23.12.2012 11:00 | MobilMania

Facebook má aplikáciu Poke pre iOS, skopíroval Snapchat

Najrozšírenejšia sociálna sieť oprášila „štuchanie“. Vďaka novej aplikácii sa pripomeniete svojim priateľom alebo podelíte o fotografie v reálnom čase.

Facebook pripravil pre používateľov mobilných zariadení od Apple novú aplikáciu Poke. Ako už napovedá samotný názov, jej úlohou je virtuálne „štuchnúť“ priateľa. Poke vychádza z funkcie, ktorá je na sociálnej k dispozícii už od sprístupnenia sociálnej siete v roku 2004, informuje oficiálny web.

Aplikácia doposiaľ známe „štuchnutie“ umožňuje zrealizovať aj niekoľkými ďalšími spôsobmi. Ide o textovú správu, fotografiu či video, pričom fotky sa dajú upraviť dopísaním ľubovoľného textu alebo kreslením.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Pointa „štuchnutia“ spočíva v tom, že obsah sa po zobrazení adresátovi za malú chvíľu automaticky zmaže. Doba zobrazenia môže byť jedna, tri, päť a desať sekúnd. Odkaz je možné zaslať jednému i viacerým známym súčasne.

fotogaléria
fotogaléria

Sociálna sieť myslela aj na prípad, že by bol uvedenou cestou šírený aj nevhodný obsah. Napriek tomu, že zmizne do niekoľkých sekúnd, používateľ ho stále môže nahlásiť prostredníctvom príslušného tlačidla s ikonou ozubeného kolesa.

Vyvíjal aj Zuckerberg

Zaujímavosťou je, že za zvukom, ktorý na „štuchnutie“ upozorňuje, nahral sám Mark Zuckerberg. Zvuk mal byť pôvodne nahraný len ako vtip, píše TechCrunch. Šéf Facebooku sa mal podieľať aj na programovaní softvéru.

Aplikácia je optimalizovaná pre iPhone 5, no nainštalujete ju aj na ďalšie zariadenia s operačným systémom iOS 5.1 a vyšším, vrátane iPodu a iPadu.

Aplikácia Operačný systém Stiahnutie Cena
Poke iOS App Store Zadarmo

Ak sa nepodvolíš, skopírujeme ťa

Poke je priamou konkurenciou pre aplikáciu Snapchat , ktorá je okrem iOS k dispozícii aj pre Android a v poslednom období začala získavať na popularite. Denne si jej používatelia medzi sebou vymenia 50 miliónov fotografií, dopĺňa TechCrunch. Oproti Poke ale nepodporuje odosielanie textových odkazov alebo pridanie informácie o mieste, na ktorom sa používateľ nachádza.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Facebook sa snažil údajne projekt odkúpiť, no spoluzakladateľ projektu Evan Spiegel a jeho spolupracovníci chceli zostať nezávislí a tak sa musel Zuckerberg hľadať alternatívu, čoho výsledkom bol Poke.

fotogaléria

Porovnanie aplikácií Poke a Snapchat, zdroj: TechCrunch

Celý vývoj aplikácie trval dvanásť dní, prezradil na sociálnej produktový riaditeľ Blake Ross. Uvedený odkaz mohol vytvoriť dojem, že ak sa niekto nepodvolí, Facebook jednoducho jeho softvér skopírujú, sumarizuje TechCrunch. Najpopulárnejšia sociálna sieť je totiž známa mnohými akvizíciami, a to nielen podobných malých projektov, ale aj rozšírenej služby Instagram .

TIP: Instagram bude tesnejšie previazaný s Facebookom, zdieľať bude osobné dáta