27.3.2013 00:11 | MobilMania

Test HTC One: Konečne niečo poriadne

Bez debaty jeden z najlepších mobilov na svete okúzli výborným displejom, kvalitným hliníkovým telom a jedinečnými funkciami ultrapixelového foťáku. 2x video

HTC One je najnovší počin taiwanského výrobcu, ktorý sme naživo spoznali v Londýne na jeho svetovej premiére. HTC novinku taktiež ukázalo v Barcelone na kongrese MWC 2013. Špičkový supermodel bude bojovať na najvyšších priečkach medzi ostrou konkurenciou. Ambície má právom veľké. Ponúkne kvalitný displej s jemným zobrazením, precízne spracované detaily hliníkovej „unibody“ konštrukcie. V neposlednom rade je potrebné zdôrazniť najmodernejšiu výbavu, ktorú dopĺňa séria zaujímavých funkcií.

Z jedného (kvalitného) kusu

HTC One už v prvom momente pôsobí presne tak, ako by ste to od ktoréhokoľvek top modelu očakávali. Kvalitne spracovaná hliníková konštrukcia, precízne vybrúsené hrany a príjemná povrchová úprava dávajú jasne najavo tie najvyššie ciele. V rukách sa HTC One drží pohodlne. Zaoblená zadná stena umožnila maximálne zoštíhliť línie telefónu, vďaka čomu novinka pohodlne padne do dlane. 

fotogaléria
2013 htc one dscn1004 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
2013 htc one dscn1010 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
2013 htc one dscn1008 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
2013 htc one dscn1009 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
2013 htc one dscn1013 Zdroj: Zive.sk

Novinka ponúkne, na rozdiel od konkurenčných top modelov s päťpalcovými displejmi, o niečo kompaktnejší panel s uhlopriečkou 4,7 palca. Rozmery telefónu sú 13,7 x 6,8 x 0,9 cm, pričom hmotnosť predstavuje príjemných 143 gramov.

Na hranách HTC One je minimum prvkov. Vpravo je umiestnené ovládanie hlasitosti. Ľavá stena patrí slotu microSIM karty. Dátový a zároveň nabíjací konektor microUSB nájdete na spodnej hrane. 

fotogaléria
2013 htc one dscn1019 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
2013 htc one dscn1020 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
2013 htc one dscn1021 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
2013 htc one dscn1022 Zdroj: Zive.sk

Horná stena obsahuje klasický 3,5 mm jack pre slúchadlá a neobyčajné blokovacie tlačidlo. Neobyčajné preto, lebo v sebe ukrýva infračervený port, vďaka ktorému môžete s mobilom ľahko ovládať iné elektronické zariadenia ako sú TV, hudobné prehrávače a podobne. Pri veľkej uhlopriečke by sme tlačidlo slúžiace aj na vypnutie/zapnutie telefónu radšej videli na pravej hrane, kde na neho lepšie dosiahnu menšie ruky. Vzhľadom na jeho skrytú funkcionalitu je ale umiestnenie na hornej hrane odôvodnené.

fotogaléria
2013 htc one p1010206 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
2013 htc one p1010208 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
2013 htc one p1010209 Zdroj: Zive.sk

Príjemne oblá zadná stena ešte viac prehlbuje pocit zo štíhleho zariadenia

Zadnú stenu okupuje výrazný objektív fotoaparátu s LED bleskom. Ucelenú zadnú stenu rozdeľujú tenké plastové časti. V týchto miestach nájdete antény bezdrôtových štandardov, vo vrchnej časti v oblasti objektívu sa nachádza napríklad NFC slúžiace na bezkontaktné platby či rýchle párovanie dotykom s bezdrôtovým príslušenstvom.

Autor videa: Martin Kuchár

Podrobné špecifikácie HTC One nájdete v špeciálnom článku , prečítať si tiež môžete naše prvé dojmy: HTC One naživo: Hliníkový fešák nabitý funkciami

Detaily rozhodujú

Pod displejom nájdete trochu neštandardne len dvojicu podsvietených senzorových tlačidiel – späť a domov (dvojklikom sa spustí multitasking). V ich prostriedku sa nachádza logo výrobcu, na ktoré sme s cieľom vrátiť sa na domácu obrazovku nie raz klikli.

Veľký 4,7-palcový displej obopína dvojica stereo reproduktorov, ktoré hrajú vzhľadom na to, že sú v mobile veľmi hlasno. Ich prítomnosť na prednej hrane a nie povedzme vzadu, alebo na boku telefónu je tiež výhodou. Na prednej stene samozrejme nechýba FullHD kamera na videotelefonovanie či notifikačná LED dióda, ktorá je ukrytá v mriežke reproduktora nad displejom.

fotogaléria
2013 htc one dscn1006 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
2013 htc one dscn1007 Zdroj: Zive.sk

HTC One nie je možné rozobrať. Telo je lisované, akékoľvek skrutky budete hľadať márne. K batérii sa tak nedostanete a vymeniť ju bude možné jedine v servise. K dispozícii je akumulátor s kapacitou 2 300 mAh. Presnejší údaj o výdrži budeme vedieť poskytnúť po dlhšom testovaní.

fotogaléria
2013 htc one dscn1011 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
2013 htc one dscn1012 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
2013 htc one dscn1015 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
2013 htc one dscn1023 Zdroj: Zive.sk

Božský displej 

fotogaléria
2013 htc one dscn1016 Zdroj: Zive.sk

HTC One disponuje špičkovým FullHD displejom typu Super LCD 3. Výborný obraz, dobrá farebnosť a vysoké pozorovacie uhly – to sú prednosti 4,7-palcového displeja. Rozlíšenie 1 920 x 1 080 pixelov znamená veľmi jemné zobrazenie 469 ppi.

Displej má už na prvý pohľad sýtejšie farby a kvalitnejšie zobrazenie ako Xperia Z od Sony. Chráni ho tvrdené a špeciálne polarizované sklo Corning Gorila Glass 2. Aj na slnku si novinka počína veľmi dobre. Vďaka kontrastným farbám je čitateľnosť v exteriéri na slušnej úrovni.

Samozrejmosťou je multitouch, svetelný senzor regulujúci intenzitu podsvietenia či akcelerometer, ktorý otáča zobrazenie podľa orientácie telefónu.

To najlepšie od HTC

Pod kapotou špičkového HTC One nájdete čipset Qualcomm APQ8064 Snapdragon 600 so štvorjadrovým procesorom Krait, ktorý tiká na frekvencii 1,7 GHz doplnený o grafiku Adreno 360. Ruka v ruke s procesorom kráča 2GB pamäť RAM.

Interná pamäť novinky ponúkne priestor 32/64 GB. Nie je ho však možné rozšíriť pomocou pamäťových kariet, čo môže byť pri kvantách multimediálneho obsahu prekážkou. Najmä, ak chcete mať v mobile veľa filmov vo vysokom rozlíšení či hudbu v kvalitnejšom formáte a pridáte k tomu niekoľko kvalitných herných titulov, môžete o priestor razom prísť. Následne sa budete môcť spoľahnúť len na virtuálne cloudové úložiská typu SkyDrive, Google Disk či Dropbox. Práve na Dropboxe dostanete 25 GB priestoru.

HTC One beží na systéme Android vo verzii 4.1.2, pričom sa počíta s aktualizáciou na najnovšiu verziu 4.2.2 Jelly Bean. Od výrobcu sme sa opäť dočkali populárnej grafickej nadstavby v najnovšej verzii HTC Sense 5, ktoré na domácu obrazovku pridáva funkciu BlinkFeed – kontinuálny stream informácií z rôznych zdrojov vrátane správ, počasia, Facebooku či Twittera. Sťahovacia lišta s notifikáciami ale stále neobsahuje rýchle tlačidlá na úpravu hlasitosti, nastavenie konektivity a podobne.

Nové prostredie HTC Sense 5 je rýchle. Prechádzanie medzi obrazovkami i pohyb v hlavnej ponuke je takmer bez odozvy a všetko funguje bleskovo. Ako to bude vyzerať po intenzívnom a najmä dlhodobejšom používaní si netrúfneme odhadnúť.

Autor videa: Martin Kuchár

Nabité funkciami

Modernú výbavu môžete v prípade HTC One očakávať vo všetkých smeroch. Z pohľadu konektivity nechýbajú rýchle dátové prenosy HSPA+, prítomné je tiež LTE. Prenos na krátke vzdialenosti zabezpečí Bluetooth 4.0, prípade microUSB 2.0 (TV výstup MHL). Lokálne bezdrôtové pripojenie zabezpečuje aj Wi-Fi, ktoré podporuje štandardy 802.11 a/b/g/n, Wi-Fi Direct a samozrejme aj Wi-Fi hotspot slúžiaci na zdieľanie mobilného dátového pripojenia.

Zabudnúť nesmieme ani na GPS s asistovaným štartom a podporou ruského navigačného systému GLONASS. Správny smer vám ukáže digitálny kompas. Na navigovanie môžete využiť napríklad Google Mapy, plnohodnotnú hlasovú navigáciu si budete musieť dokúpiť.

Štandardnom je FM rádio s RDS. Čo však poteší je vynovený hudobný prehrávač, ktorý si z internetovej databázy dokáže počas prehrávania stiahnuť slová ku konkrétnej skladbe. Za zmienku stojí tiež natívna podpora filmových DivX a XviD. V prípade hudby poteší najmä fanúšikov kvalitného zvuku podpora formátu FLAC.

UltraPixel a HTC Zoe

fotogaléria
2013 htc one dscn1014 Zdroj: Zive.sk

Konečne niečo nové a zaujímavé. HTC sa hrdí tým, že znovu vynašlo fotoaparát a nazýva ho UltraPixel Camera . Kým tomu budeme veriť, podstúpi HTC One v našej redakcii tvrdej skúške.

Z teoretického hľadiska ide o to, že v novinke je osadený podstatne väčší senzor (1/3“), čo v praxi znamená lepšie fotky v tme, keďže na senzor dopadá viac svetla.

Počítať môžete tiež s optickou stabilizáciou obrazu či clonou f/2,0. Samotný fotoaparát má pritom rozlíšenie 4 Mpx, avšak veľkosť samotného pixelu je 2 µm2 . Len pre porovnanie, väčšina 13 Mpx fotoaparátov má pixely veľké, respektíve menšie ako 1,3 µm2 . Toto dokazuje, že počet megapixelov neodpovedá kvalite.

fotogaléria
2013 htc one imag0001_burst002 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
2013 htc one imag0020 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
2013 htc one imag0034_zoe016 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
2013 htc one imag0049 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
2013 htc one imag0051 Zdroj: Zive.sk

HTC One sa v prípade foťáku hrdo pýši aj funkciou HTC Zoe, ktorú môžeme označiť za inovatívny a jedinečný spôsob fotenia, kedy sa popri fotke zaznamená aj niekoľko kontinuálnych záberov spojených do videa. Následne si z celej série môžete vybrať presne ten okamih, ktorý vám najviac vyhovuje. Využitie je viac ako pestré, od fotenia dynamického športu až po skupinové fotografie, pri ktorých môžete každej osobe zvlášť prideliť perfektný úsmev.

Každá fotka je tak de facto pohyblivá a galéria záberov vďaka tomu pekne ožije. Na úplnom vrchu každej udalosti nájdete zároveň krátke video. Telefón si ho vie sám a rýchlo postrihať, dokonca s hudbou, pričom je k dispozícii niekoľko štýlových profilov. HTC Zoe sa taiwanskému výrobcovi naozaj podarilo, chválou preto nemusíme šetriť.

HTC One dokáže zaznamenať Full HD video. Počas nahrávania dokáže kontinuálne preostrovať či zaznamenať fotku. Taktiež môžete počítať s prisvietením pomocou LED diódy. Niekomu môže chýbať hardvérová spúšť fotoaparátu, na jeho spustenie sa však dá využiť rýchly odkaz na uzamknutej obrazovke.

Video vytvorené pomocou HTC Zoe:

Kto je lepší a kto horší?

fotogaléria
2013 htc one p1010191 Zdroj: Zive.sk

O priečky najlepšieho smartfónu na trhu tento rok bojuje hneď niekoľko špičkových modelov. Každý z nich má čo ponúknuť a o pomyselnej prvej priečke tak rozhodnú predovšetkým subjektívne sympatie a drobné vychytávky, ktorými sa od seba jednotlivé modely odlišujú.

HTC One chce zaujať hliníkovým telom, výborným 4,7“ displejom s vysokým FullHD rozlíšením či šikovným fotoaparátom, ktorý si zaslúži zvýšenú pozornosť najmä vďaka funkcionalite HTC Zoe.

Rýchle prostredie HTC Sense 5 ponúkne BlinFeed - kontinuálny stream zo sociálnych sietí, počasia a správ. Za zmienku stojí v neposlednom rade aj nadupaná výbava, ktorá by mala uspokojiť aj najnáročnejších používateľov.

  • kvalitné spracovanie, pevná hliníková konštrukcia
  • 4,7" Super LCD 3 displej s FullHD rozlíšením
  • 4 Mpx "UltraPixel" fotoaparát, fotofunkcia Zoe
  • štvorjadrový procesor, 2 GB RAM, 32/64 GB internej pamäte
  • HTC Sense 5 s obrazovkou BlinkFeed

Vytknúť môžeme novinke snáď len absenciu slotu pre pamäťové microSD karty, ktorý čiastočne rieši virtuálne cloudové úložisko Dropbox, kde budú mť majitelia HTC One k dispozícii 25 GB priestoru. Niekomu môže prekážať umiestnenie blokovacie tlačidla a zamrzí aj absencia hardvérovej spúšte fotoaparátu.

Konkurencia HTC One má taktiež silné zbrane. Sony Xperia Z či Samsung Galaxy S4 ponúknu väčší 5-palcový displej. Xperia Z má štýlovú sklenenú konštrukciu, ktorá je navyše vodotesná.

Samsung Galaxy S4 je naopak vyrobený z polykarbonátu, pričom v jeho prípade výrobca stavil na osvedčený (pre niekoho nudný) dizajn. Ak hľadáte cenovo dostupnejší päťpalcový telefón, zaujať môže aj Huawei Ascend D2 či ZTE Grand S .

HTC One bude na trhu až v apríli. Meškanie spôsobili chýbajúce komponenty. Počítať môžete s cenovkou okolo 650 eur. Koncom apríla by sa HTC One malo objaviť u všetkých troch slovenských mobilných operátorov.

Fotoporovnanie so Sony Xperiou Z:

fotogaléria
2013 htc one p1010196 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
2013 htc one p1010197 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
2013 htc one p1010203 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
2013 htc one p1010194 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
2013 htc one p1010204 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
2013 htc one p1010205 Zdroj: Zive.sk