14.12.2012 08:00 | MobilMania

Vyberáme paušál tesne pred Vianocami: 7 najlepších tipov

Nemíňajte peniaze tým, že si vezmete bežnú akciu. Poradíme, akú taktiku zvoliť a vybojovať si viac. Niektoré zo služieb môžete mať i zadarmo! Vianoce 2012

Pre zákazníka, ktorý chce ušetriť, by výber ponuky nemal skončiť pri naštudovaní vianočných akcií. Áno, to je prvým krokom. Získať ale môžete často viac. Napríklad využitím rôznych trikov. Taktiež, ak ste zákazník s vyššími mesačnými faktúrami alebo spotrebou kreditu, prípadne veľa využívate služby len v rámci siete. Navyše predvianočný čas je dobou, kedy sa operátor snaží udržať čo najviac zákazníkov v sieti.

MobilMania prináša 7 rád, vďaka ktorým s istotou ušetríte:

1. Čakať či nie? Čo si naštudovať?

Váhate, či využiť akcie už teraz alebo ešte počkať na lepšiu ponuku? Tento rok konkurenti počas prvých decembrových dní vytiahli do boja viacero najlepších ponúk, ale myslíme si, že ďalší týždeň už zlepšenia zrejme neprídu - bolo by to na poslednú chvíľu príliš organizačne náročné, zmenu by už nestihli zákazníkom dávať do pozornosti a pri pohľade na posledné novinky sa navyše zdá, že lepšia ponuka by už pre operátorov ani nebola rentabilná.

Odporúčame teda príliš nečakať, ale ani hneď neutekať do predajne. Ideálna je zlatá stredná cesta:

  • ide víkend. Ideálny čas, aby ste si naštudovali všetky akcie (ponúkame ich v rozcestníku akcií aj s popisom a odkazmi na bližšie informácie)
  • ak už predlžujete zmluvu, zvážte, či po víkende zavoláte operátorovi a posnažíte sa získať niečo navyše. Alebo či si prenesiete číslo, hoci len dočasne. Výhodné je aj založiť si nové číslo a hneď ho preniesť ku konkurencii. Viac radíme v ďalších tipoch
  • ak nie, vyberte sa do predajne či objednávajte v e-shope (kde často získate bonus, ale na objednávku tak, aby prišla do Vianoc, máte už len pár dní)
fotogaléria

Pozor najmä na ďalší piatok a víkend. Rady v predajniach bývajú tesne pred Vianocami  veľké, telefóny sa môžu míňať. Pri e-shope zase operátor garantuje dodanie len do istého času .

Po Vianociach a najmä v januári rady postupne zmiznú - ale niektoré z akcií môžu zmiznúť tiež. Viaceré platia len do Vianoc (bonus za prenesenie čísla do Telekomu), do konca roka (akciové nekonečné paušály v Orangei a Telekome) alebo do konca januára.

Navyše v ponukách môžu chýbať najlepšie telefóny. Po konci vianočných akcií doposiaľ neprichádzali nové a ešte lepšie. Naopak, operátori vždy „oddychovali“ bežnými ponukami a myslíme si, že sa tak stane aj tento raz. Sily budú sústrediť na jarné ponuky.

2. Vybojujte si viac. Nie na predajni

Ak vám skončila zmluvná viazanosť a vyberáte si službu na ďalšie obdobie, nezačnite v predajni. Pokiaľ sa vám štandardné akcie operátora nezdajú výhodné alebo chcete skúsiť, či vám operátor ponúkne viac, zavolajte na infolinku. Operátor vám môže dať lepšiu ponuku - ale aj nemusí.

Operátori môžu napríklad odpustiť časť viazanosti, znižujú mesačný poplatok, pribalia doplnkovú službu zadarmo či so zľavou alebo dajú stálemu zákazníkovi to, čo získava nový zákazník za prenos čísla.

Existuje jednoduchý a priehľadný, ale stále najúčinnejší postup, ako získať najlepšiu paušálnu ponuku. Má niekoľko krokov. Každý použite, pokiaľ predošlý zlyhá:

  • zavolajte na infolinku. Povedzte, čo vám nevyhovuje. Operátor vám môže ponúknuť akciu, o ktorej ste nevedeli, alebo výhody, pripísané ako bonus k vášmu číslu. Alebo vás prepojí na retenčné oddelenie, ktoré rieši sťažnosti nespokojných zákazníkov a najmä - dáva ešte lepšie ponuky. Pozor, volajte v pracovný deň a v pracovnom čase, inak sú možnosti operátorov obmedzené.
  • znovu zavolajte na infolinku a informujte sa o možnostiach vypovedania zmluvy alebo prenesení čísla ku konkurencii. Zvyšok postupu je rovnaký ako v predošlom bode.
  • podajte u konkurenčného operátora žiadosť o prenesenie čísla k nemu (všetky informácie o prenose čísla nájdete v tomto súhrnnom článku). Každý zákazník môže do dvoch pracovných dní odo dňa prijatia žiadosti o prenesenie čísla túto žiadosť bezplatne zrušiť. V takom prípade sa proces prenesenia čísla zastaví. Aj výpoveď zmluvy vám operátori až do posledného dňa, kedy by ste ukončili využívanie služieb, bez problémov stornujú. Ale len na predajni.

Keď získate dobrú ponuku, môžete sa skúsiť pýtať na ďalšie zlepšenia, odporúčame však nečakať dlho. Ponuka sa tesne pred Vianocami zrejme už nezlepší, po čase môže prestať platiť aj pôvodné zlepšenie. Navyše si o pár dní nemusíte nájsť čas "na vyjednávanie" alebo nebudú stíhať pracovníci operátora.

Prečo nie na predajni: Žiadať o extra výhody na predajni znamená takmer istý neúspech. Predajca veľmi často nemôže aktivovať k štandardnej ponuke nič, čo nie je schválené spomínaným retenčným oddelením. Priamo v predajni mu akurát môže skúsiť zavolať - a zistiť možnosti. Mimo pracovného času nezmôže ani to.

Jedinou nám známou výnimkou, kedy na počkanie získate oveľa lepšie ceny na predajni, je digitálna televízia Magio vo verzii s internetom aj bez. Len čo totiž skúsite zrušiť zmluvu, predajca môže ponúknuť nižšie ceny. Tie zase nevie aktivovať infolinka.

Čo menší operátori?: Funfón, Swan Mobile či Tesco Mobile nemajú vlastné infolinky ani oddelenia, ktoré by oslovovali odchádzajúcich zákazníkov. Infolinky im prevádzkujú Orange (Funfón) či O2 (Swan Mobile a Tesco Mobile). Nemyslíme si, že by sa na infolinke dali vybojovať lepšie podmienky, ale z praxe to nemáme otestované.

TIP: Viete o ďalších ponukách, získaných špeciálnym spôsobom? Dajte nám vedieť, čo a ako ste získali, cez formulár . Dobré tipy odmeňujeme!

3. Prejdite ku konkurencii. Aj umelo, na pár dní

Zaujímavé výhody ponúkajú operátori pri prenose čísla. Každý z nich vám bude pripisovať mnoho eur mesačne k dobru len za to, že ste číslo preniesli.

Konkrétne sumy sú nasledovné:

Bonusy sa pripisujú po 5 eur mesačne, keď faktúra dosiahne minimálnu hladinu. Jedine pri Telekome a Easy sa pripisuje za dobitia kreditu.

Prenos čísla trvá štyri pracovné dni. Prvé dva sa dá aj zrušiť, ak by vás iný operátor oslovil s výhodnejšou ponukou.

Mimoriadne výhodné je prenesenie čísla aj v prípadoch, ktoré vám možno nenapadnú. Prinášame zoznam najlepších:

  • Preč a o pár dní späť: Ak odídete od Orangeu a o pár dní sa do siete vrátite, bonus naozaj dostanete. MobilManii to potvrdil hovorca Richard Fides. Získate tak 120-eurovú zľavu za necelých 7 eur za prenos do O2 a späť, resp. 14 eur, pokial odídete do Telekomu a späť. Pri umelom prechode do Telekomu prejdite na predplatenú kartu, aby ste neplatili 10-eurový aktivačný poplatok.
    Doplnené 19.12.:Aj odchod a spätný príchod do Telekomu znamená získanie bonusu za prenos čísla. Telekom bonus za prenos čísla predĺžil do 8. januára 2013. O2 sa nevyjadril, či zákazníkom umožňuje získať bonus za prenos pri odchode a spätnom príchode. Bonus pri prechode do Orangeu platí až do konca januára 2013.
  • Chcete novú SIM kartu? Začnite u konkurencie: Ak si zriaďujete nové číslo a začnete s predplatenou kartou konkurencie, ktorú hneď necháte preniesť inému operátorovi, hravo získate bonus za prenos čísla. Najlacnejšie vychádza prenos z O2 – je bezplatný, na úvod zaplatíte len symbolický poplatok za SIM kartu
  • Ďalšia SIM karta, ktorú môžete využiť napríklad na volania či SMS a ktorá bude mať mnoho mesiacov bezplatne 5 eur na spotrebu vďaka prenosu čísla
  • Volania medzi sebou zadarmo:  V Orangei. Ak k nemu prejde nový zákazník, ktorého odporučil existujúci klient, získajú obaja neobmedzené vzájomné volania a SMS/MMS správy. Zároveň majú obaja zľavu na telefóny. Pre nového zákazníka je vyššou zľavou 120 eur, nižšou (pri paušále s cenou 5 až 10 eur) ale len 50 eur, čo je menej výhodné, ako bonus za prenos čísla (vždy 120 eur)

Možno vám napadlo, že ďalšiu SIM kartu využijete na samostatný internet. Áno, SIM karta sa pokojne dá vložiť do modemu, ktorý zoženiete približne od 35 eur. Pozor ale na tieto obmedzenia:

  • O2 má pri nižších paušáloch obmedzenia prenosov iných než bežných typov (napríklad P2P sietí). Pri bežnom surfovaní na webe alebo kontrole e-mailov sa s nimi ale nestretnete.
  • Orange má internetové paušály drahé, keď s nimi nevyužívate aj hlasové služby. Samostatné využívanie sa tak vôbec neoplatí – treba vždy minúť aspoň 5 eur aj za iné služby (podrobnosti)

Pre pokročilých: Telekom obmedzenia pri internete nemá. No jediný paušál, ktorý nemá mesačný poplatok, dovoľuje aktiváciu internetu a získava sa zaň 30 eur za prenos čísla, je Študentský paušál. Dostupný je iba pre ľudí do 27 rokov veku. Prvý rok má internet s 2 000 MB dát za 1,99 eura na mesiac alebo 500 MB zadarmo, následne ho po roku možno zrušiť. Aby ste dostali bonus za prenos čísla, treba minúť každý mesiac ďalších 5,01 eura alebo 7 eur na volania či SMS/MMS. Tým sa splní podmienka 7-eurovej spotreby a po odpočítaní bonusu za prenos čísla Telekom naúčtuje zákazníkovi 2 eurá.

TIP: Všetko o prenose čísla ku konkurencii

4. Aký telefón si vybrať? Ako naň získať zľavu?

Na prvú otázku vám dajú odpoveď niektoré naše články:

Pozrime sa na možnosti, ako ušetriť:

  • nezabúdajte, že v Orangei je od hranice 25 eur zľava na telefón vo výške šesťnásobku, kým pod ňou je len štvornásobná. Využiť môžete ešte ďalšiu zľavu - spätnú dotáciu. Ak ste boli niekoľko mesiacov v Orangei bez zmluvnej viazanosti, operátor vám postupne kumuloval zľavu na ďalší mobil.

  • ak do Orangeu prichádzate s preneseným číslom, pri mesačnom poplatku od 10 eur vyššie máte nárok na extra zľavu 120 eur z ceny mobilu - už po štandardnej zľave. Nedostanete ale bonus za prenos čísla.
  • v O2 zase môžete prejsť na iný paušál, aby ste získali dotovaný telefón z lacnejšieho segmentu - a potom prejsť späť na vyšší (ktorý tak bude lacnejší). Môžete skúsiť aj opačný postup - aby ste mali lacnejší telefón, hoci následne platili vyššiu mesačnú sumu. Pozrite si, ako na to, v tomto článku
  • v Telekome sa oplatí sledovať cenník mobilov. Stáva sa, že niektoré modely majú pri rovnakej celkovej cene oveľa nižší doplatok k paušálu ako iné. Napríklad aktuálne majú niektoré približne 500-eurové modely doplatok 8 eur, iné dvanásť a niektoré až 15 eur
  • ak si v Telekome beriete najdrahšie telefóny a zároveň neobmedzené volania, pozor na ich cenu. Pri paušále za 29,99 eura s volaniami a internetom sa za telefóny platí na úvod 100 eur. Pri paušále za 39,99 eura sa platia za telefón len dva centy.

Ak je telefón po všetkých zľavách nedostupný alebo pridrahý, premyslite si, či nie je lepšie vziať ponuku bez telefónu a viazanosti (niekedy aj s nejakým bonusom od operátora), a vytúžený model si kúpite neskôr.

5. Viazanosť nie je problém

Možno by ste vianočnú ponuku radi využili, ale domnievate sa, že sa to nedá kvôli viazanosti. V mnohých prípadoch to nie je pravda:

  • prechod na iný paušál v Orangei či O2 je možný. V Orangei stačí dodržať minimálnu mesačnú platbu (doplnené: čiže minimálne sumu, ktorú ste platili doposiaľ). Po prechode pokračuje plynutie pôvodnej viazanosti. Jedinou výnimkou sú pri Orangei 3G paušály, nemožno z nich prejsť na nové.
    Spresnenie: V O2 sa dá prechádzať aj na nižší paušál. V prípade, že máte akciový telefón, platíte následne o niečo vyšší mesačný poplatok, v ktorom je pripočítaná aj nová splátka za telefón - pripočítava sa len rozdiel medzi dotáciami mobilov pri jednotlivých paušáloch. Naopak ak prejdete na vyšší paušál, zaplatíte zaň menej než je cenníková cena paušálu, keďže rozdiel medzi dotáciami mobilov bude vo váš prospech.
    Pri prechode z O2 Filip na O2 Paušál bude O2 fakturovať zostatkovú cenu telefónu, ak ste ho kupovali na splátky.
    Pri Telekome môžete prechádzať medzi paušálmi tiež, avšak nie zo starších paušálov na nové paušály Happy.
  • operátori tiež niekedy odpustia posledné dva - tri mesiace z viazanosti. Či máte nárok, zistíte na infolinke alebo v predajni
  • v Orangei je pri kombinácii hlasu a internetu v niektorých prípadoch možné predĺženie paušálu a kúpa dotovaného mobilu už po 18 mesiacoch (ktorá je v O2 štandardom).
  • núdzovým riešením je vždy kúpa druhého telefónu (ceny najlacnejších modelov začínajú na 20 eurách) na využívanie služieb na novej SIM karte

Ak máte predplatenú kartu, operátori vám pri prechode na paušál kredit prenesú. Ale len reálne zaplatený, nie bonusový. Zistite si tiež maximálnu výšku preneseného kreditu. Napríklad Orange ju má limitovanú na 66 eur, Telekom ani O2 limit podľa webových stránok nemajú.

6. Lacné nekonečná: Určite ich potrebujete?

fotogaléria

Zdá sa, že v decembri operátori stavili na prenos čísla a neobmedzené volania do všetkých sietí. Kým prvá výhoda je dôsledkom zostreného konkurenčného boja, pri druhom ide o taktiku.

Predpokladáme, že väčšina zákazníkov prevolá len pár stoviek minút, z čoho významnú časť do vlastnej siete. Platiť 30 eur za neobmedzené volania (Orange, O2) či za takéto volania so základným internetom (Telekom) môže byť zbytočné.

Pozrite si príklady, čo možno získať približne za 20 eur mesačne - samozrejme, s nižšou dotáciou na telefón: 

Orange:286 minút do všetkých sietí; neobmedzené hovory nonstop do siete Orangeneobmedzene večer/víkend do siete Orange a ďalších 81 minút   Telekom:neobmedzené hovory do mobilnej siete Telekomu a všetkých pevných sietí, 100 minút do iných mobilných sietí, neobmedzené SMS/MMS100 minút a 1 000 SMS   O2:300 minút do všetkých sietíneobmedzené hovory v sieti O2 a ďalších 100 minút (bez dotácie na telefón)150 minút a neobmedzené SMS  

Ak sme vás nenalákali na nižší paušál, pozrite si aktuálne porovnanie neobmedzených paušálov .

7. Získajte služby zadarmo

Nepresvedčili sme vás, že vám tieto Vianoce operátori niektoré zo služieb takmer darujú? Vážne - ak prejdete s číslom od jedného k druhému, na 10 až 24 mesiacov môžete mať vďaka bonusu za prenos čísla niektoré služby zadarmo alebo so symbolickým doplatkom. Pozrite si, ktoré:

Kombinácia Štandardná cena Po odčítaní bonusu
Orange (počas 24 mesiacov)
WOW: 40 minút 5,20 € 0,20 €
WOW: 35 minút + 10 SMS 5,15 € 0,15 €
WOW: 10 minút do EÚ + Domáce ceny hovorov pri volaniach do Európy + roamingový balík Moja Európa 6,28 € 1,28 €
WOW: 25 minút + neobmedzené SMS (pri balíčku Internet v mobile Štart) 7,24 € 2,24 €
WOW: 25 minút + neobmedzené SMS (pri balíčku Internet v mobile Klasik) 5,24 € 0,24 €
Internet v mobile Štart 700 MB (kombinácia s balíkom volaní) 6,99 € 1,99 €
O2 (počas 20 mesiacov)
O2 Fér: 40 minút 5,20 € 0,20 €
O2 Fér: Extra balíček 50 minút + 10 SMS 6,60 € 1,60 €
O2 Fér: 35 minút + 10 SMS 5,15 € 0,15 €
O2 Fér: 10 minút + Extra balíček 100 SMS 6,30 € 1,30 €
Mojim trom (neobmedzené volania na 3 čísla v O2) 6,00 € 1,00 €
Internet do mobilu (500 MB) 6,00 € 1,00 €
Internet do mobilu Extra (1 000 MB) 8,00 € 3,00 €
Telekom (počas 6 mesiacov)
20+20 Viac: 20 minút všade, 20 minút do pevných sietí a 20 SMS do Telekomu 7,93 € 2,93 €
Študentský paušál: 54 minút a 500 MB dát 7,02 € 2,02 €
Program 40: základ 40 minút a 40 SMS, k tomu 2-eurová spotreba 7,03 € 2,03 €
500 MB dát (k vybraným programom) 5,99 € 0,99 €

(Tabuľky: Ivan Kvasnica) 

TIP: Prehľad všetkých akcií operátorov