27.3.2013 06:37 | Bleskovky MobilMania.sk

Dopravý servis RTVS bude spolupracovať s navigáciou Waze

Dopravné spravodajstvo Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) Zelená vlna začína testovať spoluprácu s bezplatnou sociálnou navigáciou Waze . Na svojom Facebooku na to upozornila slovenská komunita tejto navigácie.

„Spolupráca Waze so Zelenou vlnou je prínosom pre obe strany. Poslucháči získajú aktuálne informácie nielen o problémoch na cestách, ale aj tip na vhodnú obchádzku. A používatelia navigácie Waze sa prostredníctvom vysielania Rádia Slovensko dozvedia detaily, ktoré si počas šoférovania nemôžu prečítať,“ pre RTVS to uviedol dobrovoľný Waze koordinátor pre SR Tomáš Gurský.

Na testovanie systému Waze si RTVS vybrala práve obdobie pred veľkonočnými prázdninami, kedy sa na cestách očakáva výrazne viac áut ako po iné dni v roku. Či bude neskôr spolupráca Zelenej vlny a Waze aj obojstranná, teda či sa vo Waze budú zobrazovať aj hlásenia Zelenej vlny, zatiaľ nie je jasné. V minulosti sa takto vo Waze objavovali informácie o dopravnej situácii získané z Rádia Expres. Expres ale momentálne ponúka aj vlastnú mobilnú aplikáciu pre Android a iOS.

TIP: Bezplatnú navigáciu Waze použilo minulý rok 36 miliónov vodičov

Samotná navigácia je dostupná zadarmo pre platformy Android, BlackBerry, iOS, Symbian a Windows Mobile. Na Slovensku ju aktívne používa viac ako 10 000 vodičov a bližšie sme sa jej venovali v článku GPS navigácia Waze: Dopravný servis naživo .