18.4.2013 00:03 | MobilMania

Rýchly test Samsung Galaxy S4: Supernova v redakcii

Vlajkový model Samsungu je ďalším z adeptov na trón kráľa Androidov. Oslní displejom a špičkovou výbavou.

Do redakcie dorazil nadupaný top model z dielne Samsungu – Galaxy S4. Horúca novinka sa na našom trhu začne predávať na konci tohto mesiaca s cenovkou okolo 600 eur. Kým sa detailne pozrieme aké funkcie a silu ukrýva, prinášame vám dojmy z prvých momentov testovania.

V stopách predchodcu

Samsung predstavil svoj top model Galaxy S4 na veľkolepom podujatí v New Yorku, odkiaľ sme vám priniesli aj naše prvé dojmy: Galaxy S4: Nevýrazný dizajn, pútavé funkcie . Dizajn totiž veľkolepý skutočne nie je.

fotogaléria
fotogaléria

Kým konkurencia dizajn nových generácií vlajkových lodí výrazne prepracovala, Samsung zvolil podobnú stratégiu ako Apple. Od trojky ho rozoznáte iba ťažko. Dizajnových rozdielov je iba minimum, základným poznávacím znamením sa stal počet senzorov vo vrchnej časti prednej strany - kým predchádzajúca generácia ich mala tri, novinke pribudol aj štvrtý. 

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Výhodou minimálnych dizajnových zmien je zachovanie veľmi dobrej ergonómie. Novinka s rozmermi 13 x 7 x 0,8 cm a príjemnou hmotnosťou len 130 gramov sa dobre drží v ruke aj používa. Zásluhu na tom majú predovšetkým oblé hrany. Do rúk, či vrecka nohavíc pasuje oveľa lepšie, ako napríklad hranatá Xperia Z od Sony. Rám lemujúci hrany displeja nie je kovový, aj keď tak pôsobí. V skutočnosti je vyrobený z plastu, avšak telom klame veľmi dobre.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Pod zadným odnímateľným krytom nájdete sloty pre microSD a microSIM karty. Batéria s kapacitou 2 600 mAh je vymeniteľná. Tlačidlá schované po stranách telefónu sa stláčajú bezproblémovo. Vpravo je umiestnené blokovacie tlačidlo, naľavo nájdete ovládanie hlasitosti. Spodná stena patrí microUSB konektoru, ktorý smartfón taktiež dobíja. Štandardný 3,5 mm jack našiel svoje miesto na hornej stene, kde je umiestnení aj infračervený port.

Luxusný displej

Nad displejom nájdete okrem prednej FullHD videokamery a slúchadla aj senzory a praktickú LED diódu. Samsung v novinke zachoval jedno hardvérové tlačidlo, ktoré po jeho stranách dopĺňajú senzorové klávesy na vyvolanie kontextovej ponuky a krok späť.

Samotný displej meria po uhlopriečke päť palcov (oficiálne 4,99 palca). Samsung použil Super AMOLED panel, podobne ako pri predchádzajúcich top modeloch. Tešiť sa tak môžete na kontrastné farby a výraznú čiernu. Samozrejmosťou sú špičkové pozorovacie uhly ako aj čitateľnosť na priamom slnku.

Displej pracuje vo FullHD rozlíšení, ktoré zabezpečuje zobrazenie aj najjemnejších detailov. Za všetko hovorí už hustota pixelov 441 ppi. V praxi to znamená, že voľným okom raster jednoducho neuvidíte.

Samsung Galaxy S4 beží na Androide 4.2.2 Jelly Bean s najnovším používateľkým rozhraním TouchWiz. Pri predvolenom nastavení používanie telefónu sprevádzajú rôzne grafické i zvukové efekty. Každému podľa chuti, našťastie sa väčšina z nich dá vypnúť. 

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Prostredie telefónu nazývané TouchWiz

Všetko možné

O rýchlosti a nadupanej výbave niet pochýb. Samsung Galaxy S4 bude na Slovensku dostupný koncom apríla so štvorjadrovým procesorom Snapdragon 600 s taktom 1,9 GHz. Ten dopĺňa 2GB operačná pamäť RAM. Interná kapacita ponúkne 16/32/64 GB a dopriať si môžete ďalších 64 GB pomocou pamäťovej karty microSD, čo považujeme za výhodu.

Výkonnostne telefón bez problémov zvládne aj najmodernejšie hry či prehrávanie filmov vo vysokom FullHD rozlíšení. Vďaka nespočetnému množstvu aplikácií dostupných v Google Play môžete navyše vyriešiť takmer akýkoľvek softvérový nedostatok. Samsung vybavil Galaxy S4 aj ďalšími pútavými funkciami ako je ovládanie pohľadom alebo gestami, ktorým sme však zatiaľ na chuť neprišli.

Moderná výbava mu nechýba ani z pohľadu konektivity, kde sa môžete spoľahnúť na rýchle dáta HSDPA (42 Mbit/s) a HSUPA (5,76 Mbit/s). Lokálne sa vie pripojiť pomocou Wi-Fi, pričom nechýba podpora DLNA, Wi-Fi Direct či vytvorenie Wi-Fi hotspotu. Veľkou výhodou je LTE, ktoré však Slovensku zatiaľ nevyužijete.

Samozrejmosťou je Bluetooth 4.0. Prekvapí však návrat infračerveného port, pre ktorý Samsung našiel nové využitie. Prítomné je tiež NFC na bezkontaktné platby a rýchle párovanie či prenos údajov s ďalšími zariadeniami.

Dobíjacie microUSB má aj funkciu USB on-the-go, takže k telefónu môžete pripojiť (pomocou dodatočného príslušenstva) napríklad USB kľúč.

Zabudnúť nesmieme na GPS s asistovaným štartom a podporou systému GLONASS. Na navigovanie môžete využiť aj Google Mapy, ktoré od nedávna ponúkajú turn-by-turn navigáciu aj pre našincov.

TIP: Google konečne spustil navigáciu aj u nás

Nadaný fotograf

Fotoaparát ponúkne rozlíšenie 13 megapixelov. V zlom svetle poteší prítomnosť LED blesku a nechýba ani autofocus. Hardvérovú spúšť však nečakajte. Samsung Galaxy S4 nahráva FullHD video pri 30 fps, počas ktorého vie taktiež vyhotoviť fotku.

Zaujímavé sú tiež pridružené funkcie, kedy môžete využiť oba fotoaparáty súčasne či zachytiť 100 záberov za štyri sekundy. Za zmienku stojí pestrá paleta režimov na vytváranie panorámy, HDR, či ozvučenej snímky.

Testovacie fotografie:

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Nevyrazí vám dych

Samsungu Galaxy S4 je výrazným hráčom medzi top smartfónmi súčasnosti. Z pohľadu používateľa nám chýba nádych prémiových materiálov. Plastové telo skrátka nepôsobí tak luxusne ako napríklad sklo v prípade Xperie Z, či hliníková unibody konštrukcia HTC One. Neznamená to však, že spracovanie nie je kvalitné. Práve naopak, ale niektoré „pocity“ skrátka absentujú.

O chýbajúci výkon sa vďaka nadupanému procesoru v prípade Galaxy S4 našťastie nemusíte obávať. Super AMOLED displej s obrovskou päťpalcovou uhlopriečkou a FullHD rozlíšením by mal uspokojiť aj náročných používateľov. Rovnako aj 13 Mpx fotoaparát. Výhodou je tiež veľká pamäť a možnosť rozšírenia pomocou microSD.

fotogaléria
fotogaléria

Sony Xperia Z - Samsung Galaxy S4 - LG Optimus G

Nový Galaxy S4 to na trhu tentokrát nebude mať také jednoduché. Kým minulý rok Samsung súperil prakticky len s iPhonom, tentokrát má konkurencia má obzvlášť silné zbrane. Okrem spomínanej Sony Xperie Z či HTC One sa o slovo hlásia ďalší. Napríklad Huawei Ascend D2 alebo LG Optimus G majú rozhodne čo povedať. A zabudnúť nesmieme samozrejme ani na iPhone 5. Kto si podľa vás odkrojí najväčší kus koláča?