21.2.2013 00:00 | MobilMania

Google Nexus 4 naživo: Príde konečne na Slovensko

Prvé dojmy Ďalší Nexus, tentoraz od LG, nesklamal. Prináša výborný HD displej, čistý a vyladený systém a výkonný hardvér.

Druhá vlna zariadení Google Nexus 4 už od začiatku februára putuje k svojim majiteľom. Ani menšie faux pas so skladovými zásobami príliš nenarušilo dôveru nadšencov a záujem je opäť obrovský. Objednávky prichádzajú aj z trhov, pre ktoré zariadenie zatiaľ určené nie je. Pár kusov sa v predstihu dostalo aj na Slovensko, onedlho sa už smartfónu dočkáme oficiálne.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Žiadne extrémy

Telefóny Nexus sú dôkazom, že zákazníci nie vždy potrebujú dizajnové experimenty, "prečačkaný" systém, extrémne štíhle telo ani ultradrahé materiály. Aj napriek plastovému telu sa výrobca postaral o kvalitné vyhotovenie, telefón sa výborne drží v ruke a neprekáža ani hmotnosť 139 gramov. Rozum teda zvíťazil nad emóciami, no mobil i tak vyzerá príťažlivo. Rozmery dosahujú hodnoty 134 × 69 × 9,1 mm.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Rozloženie ovládacích prvkov je nám dôverne známe. Umiestnenie zámku displeja na pravej hrane je nielen dôsledok väčšej uhlopriečky, LG si pohodlnosť takéhoto riešenia uvedomilo už oveľa skôr. Regulátor hlasitosti je na ľavej strane, audio jack v hornej časti a štandardný microUSB konektor obsadil spodnú hranu. Žiadne prekvapenie, privítali by sme ale samostatnú hardvérovú spúšť fotoaparátu.

Predná strana neobsahuje žiadne hardvérové klávesy, dokonca ani senzory. Trojica funkčných tlačidiel, ktoré sú súčasťou Androidu, patrí priamo k systému a ukrajuje časť displeja. Ten má uhlopriečku až 4,7 palca, ide o True HD IPS Plus kapacitný panel. Pod zvláštnym názvom sa ukrýva nadpriemerne kvalitný displej s rozlíšením 1 280 × 768 bodov, vyznačujúci sa širokými pozorovacími uhlami, dobrou ochranou pred škrabancami i príjemne klzkými povrchom. Jeho energetickú náročnosť sa snaží pokryť akumulátor Li-Pol s kapacitou 2 100 mAh. Predbežné testy výdrže hovoria v priemere o dvoch dňoch.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Krištáľovo čistý Android

Nexus 4 sa hardvérovou výbavou dorovnáva súčasnej špičke. Poháňa ho štvorjadrový procesor Krait s taktom 1,5 GHz a čipsetom Qualcomm APQ8064 Snapdragon. Nechýba grafický akcelerátor Adreno 320, pamäť RAM má kapacitu až 2 GB. Interná pamäť dosahuje 8 alebo 16 GB, nie je ale rozšíriteľná kartami microSD. V porovnaní s konkurenciou od Samsungu či HTC má ale Nexus jednu nespornú výhodu – čistý systém.

Android vo verzii 4.2, respektíve 4.2.2 Jelly Bean po aktuálnom upgrade, je dokonale vyladený a zbavený akýchkoľvek zbytočných a otravných grafických "vylepšení". Ponúka tak bleskové reakcie, okamžité spúšťanie aplikácií a minimum systémových kiksov. Toto je tá správna cesta, takto má fungovať dospelý systém.

fotogaléria
fotogaléria

Dátové prenosy reprezentujú siete tretej generácie, teda technológia DC-HSDPA s prenosovými rýchlosťami až do 42 Mbps, doplnená o HSUPA do 5,76 Mbps. Dual-band Wi-Fi ponúkne možnosť vytvorenia hotspotu, nesmie chýbať ani prenos multimédií cez DLNA. Lokálne poslúži Bluetooth 4.0, prípadne USB.

fotogaléria
fotogaléria

Spomedzi multimediálnych funkcií najviac zaujme fotoaparát, ktorý s novým systémom priniesol aj takzvané sférické snímanie. Popritom disponuje rozlíšením 8 Mpx, nechýba mu autofocus ani prisvetľovacia LED dióda. Video zhotovuje, ako inak, v rozlíšení Full HD. Hudobný prehrávač si budete musieť vychutnať s vlastnými slúchadlami, výrobca totiž žiadne nepribalil.

fotogaléria
fotogaléria

Na Slovensku už v marci

Práve v čase písania našich dojmov k nám dorazila potešujúca správa o tom, že výrobca sa rozhodol distribuovať Nexus 4 aj na slovenský trh. Ako sme písali v bleskovke , Cena za 16 GB verziu bude príjemných (i keď orientačných) 470 - 490 eur. Starší Samsung Galaxy SIII sa v 16 GB vyhotovení predáva už od zhruba 410 eur, HTC One X je ešte o pár eur lacnejší. Napriek tomu by sme bez váhania siahli práve po Nexuse – čistý systém je z pohľadu stability obrovskou výhodou.