3.1.2013 10:07 | MobilMania

Test Nokia Lumia 820: Pestrofarebná hrkálka

Novinka má 4,3“ Super AMOLED displej, ktorý sa dá ovládať v rukaviciach. Zaujme aj bezdrôtovým nabíjaním či 8 Mpx fotoaparátom.

Nokia Lumia 820 je zástupcom druhej generácie smartfónov fínskeho producenta s operačným systémom od Microsoftu. Horúca novinka z dielne Nokie nestihla prísť na náš trh pred Vianocami, k dispozícii bude v priebehu januára, podobne ako ďalšie novinky, ktorým sme sa venovali v článku: Čoskoro na trhu: Top novinky, ktoré nestihli Vianoce

K téme: Lumia 920 a Lumia 820: Nové Nokie s Windows Phone 8

fotogaléria

Nokia Lumia 820 na produktových fotografiách

„Hrkajúca“ batéria

Nokia Lumia 820 po dizajnovej stránke vybočuje z podoby predchodcu. Hoci ide o vec vkusu, musíme konštatovať, že predchádzajúca Lumia 800 sa nám páčila viac. Niekomu môže chýbať predovšetkým pevná unibody konštrukcia. Nová Lumia 820 prichádza naopak s vymeniteľnými pestrofarebnými krytmi a vyberateľnou batériou.

fotogaléria

Nokiu Lumia 820 pohodlne rozoberiete. Kryt sa dá ľahko vymeniť a rovnako aj batéria.

A práve v prípade batérie, ktorá nie je v tele telefónu dostatočne prichytená, sme spozorovali prvý vážnejší nedostatok. Batéria v telefóne totiž „hrká“. Riešenie je prosté – stačí na prázdne miesto poskladať malý papierik. Ale aby ste niečo podobné robili v tejto cenovej kategórii?

Vďaka vymeniteľným krytom môžete telefón „obliecť“ do rôznych farieb. K dispozícii je čierne, šedé, červené, žlté, biele, modré alebo aj fialové farebné vyhotovenie. Po odňatí krytu a batérie sa dostanete k SIM karte či microSD karte. Pri každom vyberaní microSD karty sa teda vypnutiu telefónu nevyhnete.

Dobíja aj bezdrôtovo

fotogaléria

Čo sa týka batérie, tá má kapacitu menšiu ako sesterská Lumia 920. Konkrétne ide o akumulátor s kapacitou 1 650 mAh, ktorý zabezpečí výdrž na necelé dva dni. Pri výraznej záťaži sa ale novinka vypýta na nabíjačku už podvečer. Noc bez nabíjačky bola počas nášho testovania veľmi ojedinelá.

V oblasti batérie zaujme aj bezdrôtové dobíjanie pomocou špeciálneho príslušenstva. Pripravte sa však na príplatok okolo 50 eur. Vďaka použitému štandardu indukčného dobíjania je zaručená kompatibilita aj s bezdrôtovými nabíjačkami tretích strán.

Nokia Lumia 820 v rukách pôsobí masívnym dojmom. Nie len kvôli rozmerom 12 × 7 × 1 cm, či hmotnosti 160 gramov, ale aj miernemu spôsobu zaoblenia zadnej steny. Konkurenčné smartfóny HTC Windows Phone 8S či 8X padnú do rúk omnoho komfortnejšie.

fotogaléria

Bezdrôtová nabíjačka Charging Plate DT-900 stojí v e-shopoch cez 45 eur

Rozloženie tlačidiel na hranách telefónu ostalo zachované. Pravá stena patrí ovládaniu hlasitosti, blokovaciemu tlačidlu či hardvérovej spúšti fotoaparátu. Jej dlhým podržaním sa fotoaparát zapne aj pri zablokovanej obrazovke. Spodná hrana obsahuje dobíjací microUSB konektor a mriežku reproduktora. Na vrchnej stene nájdete 3,5 mm jack pre klasické slúchadlá. Ľavá stena je prázdna.

Ovládanie v rukaviciach

fotogaléria

Na prednej stene sa po odblokovaní telefónu rozsvietia tradičné senzorové tlačidlá známe z iných smartfónov so systémom Windows Phone. Nad displejom je umiestnená VGA kamera pre videohovory. Škoda však absencie notifikačnej LED diódy.

Samotný displej meria po uhlopriečke 4,3 palca. Super AMOLED panel s technológiou ClearBlack ponúkne výbornú farebnosť a sýtu čiernu farbu. Pestré farby oceníte aj na priamom slnku, kde je čitateľnosť na veľmi slušnej úrovni.

Displej ponúkne rozlíšenie 480 x 800 pixelov a zobrazí 16 miliónov farieb. Príjemnou funkcionalitou displeja je možnosť zvýšiť jeho citlivosť, vďaka čomu sa dá následne Nokia Lumia 820 ovládať aj v rukaviciach. Po skúsenostiach z posledných studených dní je aj takáto drobnosť veľmi návyková.

Čo má pod kapotou?

Nokiu Lumia 820 poháňa čipset Snapdragon S4 od Qualcommu s dvojjadrovým procesorom taktovaným na 1,5 GHz a grafickým procesorom Adreno 225. Pamäť RAM s kapacitou 1 GB systému Windows Phone 8 bohate stačí na rýchly a svižný chod. Je to jedna z hlavných devíz nového systému Microsoftu, ktorého kompletnej recenzii sme sa podrobne venovali v článku Windows Phone 8 pod drobnohľadom .

Pre niektorých používateľov je kameňom úrazu celého systému Windows Phone 8 málo aplikácii. Tie v obchode Windows Store síce neustále pribúdajú, logicky je ich tam ale samozrejme rádovo menej ako pre systémy Android či iOS, ktorý používa iPhone. Niektoré populárne aplikácie musíte nahradiť rôznymi alternatívami a napríklad ani s podporou služieb Google to nevyzerá ružovo . Nokia Lumia 820 tak so sebou prináša silné aj slabé stránky operačného systému Windows Phone 8.

TIP: Google „odreže“ majiteľov Windows Phone. Tí sa búria

Vnútorná pamäť ponúka priestor 8 GB (7,4 GB pre používateľa). Rozšírenie pomocou pamäťových kariet microSD je možné o ďalších 64 GB. Prítomné je tiež plne integrované cloudové úložisko SkyDrive s priestorom 7 GB.

fotogaléria

Nevyhnutnosťou v prípade dobrého smartfónu je rýchle internetové pripojenie. V prípade Nokie Lumia 820 sa môžete spoľahnúť na rýchle dátové prenosy HSDPA (42 Mbit/s) a HSUPA (5,76 Mbit/s). Lokálne je k dispozícii Wi-Fi. Na prenos súborov sa dá využiť prípadne aj Bluetooth. Poteší tiež prítomnosť NFC na bezkontaktné platby či rýchle párovanie s príslušenstvom.

Zabudnúť nesmieme ani na GPS s asistovaným štartom a podporou systému GLONASS, ktoré môžete využiť napríklad s bezplatnou predinštalovanou navigáciou Nokia Autom (Nokia Drive) s turn-by-turn hlasovými pokynmi.

8 Mpx aj LED blesk 

fotogaléria

Nokia Lumia 820 disponuje fotoaparátom Carl Zeiss s rozlíšením 8 Mpx. Samozrejmosťou je automatické zaostrovanie a LED blesk. Poteší aj prítomnosť hardvérovej spúšte, ktorej dlhým podržaním fotoaparát aktivujete aj zo zoblokovanej obrazovky.

Kvalita vyhotovených záberov je na dobrej úrovni. Nokia Lumia 820 patrí z hľadiska fotografií rozhodne k tomu najlepšiemu na trhu. Problémom nie sú ani horšie svetelné podmienky, v prípade ktorých si na kratšie vzdialenosti bez ťažkostí pomôže dvojitým bleskom.

Video je možné nahrávať vo vysokom FullHD rozlíšení. Samozrejmosťou je aj automatické a plynulé preostrovanie počas nahrávania či prisvietenie LED diódou. Predná videokamera poskytne rozlíšenie VGA.

Testovacie fotografie:

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Bývalo aj lepšie

Nokia Lumia 820 je sympatický telefón. Vymeniteľné kryty v pestrých farbách môžu upútať aj mladšiu generáciu. Výbavou je novinka na výbornej úrovni. Ponúkne kvalitný displej, rýchle reakcie a veľmi dobrý fotoaparát.

fotogaléria

Poteší aj softvérová výbava vrátane bezplatnej hlasovej offline navigácie, či vďaka zvýšenej citlivosti displeja možnosť ovládať mobil v rukaviciach, čo je v mrazivom počasí neoceniteľná drobnosť.

Uvoľnená batéria vytvára ale vzhľadom na nemalú cenu zlý dojem. Novinka pôsobí v menších a najmä dámskych rukách trochu neohrabane. Štíhlejšie línie, respektíve vhodnejšie tvary, by z Nokie Lumia 820 urobili oveľa atraktívnejší telefón.

Cena Nokie Lumia 820 sa pohybuje okolo 450 eur. Najväčším konkurentom je HTC Windows Phone 8X , ktoré ponúkne rovnako veľký 4,3-palcový Super LCD 2 displej, avšak s väčším HD rozlíšením, či jednoliatu unibody konštrukciu s nižšou hmotnosťou.

V podobnej cene sa dá kúpiť aj top Android Samsung Galaxy S III , prípadne minuloročný iPhone 4S . Ak si pár desiatok eur priplatíte, zaujať by vás mohol aj tabletofón Samsung Galaxy Note II s dotykovým perom. V tomto čase na trh prichádzajú aj o niečo drahšie smartfóny Samsmung Ativ S a Nokia Lumia 920 , ktoré disponujú taktiežsystémom Windows Phone 8.