3.1.2013 15:12 | MobilMania
Video

Mobilné Ubuntu: Inšpirácia u všetkých dnešných OS

Mobilný OS Ubuntu vyzerá skvele, ale ani to proti Androidu a Apple iOS nemusí stačiť. video

Na stránkach populárnej linuxovej distribúcie Ubuntu bežalo niekoľko dní odpočítavanie , ktoré vypršalo dnes o 19:00 stredoeurópskeho času. Teraz už vieme prečo. Canonical po roku opäť predstavuje nový koncept – po Ubuntu TV tentoraz nový operačný systém pre mobily , ktorého dizajn vychádza z prostredia Unity. Firma svoju novinku predstaví širšej odbornej verejnosti na budúci týždeň v Las Vegas na veľtrhu CES.

Keynote Marka Shuttlewortha a ukážka prostredia:

Inšpirovaný všetkými súčasnými platformami

Nový systém bude mať niekoľko zvláštností. Ergonómia je totiž inšpirovaná Windows Phone 8 aj Androidom. Rovnako ako Windows Phone 8 neponúkne viacero typických tlačidiel, ako napríklad Späť. Taktiež sa bude ovládať podobnými gestami ako mobilný operačný systém od Microsoftu. Keď teda budete chcieť zobraziť panel s nainštalovanými programami, prejdete prstom z ľavého okraja displeja. Keď budete chcieť prejsť k predtým spustenej aplikácii, respektíve keď budete chcieť vyvolať to isté, k čomu dnes na Androide slúži tlačidlo Späť, prejdete z pravého okraja telefónu.

fotogaléria
obr 2012 sw ubu01 Zdroj: Zive.sk

Mobilné Ubuntu nemá klasický pohotovostný displej s gestom pre odomknutie – pre oživenie displeja stačí prejdením zľava vybrať program. Prázdna plocha následne zobrazí najrôznejšie stavové informácie

Zo sveta Androidu si zas nová platforma vypožičala podporu procesorov x86, roletovú ponuku s notifikáciou, no prináša aj jednu veľmi zaujímavú inováciu. Ako prvá platforma oživuje spravidla mŕtve pohotovostné ikony batérie, siete a času. Keď na ne v mobilnom Ubuntu ťuknete, dostanete sa do vybranej konfigurácie.

fotogaléria
obr 2012 sw ubu02 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2012 sw ubu03 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2012 sw ubu04 Zdroj: Zive.sk

Prejdením z ľavého okraja sa zobrazí panel Unity so zástupcami programov ako na veľkom desktopovom Ubuntu

Natívne i HTML5 aplikácie

Mobilné Ubuntu ponúkne dva typy aplikácií. Natívne budú môcť naplno využívať grafické akcelerácie OpenGL ES, výkon čipsetu a ich prostredie bude napísané pomocou QML (Qt). Webové zas využijú jazyk HTML5. Nový systém teda bude kombinovať prístup napríklad iOS (natívne aplikácie) a webOS (aplikácie napísané v HTML a Javascripte).

fotogaléria
obr 2012 sw ubu05 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2012 sw ubu06 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2012 sw ubu07 Zdroj: Zive.sk

Ponuka aplikácií v Centre softvéru Ubuntu a aktívne stavové ikony. Keď ťuknete na ikonu siete, dostanete sa do jej konfigurácie

Univerzálny vyhľadávač na všetko

Kľúčovou funkciou platformy je vyhľadávač kombinujúci množstvo zdrojov. Vývojári budú môcť jeho možnosti ďalej rozširovať a napájať do neho svoje vlastné databázy. Pri hľadaní e-knihy sa teda bude môcť použiť viacero knižných obchodov. Samozrejmosťou bude aj prepojenie s cloudovou službou Canonical Ubuntu One, ktorá funguje podobne ako SkyDrive, Dropbox alebo Google Drive a ponúka aj vlastný hudobný obchod (prezlečený 7Digital).

fotogaléria
obr 2012 sw ubu08 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2012 sw ubu09 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2012 sw ubu10 Zdroj: Zive.sk

Mobiné Ubuntu má podobne ako Android sťahovaciu roletu, ktorá slúži aj ako kombinovaný vyhľadávač – v tomto prípade kníh od Tolkiena. Na poslednej snímke stiahnutá roleta so správami

Chýbať nebude ani hlasové vyhľadávanie

Mobilné Ubuntu navyše ponúkne aj hlasové vyhľadávanie, hoci Canonical nezverejnil, či ide o jeho vlastný systém, alebo používa technológiu niekoho druhého (Google?). Platforma je momentálne na úrovni ovládačov kompatibilná s Androidom, ale Android to rozhodne nie je. Nebeží tu žiadne javové prostredie Dalvik a ide teda o čistý Linux. Kompatibilita na úrovni Androidu by ale mala dopomôcť ľahkému nasadzovaniu (preflashovaniu) Ubuntu na telefóny s Androidom, čo bude kľúčové najmä pre vývojárov.

fotogaléria
obr 2012 sw ubu11 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2012 sw ubu12 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2012 sw ubu13 Zdroj: Zive.sk

Aplikácia beží v celoobrazovkovom režime, horná lišta sa vysúva potiahnutím zhora. Na ďalších snímkach hlasové vyhľadávanie

Systém je ešte len vo vývoji

Canonical je čisto softvérovou spoločnosťou. Bude teda záležať iba na výrobcoch telefónov, či pre nich bude táto platforma dostatočne zaujímavá na to, aby mohla súperiť práve s Androidom. Tu stojí za pripomienku opäť televízny systém Ubuntu TV, ktorý na prvý pohľad vyzerá byť tiež veľmi vydarený. Dodnes si však žiadny Smart TV ani set-top-box s týmto systémom nekúpite a schopní hackeri si ho tak musia nasadiť sami.

Canonical taktiež spustil pre vývojárov špeciálny web . Nájdu na ňom potrebné SDK nástroje pre experimentálny vývoj prvých aplikácií.

fotogaléria
obr 2012 sw ubu14 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2012 sw ubu15 Zdroj: Zive.sk

Ukážka brandovanej verzie RingTel (partner) a ukážka vývoja GUI v Qt Designeri

Je však potrebné pripomenúť, že Mark Shuttleworth dnes nepredstavil hotový systém, ktorý bude už vo februári na prvých modeloch, ale skôr len prácu na ňom. Systém teda zatiaľ nie je verejne k dispozícii. Do styku s ním prídu iba kľúčoví vývojári, ktorí sa zapoja do vývoja. Prvých verejných ukážok pre širší okruh sa podľa Shuttlewortha dočkáme až na mobilnom kongrese MWC v Barcelone.

fotogaléria
obr 2012 sw ubu16 Zdroj: Zive.sk

Profesionálny dizajn a na pohľad moderný mobilný OS. Bude to ale dnes stačiť?