záhrada) exteriér 3,16 Mbit/s
3,14 Mbit/s
Bratislava - Zlaté piesky (Shopping Palace) exteriér 3,14 Mbit/s
3,17 Mbit/s
Bratislava - Mlynská dolina interiér 3,14 Mbit/s
3,17 Mbit/s
Bratislava - Dlhé diely interiér 9,55 Mbit/s
8,32 Mbit/s
Bojnice - Hurbanovo námestie exteriér 10,53 Mbit/s
10,81 Mbit/s
Partizánske - Námestie SNP exteriér 5,30 Mbit/s
6,35 Mbit/s
Nováky - Dom kultúry exteriér 8,70 Mbit/s
8,79 Mbit/s
Prievidza - Zapotôčky interiér 4,60 Mbit/s
4,30 Mbit/s
Prievidza - Necpalská cesta exteriér 7,84 Mbit/s
8,51 Mbit/s
Prievidza - Námestie slobody exteriér 9,52 Mbit/s
8,60 Mbit/s
Celková priemerná rýchlosť sťahovania dát (priemerná rýchlosť všetkých testov) - 6,53 Mbit/s

Sieť v rôznych lokalitách dosahuje rôzne rýchlosti. Závisia hlavne od toho, aké sú aktuálne rádiové podmienky, aká je intenzita signálu a či je sieť vyťažená. Ešte lepšie širokú paletu nameraných rýchlostí ilustruje graf, do ktorého sme zaradili v každej lokalite vyššiu z dvojice nameraných rýchlostí.

fotogaléria

Rozdiely v nameraných priemerných rýchlostiach sťahovania dát

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Grafický záznam priebehu testov v Bojniciach, Novákoch a Partizánskom

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Grafický záznam priebehu testov v Prievidzi (Námestie slobody, Necpalská ul., Zapotôčky)

Upload: Takmer rovnako

Pri testoch odosielania dát sa veľa prekvapení nekonalo. Teoretickú rýchlosť uvádzanú v propagačných materiáloch operátora, 2 Mbit/s, sme nedosiahli i napriek tomu, že technologický limit v sieti je 5,8 Mbit/s. Namerané hodnoty sú však pomerne slušné aj v porovnaní s minuloročnými výsledkami konkurentov . Celkový priemer rýchlosti odosielania dát v O2 sieti zo všetkých nameraných hodnôt je 1,67 Mbit/s.

Pozrite si výsledky jednotlivých meraní:

Lokalita exteriér / interiér Priemerná rýchlosť dátového prenosu
Bratislava - Staré Mesto (Medická Záhrada) exteriér 1,67 Mbit/s
1,65 Mbit/s
Bratislava - Zlaté piesky (Shopping Palace) exteriér 1,65 Mbit/s
1,66 Mbit/s
Bratislava - Mlynská dolina interiér 1,62 Mbit/s
1,64 Mbit/s
Bratislava - Dlhé diely interiér 1,66 Mbit/s
1,67 Mbit/s
Bojnice - Hurbanovo námestie exteriér 1,69 Mbit/s
1,70 Mbit/s
Partizánske - Námestie SNP exteriér 1,66 Mbit/s
1,69 Mbit/s
Nováky - Dom kultúry exteriér 1,66 Mbit/s
1,72 Mbit/s
Prievidza - Zapotôčky interiér 1,69 Mbit/s
1,72 Mbit/s
Prievidza - Necpalská cesta exteriér 1,67 Mbit/s
1,69 Mbit/s
Prievidza - Námestie slobody exteriér 1,68 Mbit/s
1,69 Mbit/s
Celková priemerná rýchlosť odosielania dát (priemerná rýchlosť všetkých testov) - 1,67 Mbit/s

Ak chceme porovnať výsledky inej 3G siete s nadstavbou HSPA a teoretickou maximálnou rýchlosťou 14,4 Mbit/s na Slovensku, v histórii máme len náš test po nasadení tejto technológie Orangeom v apríli 2010 . Porovnávať teda môžeme skôr s hodnotami nameranými v iných typoch sietí.

Ako sme upozornili už v úvode, O2 zatiaľ neponúka sieť HSPA+, v ktorej je teoretickým stropom 21 resp. 42 Mbit/s. Aj preto nedosiahne dvojciferné hodnoty, ktoré sme vlani namerali pri testovaní Dual Carrier HSPA+ sietí , takže rýchlostne zaostáva za konkurenciou.

Napriek tomu sú namerané hodnoty pri sťahovaní aj odosielaní konkurencieschopné. Na trhu je totiž stále prevaha zariadení, ktoré siete HSPA+ využiť naplno nedokážu. Dá sa povedať, že pre smartfóny s technologickým stropom 7,2 Mbit/s poskytujú reálne rýchlosti 3 – 8 Mbit/s zatiaľ dostatočný komfort. Takisto pri odosielaní dát je priemerná rýchlosť 1,67 Mbit/s pre O2 dobrým výsledkom.

Dosiahnuté rýchlosti ponúkajú dostatočný komfort aj pre surfovanie na počítač - sú na úrovni pevného pripojenia v DSL sieťach.

O2 ponúka aj denný internet s limitom 400 MB dát plnou rýchlosťou - 8 Mbit/s v smere sťahovania dát a 2 Mbit/s pri odosielaní dát za pol eura na deň. Keďže veľká väčšina nameraných rýchlostí má hodnoty pod 8 Mbit/s a len dve sú významne nad touto hodnotou, obmedzenie internet prakticky nespomaľuje. Po 400 MB sa internet spomalí na 0,0156 Mbit/s.

Odozvy siete: Veľmi dobré

Ani v tomto teste MobilMania.sk sme nevynechali test odozvy siete. Použili sme rovnakú metodiku ako pri vlaňajšom teste . Merali sme 64-krát, s rozstupom 1 sekundy, veľkosťou paketu 512 bajtov a oneskorením 5000 milisekúnd. Zapísané hodnoty sú priemerom 64 meraní. Keďže na hodnotu odozvy v sieti výrazne vplýva aj to, ktorý server na meranie odozvy použiť, zopakovali sme tie isté webové lokality.

Facebook.com Google.sk Profesia.sk Zive.sk
Bratislava - Dlhé diely 150 46 55 77
Bojnice - Hurbanovo námestie 244 67 67 73
Prievidza - Zapotôčky 260 68 72 73
Partizánske - Námestie SNP 206 64 72 68
Nováky - Dom kultúry 167 63 68 66
Prievidza - Necpalská cesta 160 74 69 72
Prievidza - Námestie slobody 251 73 77 81
Priemer všetkých meraní 205 ms 65 ms 69 ms 73 ms
november 2011: Priemer všetkých meraní v sieti O2 275 ms 151 ms 128 ms 114 ms
november 2011: Priemer všetkých meraní v sieti Orange 203 ms 102 ms 90 ms 83 ms
november 2011: Priemer všetkých meraní v sieti Telekom 212 ms 119 ms 90 ms 91 ms

Aj namerané hodnoty odozvy sietí na nami testovaných serveroch potvrdzujú, že pri tejto vlastnosti siete veľmi závisí od toho, na ktorom serveri sa merajú. Zahraničný server Facebooku má vždy oveľa vyššie hodnoty. O reálnych možnostiach siete skôr vypovedajú výsledky meraní na slovenských serveroch, kde sa doba odozvy pohybuje medzi 50 – 80 milisekúnd.

V porovnaní s minuloročnými nameranými hodnotami sú súčasné hodnoty odozvy v O2 sieti vo všetkých prípadoch nižšie. Sú dokonca nižšie aj ako vlani namerané priemerné hodnoty v HSPA+ DC sieťach Telekomu a Orangeu. Samozrejme nemôžeme hodnoty získané s odstupom roka brať ako záväzné a štatisticky ich detailne porovnávať. Dá sa však na nich demonštrovať, že i napriek absencii HSPA+ je momentálne doba odozvy silnou stránkou O2 3G siete.

Websupport