12.4.2013 07:00 | MobilMania

Voláme vo vlastnej sieti: Tipy na najlepšie ponuky

O2 a Tesco mobile priniesli atraktívnejšie volania na vlastné čísla. Zisťovali sme, ako zareaguje konkurencia. Pozrite si aj výhodné akcie

Operátori obrátili pozornosť smerom na zvýhodnené hovory vo vlastnej sieti. Program O2 Fér zavelil do boja o nových klientov s bezplatnými volaniami po 1. minúte . Značkový operátor Tesco mobile sa rozhodol ponúknuť hovory do vlastnej siete úplne bezplatne. Postačí karta Clubcard.

Zaujímalo nás, ako sa k novinkám postavia konkurenční operátori. Spolu s ich reakciami vám prinášame aj komplexný prehľad výhodných ponúk k volaniam do vlastnej siete.

Orange nechce miasť zákazníkov

fotogaléria

„Orange ani FunFón neplánujú meniť svoju ponuku na úkor volaní do všetkých sietí,“ vysvetlila Piskunová. Hoci podľa jej slov plánujú aktuálnu ponuku vylepšovať, zdôrazňuje, že už teraz majú šikovné produkty s klesajúcou tarifou a zákazník nemusí riešiť, do ktorej siete volá.

Pri predplatenej karte Prima WOW si môžete zobrať balíček neobmedzených volaní v Orangei. Stojí 6 eur na 7 dní. K programu WOW sú za 19,99 eura mesačne k dispozícii volania vo vlastnej sieti bez obmedzení. Pokiaľ si vystačíte s hovormi počas večerov (od 18. do 8. hodiny) a víkendov, zaplatíte mesačný poplatok 11,99 eura. Neobmedzené volania v sieti Orangeu získate aj k zvýhodneným WOW ponukám Maximum a Nekonečno.

Operátor zároveň láka na odmenu za dobitie kreditu. Sú ňou bezplatné volania, SMS a MMS v sieti Orange počas niekoľkých víkendov. Ak si navýšite stav kreditu o 10 až 14,99 eura, môžete získať 1000 voľných minút a 1000 SMS, resp. MMS správ počas dvoch víkendov. Pri dobití 15 eur a viac je benefit úplne neobmedzený a platí štyri víkendy.

FunFón: Len na tri čísla

fotogaléria

V prípade služby FunFón, ktorá je spoločným projektom Fun rádia a operátora Orange, nie je k dispozícii balíček voľných minút vo vlastnej sieti. Ako náhradu však môžete využiť benefit bezplatných volaní na tri čísla vo FunFóne.

Pri predplatenej karte je podmienkou pravidelné dobíjanie kreditu. Keď si navýšite kredit minimálne o 5 eur, získate akciu „3 Kamoši“ na 30 dní. Ak ide aspoň o sumu desať eur, bezplatné volania na tri FunFón čísla máte k dispozícii 60 dní. Noví zákazníci získajú benefit po dobu 30 dní (alebo na 90 dní, ak prenášate číslo).

Pôvodná akcia, vďaka ktorej je možné neobmedzene volať tri roky na trojicu FunFón čísel, platí už iba pri paušáloch. Hovory do všetkých sietí s FunFónom štandardne stoja 12 centov.

Ponuka je pestrá, myslí si Telekom

fotogaléria

Či príde zo strany Telekomu reakcia na novinky od O2 a Tesco mobile, sme sa nedozvedeli. Hovorca pre služby a financie Michal Korec poukázal na možnosti produktov ponúkaných v rámci aktuálnych kampaní.

„Pokiaľ ide o volania do našej siete, máme ich zahrnuté v neobmedzenej podobe vo všetkých programoch Happy,“ uviedol Korec. Pri variante „XS“ ide o hovory mimo špičky i cez víkend. Zároveň sú dostupné volania bez obmedzení na tri zvolené čísla v sieti Telekom. Operátor pri programoch Happy neberie do úvahy iba hovory v jeho mobilnej sieti, ale spoplatnené nie sú ani čísla všetkých pevných sietí v SR.

Jedným zo zaujímavých produktov môže byť aj predplatenka Easy Time. Za každý hovor do mobilnej siete Telekomu, resp. slovenských pevných sietí zaplatíte 15 centov bez ohľadu na jeho dĺžku. Netreba ale zabúdať na fakt, že riziko vysokého účtu sa ukrýva pri krátkych volaniach vo väčšom množstve. Hovory na čísla Orangeu a O2 sú pri Easy Time spoplatňované sumou 12 centov za minútu.

Na volania do vlastnej siete myslí aj zloženie balíčkov k starším paušálom Podľa seba Naj. Jeden z nich obsahuje volania do siete Telekom a pevných sietí bez limitov počas víkendov, sviatkov a pracovných dní v čase od 19. do 7. hodiny.

Druhý balíček umožňuje telefonovať na rovnaké čísla počas dňa, no získať ho môžete iba k paušálu Podľa seba Naj 7. Za mesačný poplatok 4,99 eura ho od Telekomu dostanete aj k variantom „3“ a „5“.

Láka aj Swan Mobile

fotogaléria

Výhodnejšie volania vo vlastnej sieti poskytuje takisto služba Swan Mobile. Tá je v réžii providera Swan a technicky ju zastrešuje sieť O2. S predplatenou kartou môžete volať za šesť centov za minútu, pričom rovnaká cena platí aj pri hovoroch na čísla O2 a do všetkých slovenských pevných sietí. Nevýhodou je uplatňovanie sekundovej tarifikácie až po prvej minúte.

Spoločnosť Swan sa rozhodla nevyjadriť sa k našej otázke, či chystá reakciu na nové ponuky. Základné ceny služieb sú pritom v Swan Mobile rovnaké od spustenia koncom roka 2009, pokiaľ nepočítame prírastok v podobe dátového balíčka Internet na deň.

Prídu noví klienti, dúfa O2

fotogaléria

Novinka, ktorej sme sa dočkali tento týždeň , má priniesť nový vietor pre program O2 Fér. Zákazníkom bude automaticky spoplatňovaná iba prvá minúta hovoru pri volaniach do vlastnej siete. Za takýto hovor vďaka tomu nezaplatíte viac než 13 centov, čo je štandardná cena volaní s O2 Fér.

Benefit, ktorý bol v ponuke predtým, nespoplatňoval volania v sieti O2 od tretej minúty. Nevýhodou je, že pokiaľ máte aktivovaný volací balík, na volania po prvej minúte zadarmo si musíte počkať na jeho vyčerpanie.

Rozhodnutím O2 došlo k zníženiu atraktivity hneď pri dvojici extra balíčkov k O2 Fér. Jeden obsahuje 100 voľných minút na volania vo vlastnej sieti za tri eurá mesačne. Ďalší má mesačný poplatok 10 eur a ponúka neobmedzené volania na čísla O2. Po novom sa bude hodiť zákazníkom, ktorí dávajú prednosť kratším volaniam. Balíček sa oplatí aj v prípade, ak zrealizujete aspoň 77 dlhých hovorov mesačne.

Tesco zapojilo vernostný program

fotogaléria

Značkový operátor Tesco mobile, ktorý poskytuje služby v sieti O2, predstavil v minulom týždni novú akciu pre zákazníkov s predplatenými kartami. Podmienkou je členstvo vo vernostnom programe Clubcard od reťazca Tesco. Vďaka nemu môžete spolu s blízkymi získať neobmedzené volania vo vlastnej sieti. Na jednu kartu Clubcard môžete aktivovať benefit pre ľubovoľný počet čísel.

Vo vernostnom programe Tesca je aktuálne prihlásených 1,4 milióna zákazníkov. „Jednu kartu pritom používa častokrát aj viacero osôb – napríklad manželský pár a niekedy aj celá rodina,“ ozrejmila hovorkyňa Zuzana Lošáková.

Lacné hovory vo vlastnej sieti sú v prípade Tesco mobile dlhodobým lákadlom. Pri predplatenej karte za ne štandardne platíte jeden cent za minútu, pričom rovnaká cena platí aj po prevolaní paušálu tri100. Minúta hovorov do iných sietí stojí 10 centov. Zamrzí sekundová tarifikácia až od prvej minúty.