5.3.2013 12:15 | Bleskovky MobilMania.sk

iPhone sa mohol volať iPad, Mobi či TelePod

Kultový iPhone, ktorý svetu predstavil Steve Jobs ešte v roku 2007, sme mohli dnes poznať pod celkom iným menom. Spoločnosť Apple zvažovala pri výbere pomenovania svojho telefónu niekoľko ďalších alternatívnych názvov.

Tieto informácie poodhalil počas prezentácie na arizonskej univerzite Ken Segall, bývalý spolupracovník firmy Apple. Segall je tvorcom reklamnej kampane Think different (Myslite inak) a tiež zodpovednou osobou za predponu „i“, ktorá sa po prvý raz objavila v názve počítača iMac a dnes charakterizuje ďalšie produkty spoločnosti vrátane hudobného prehrávača iPod či tabletu iPad.

TelePod a TriPod

Prvé dve alternatívy vychádzali z názvu hudobného prehrávača iPod, ktorý bol v tej dobe veľmi populárnym zariadením. TelePod mal symbolizovať futuristické pomenovanie slova „telefón“ a nazývať tak multimediálne zariadenie schopné telefonovať. Názov TriPod mal predstavovať produkt, ktorý v sebe spája tri zariadenia, konkrétne telefón, iPod a internetový komunikátor. Týmto opisom nakoniec prezentoval Steve Jobs originálny iPhone pri jeho uvedení.

fotogaléria
fotogaléria

Mobi alebo iPad

Názov Mobi pochádzal z anglického slova „moble“ (mobilný). Podľa Segalla predstavovalo toto slovo kreatívne pomenovanie, ktoré malo dodať telefónu osobnosť. Poslednou možnosťou bol názov iPad, ktorý však dnes pomenováva tablet a nie smartfón. Steve Jobs v minulosti prezradil , že na tablete pracovali v Apple oveľa skôr než na iPhone, avšak nakoniec sa zamerali prednostne na telefón.

Dnes už vieme, že si spoločnosť nevybrala ani jedno pomenovanie a nakoniec sa rozhodla pre názov iPhone. Kvôli tomuto názvu však čelila žalobe , nakoľko značku iPhone už vlastnila firma Cisco. Spor sa nakoniec ukončil dohodou medzi oboma spoločnosťami o súbežnom a voľnom používaní značky. Téme sa venoval portál 9to5mac .

TIP: Apple prišiel o značku iPhone v Brazílii