11.2.2013 05:21 | MobilMania
Video

Test Samsung Ativ S: Dobrý hardvér limituje systém

Elegantný Ativ S s Windows Phone 8 zaujme aj veľkým 4,8“ HD displejom, štíhlym telom a konzervatívnejším dizajnom kovového vzhľadu. video

Samsung Ativ S bol predstavený ako prvý smartfón s Windows Phone 8 . Kórejci tak urobili na truc Nokii, ktorá aj napriek strategickému partnerstvu s Microsoftom ukázala svoje novinky s WP 8 svetu neskôr. Samsung pritom modelu Ativ S neprikladá takú dôležitosť, ako Nokia smartfónom línie Lumia.

Ativ S ale rozhodne nie je z tohto dôvodu ochudobnený o silné zbrane. Štíhle línie, rozmerný displej, príjemný dizajn či plynulý a svižný chod sú jeho hlavnou doménou. Samsung Ativ S na nás urobil dobrý prvý dojem a šikovne si počínal aj v samostatnom teste fotoaparátu . Poďme sa teda na „kórejské okná“ pozrieť podrobnejšie.

Klame telom

Samsung sa v prípade svojho smartfónu s novým systémom od Microsoftu vydal konzervatívnejším smerom. Kým Nokia, HTC ale i Huawei zvolili pestrofarebné kontúry svojich modelov, Ativ S chce vyzerať serióznejšie.

fotogaléria
obr testy samsung ativ s test dscn0040 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr testy samsung ativ s test dscn0038 Zdroj: Zive.sk

Kovový vzhľad mu pristane a vyzerá oveľa luxusnejšie, ako dizajn drahšej Nokie Lumia 920. K tmavému perleťovému okoliu displeja sa pridáva zadný odnímateľný kryt batérie, ktorý imituje brúsený hliník. Všetko to vkusne, ale predovšetkým pevne zoviera lesklý (na pohľad) chrómový rám.

fotogaléria
obr testy samsung ativ s test dscn0013 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr testy samsung ativ s test dscn0014 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr testy samsung ativ s test dscn0016 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr testy samsung ativ s test dscn0018 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr testy samsung ativ s test dscn0033 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr testy samsung ativ s test dscn0034 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr testy samsung ativ s test dscn0035 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr testy samsung ativ s test dscn0036 Zdroj: Zive.sk

Kvalita spracovania je na najvyššej úrovni. Konštrukcia je pevná, nevŕzga ani nevykazuje vôľu. Odnímanie zadného krytu nerobí problémy. Na svojom mieste drží pritom pri spätnom nasadení dokonale bez náznaku pohnutia a to aj napriek tomu, že ide o tenučký kúsok plastu.

Samsung Ativ S môžeme rozmermi prirovnať najbližšie k súčasnému kórejskému top modelu Galaxy S III , ktorý disponuje rovnakým dotykovým panelom. Rozmery Samsungu Ativ S sú 13,7 x 7 x 0,9 cm. Okrem štíhlych línií poteší aj príjemná hmotnosť, ktorá sa zastavila na úctyhodných 135 gramoch. Je to mimochodom o 50 gramov menej ako v prípade Lumie 920, ktorá má menší displej.

Zlatý štandard

Pod veľkým 4,8-palcovým displejom nájdete na prednej hrane už štandardne trojicu tlačidiel známych z iných zariadení s Windows Phone. Prostredné tlačidlo Windows slúžiace na návrat na hlavnú obrazovku je hardvérové a jeho stlačením sa displej rozsvieti. Nad displejom je umiestnené slúchadlo, videokamera a dvojica senzorov.

fotogaléria
obr testy samsung ativ s test dscn0022 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr testy samsung ativ s test dscn0023 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr testy samsung ativ s test dscn0049 Zdroj: Zive.sk

Pravá stena patrí hardvérovej dvojpolohovej spúšti fotoaparátu a blokovaciemu tlačidlu. Naľavo našlo svoje miesto ovládanie hlasitosti. Hudobný 3,5 mm jack spolu s mikrofónom nájdete na hornej hrane. Ďalší mikrofón je umiestnený na spodnej hrane vedľa dobíjacieho microUSB konektora.

fotogaléria
obr testy samsung ativ s test dscn0024 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr testy samsung ativ s test dscn0046 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr testy samsung ativ s test dscn0047 Zdroj: Zive.sk

Po odňatí tenkého plastového krytu zo zadnej časti telefónu sa dostanete k 2 300 mAh batérii a taktiež slotom pre pamäťovú kartu microSD a SIM kartu. Pri ich ich výmene nie je potrebné vyberať batériu, sloty sú voľne dostupné. Čo sa týka výdrže, počítajte s nocovaním na nabíjačke. Občas sa Ativ S vypýta na nabíjačku aj neskôr popoludní. Nič prekvapivé.

fotogaléria
obr testy samsung ativ s test dscn0060 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr testy samsung ativ s test dscn0061 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr testy samsung ativ s test dscn0062 Zdroj: Zive.sk

Poriadne dosýta

Samsung Ativ S disponuje rozmerným Super AMOLED displejom s uhlopriečkou 4,8 palca. Ide o rovnaký panel akým je vybavený Samsung Galaxy S III. Pre korektnosť je dôležité poznamenať, že v testoch vykázal Ativ S nepatrne slabší jas oproti svojmu sesterskému modelu s Androidom. Tak či onak ide o výborný panel so sýtymi farbami a poriadnou čiernou.

fotogaléria
obr testy samsung ativ s test dscn0041 Zdroj: Zive.sk

Prostredie systému Windows Phone 8 so všetkými farebnými dlaždicami v kombinácii so sýtym čiernym pozadím vyzerá na AMOLED displeji veľmi dobre. Oveľa lepšie ako na LCD paneloch, kde je čierna skôr sivou.

Ak sa k tomu pridá aj HD rozlíšenie a jemné detailné zobrazenie, displeju nemôžeme nič výrazne vytknúť. Aj pozorovacie uhly sú pôsobivé. Farebnosť či ostrosť sa nestrácajú ani v extrémnych prípadoch. Samsung si preto zaslúži pochvalu.

Pod kapotou

Interná pamäť ponúkne priestor 16 alebo 32 GB. Dá sa taktiež rozšíriť pomocou pamäťových kariet microSD o maximálne 32 GB, čo je opäť výhoda oproti Lumii 920 či HTC 8X . K tomu všetkému nechýba cloudové úložisko SkyDrive so štandardnou kapacitou 7 GB.

Surfovať na internete môžete vďaka Wi-Fi, ktoré podporuje štandardy 802.11 a/b/g/n. Nechýba mu funkcia Wi-Fi Direct, DLNA či hotspot. Globálne sa Samsung Atvi S vie pripojiť aj prostredníctvom rýchlych dátových prenosov HSDPA a HSUPA, pričom nechýba podpora dual carrier, vďaka ktorej je možné surfovať na internete teoretickou rýchlosťou až 42 Mbit/s.

fotogaléria
obr testy samsung ativ s test dscn0027 Zdroj: Zive.sk

Lokálne slúži na prenos dát aj Bluetooth 2.1 s A2DP a EDR. Prítomné je taktiež microUSB 2.0, ktoré zabezpečuje okrem nabíjania batérie aj pripojenie k PC. Nechýba ani NFC, ktoré slúži na prenos dát na veľmi krátke vzdialenosti jednoduchým priblížením jednotlivých zariadení. Poslúži napríklad na platby v obchodoch alebo aj na párovanie s príslušenstvom či ďalšími zariadeniami.

Vo výbave nájdete tiež GPS s asistovaným štartom, pričom podporuje aj ruský navigačný systém GLONASS. V telefóne však nenájdete žiadnu navigáciu, iba mapy Microsoftu. V tomto smere majú Nokie výhodu, pretože disponujú bezplatnou hlasovou turn-by-turn navigáciou pre chodcov aj automobily, ktorá dokonca umožňuje stiahnuť si zadarmo mapové podklady celého sveta. Populárny Sygic, známy z iných platforiem, je zatiaľ nedostupný.

Klasický Windows Phone

Samsung Ativ S je z pohľadu výbavy a výkonu štandardným smartfónom so systémom Microsoftu. Rovnako ako Nokia Lumia 920 či HTC 8X aj Ativ S ponúkne dvojjadrový procesor Krait s taktom 1,5 GHz, ktorému sekunduje grafika Adreno 225 a pamäť RAM s kapacitou 1 GB.

Rýchle reakcie a svižný pohyb v prostredí sú v prípade systému Windows Phone 8 samozrejmosťou. Nový Windows Phone 8, ktorý sme si detailne predstavili v podrobnom teste, prichádza s novými možnosťami prispôsobenia v podobe troch veľkostí živých dlaždíc či ich farebných odtieňov. S ďalšími možnosťami už nepochodíte, dodatočné grafické nadstavby nemajú povolené ani výrobcovia.

fotogaléria
obr wm8test 10 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr wm8test 11 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr wm8test 12 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr wm8test 14 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr wm8test 09 Zdroj: Zive.sk

Štandardnou súčasťou systému Windows Phone 8 je veľmi dobrý Office na editovanie dokumentov. Oceníte tiež pokročilú integráciu sociálnych sietí, svižné reakcie a plynulý chod. Pre niekoho môže byť limitom zatiaľ obmedzené množstvo kvalitných aplikácií a titulov známych z Androidu a iPhonu.

Video: Predstavenie telefónu:

Poriadny foťák aj FullHD video

fotogaléria
obr testy samsung ativ s test dscn0026 Zdroj: Zive.sk

Samsung Ativ S má vo výbave fotoaparát s rozlíšením 8 Mpx. Nechýba mu samozrejme autofocus a LED blesk. Fotky vie zachytiť v maximálnom rozlíšení 3 264 x 2 448 pixelov, pričom nechýba funkcionalita ako geo-tagging na pridávanie GPS polohy k fotografiám a stabilizácia obrazu. Video nahráva vo vysokom FullHD rozlíšení pri 30 fps.

Výsledne zábery, či už fotky alebo video, sú na dobre úrovni a Ativ S sa za svoju prácu nemusí určite hanbiť. Chýbajú mu však niektoré funkcie ako sekvenčné snímanie, či fotenie počas nahrávania videa, čo ale nemusí pre väčšinu používateľov predstavovať zásadný nedostatok.

Hodnotenie: Za málo muziky veľa peňazí

Samsung Ativ S je high-end ako sa patrí. Má veľký a kvalitný displej, pevnú a elegantnú konštrukciu a v neposlednom rade výbornú výbavu. Od svojich protivníkov z radov smartfónov so systémom Windows Phone ho odlišujú len detaily. Vo vnútri sú takmer rovnaké, ale práve na detailoch stojí svet.

fotogaléria
obr testy samsung ativ s test dscn0051.jpg Zdroj: Zive.sk

Kľúčovou vlastnosťou Samsungu Ativ S je perfektný Super AMOLED displej s uhlopriečkou 4,8 palca. Aj napriek podstatne rozmernému panelu výrobca zachoval príjemné rozmery a najmä štíhle línie a hmotnosť. Výrazným plusom je možnosť rozšírenia pamäte cez microSD, ktoré v prípade Nokie Lumia 920 či HTC 8X nenájdete. Poteší tiež používateľsky vymeniteľná batéria. Vypichnúť musíme aj dobrý foťák.

Ale hoci Samsung Ativ S vyzerá ako takmer bezproblémový a solídny kus hardvéru, nie je tomu celkom tak. Aj akokoľvek dobrý hardvér je totiž bez poriadneho softvéru nepoužiteľný. Áno, Windows Phone 8 je bez pochýb dobrý, svižný a spoľahlivý systém. Chýba mu však nespočetné množstvo funkcií, ktoré sú štandardnou súčasťou dnešných mobilných systémov.

Zároveň predovšetkým postráda tak pestrú ponuku aplikácií a hier. Microsoft síce môže tvrdiť, že väčšinu najdôležitejších aplikácií v obchode Windows Store nájdete, ale z pohľadu slovenského používateľa je situácia ešte horšia. Lokálnych aplikácií je ako šafránu a aj tie dostupné nepatria medzi kvalitné a dobre spracované.

Pokiaľ ale hľadáte spoľahlivý telefón s rýchlymi reakciami, veľkým displejom a dobrým fotoaparátom, s ktorým chcete predovšetkým volať, písať správy, kontrolovať sociálne siete a surfovať na webe, Samsung Ativ S s Windows Phone 8 môže byť pre vás vhodná voľba. S jeho používaním si ľahko poradia aj menej skúsení používatelia, ktorí by sa s Androidom iba trápili.

Úspech svojho sesterského modelu Galaxy S III , ktorý patrí medzi najväčšie mobilné bestsellery, sa však v prípade Ativu S určite nezopakuje. Pri cenovke 480 eur ani náznakom. Na to, koľko málo vie, je to privysoká cena. Chyba pritom nie je v Samsungu. Stačí vedľa Ativu S položiť prakticky rovnako vybavený Galaxy S III a je jasné, že zaostáva kvôli systému od Microsoftu.