14.1.2013 13:21 | Bleskovky MobilMania.sk

O2 a Tatra banka spustili bezkontaktné platby mobilom. Zatiaľ pre dva modely

Najmladší slovenský mobilný operátor O2 a Tatra banka spustili od dnešného dňa pre klientov banky novú službu bezkontaktných platieb mobilom, vďaka ktorým je možné zaplatiť za nákup v obchode jednoduchým priložením telefónu k platobnému terminálu.

Zatiaľ pre dva Samsungy

fotogaléria

Služba je dostupná pre smartfóny s technológiou NFC, zatiaľ sú však podporované len dva vybrané modely. Konkrétne Galaxy mini 2 a Samsung Galaxy S III (ktorý ale vedie rebríčky využívanosti hneď po iPhone, aspoň podľa internetovej prevádzky). Do budúcna sa počíta s rozšíreným podporovaných smartfónov.

„Interoperabilita je pre nás číslo jeden, číslo dva je bezpečnosť,“ uviedol regionálny manažér Visa Slovensko a Česká republika Marcel Gajdoš, podľa ktorého je dôležité spojenie banky, telefónu a operátora dokonale otestovať kvôli certifikácii Visa. Služba funguje aj na ďalších dvoch modeloch, kvôli občasným problémom sa však operátor túto skutočnosť rozhodol nekomunikovať. Technicky je však potrebný len NFC čip integrovaný v smartfóne, následná certifikácia je už na strane Visa.

Pomocou mobilného telefónu a špeciálnej SIM karty, ktorú O2 vydá bezplatne na požiadanie, bude možné platiť v obchode bezkontaktným spôsobom platby do 20 eur bez zadaní PIN kódu. Platby súm vyšších ako 20 eur je potrebné verifikovať zadaním PIN kódu kvôli bezpečnosti. Klient si zároveň v príslušnej aplikácii môže nastaviť, aby aj platby nižšie ako 20 eur stále schválil po výzve zadaním PIN kódu. Následne stačí telefón opäť priložiť k terminálu a platba je schválená.

Čo potrebujete na fungovanie bezkontaktných platieb mobilom?

NFC SIM kartu, ktorú môžete získať a aktivovať v ktorejkoľvek O2 Predajni. Smartfón s NFC technológiou, ktorý si môžete zakúpiť v O2 Predajni. Mobilnú aplikáciu O2 Karty v mobile. Účet v Tatra banke a aktivovanú službu Bezkontaktné mobilné platby Tatra banky.
fotogaléria

Službu O2 Karty v mobile si môžu aktivovať všetci zákazníci O2 a Tatra banky. K prevádzke je potrebná špeciálna SIM karta so separátnym NFC čipom od O2 a mobilný telefón s technológiou NFC. Vďaka tomu je možné v reálnom čase napríklad na diaľku službu vypnúť prostredníctvom mobilnej siete.

V rámci uvádzania novej služby je aktivácia v Tatra banke zatiaľ bezplatná, dokedy nie je jasné. Následne bude spoplatnená aktivačným poplatkom 10 eur. Na korektné fungovanie je taktiež nevyhnutná aplikácia O2 karty v mobile , ktorú je možné bezplatné stiahnuť z internetového obchodu Google Play.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Prostredie mobilnej aplikácie je jednoduché. Dizajnom vychádza zo známej klientskej aplikácie Tatra banky.

Operátor pripomína, že s nastavením služby klientom pri vydaní novej NFC SIM karty pomôže na predajniach vyškolený personál.

Viaceré banky vraj nie sú pripravené

Slovensko patrí podľa Gajdoša k najrýchlejšie rastúcim trhom, čo do počtu bezkontaktných platieb. Počet kariet sa na našom trhu v priemere zdvojnásobil, počet transakcií je v medziročnom porovnaní až desaťnásobne vyšší. Pozoruhodne patríme k vyspelým krajinám ako napríklad Veľká Británia.

„Bavili sme sa s viacerými bankami a nie všetky sú pripravené na nasadenie tejto technológie,“ uviedol riaditeľ pre stratégiu a rozvoj obchodu Telefónica Slovakia Tomáš Masár.

iCarte pre iPhone ostáva

Nová služba nepoteší majiteľov iPhonov. Tatra banka, ktorá ako prvá spustila platenie iPhonom prostredníctvom dodatočného zariadenia vysvetlila, že smartfónu firmy Apple chýba potrebný NFC čip, ktorý slúži ako anténa na spojenie s terminálom. K iPhonu tak nevyhnutne musíte pripájať dodatočné zariadenie.

TIP:  Tatra Banka predstavila bezkontaktné mobilné platby. Zatiaľ len pre iPhone