1.5.2013 10:00 | MobilMania
Video

Google Now: Veľký brat prichádza aj na iOS

Jeden z najinovatívnejších projektov Google sa cez aktualizáciu Google Search dostáva aj na zariadenia s operačným systémom iOS. Podrobný pohľad

Aplikácia Google Now zažila svoju premiéru v minulom roku na vývojárskej konferencii I/O ako súčasť systému Android vo verzii 4.1 Jelly Bean . Domnelá konkurencia pre hlasového asistenta Siri od Apple sa však ukázala ako diametrálne odlišný projekt.

Hlavný rozdiel spočíva v prístupe k používateľským dátam. Kým Siri funguje ako asistentka, ktorú priamo požiadame o určitý výkon pomocou príkazu či istého kontextu, Google Now využíva veľké množstvo používateľských dát, ktorými internetový gigant disponuje. Na základe týchto informácií sa pokúša poskytnúť relevantné výsledky v personalizovanej forme.

Staré známe prostredie, neznáme obmedzenia

Na začiatok upozorňujeme, že aplikácia Google Now zatiaľ nefunguje so slovenským účtom. Po úspešnej aktualizácii a spustení aplikácie Google Search sa automaticky spustí krátky sprievodca, ktorý príjemnou cestou vysvetlí, ako Google Now funguje a aké funkcie prináša.

Zo spodnej časti obrazovky je teraz možné dotykom či gestom „vytiahnuť“ karty, ktoré sú základným rozhraním služby. Dostupné karty sa pritom môžu líšiť od preferencií používateľa. Záleží na informáciách, ktoré Google od daného jednotlivca získal. Pre funkčnosť je nutné prihlásiť sa Google účtom.

fotogaléria
obr 2013 sw gnowios now1 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2013 sw gnowios now2 Zdroj: Zive.sk

Počasie, doprava či reštaurácie na jeden dotyk

Prvá karta je však rovnaká pre všetkých. Obsahuje aktuálny stav počasia podľa momentálnej polohy a predpoveď na najbližšie obdobie. Ďalšie karty môžu ponúknuť informácie ako odchody najbližších liniek MHD, vývoj cien akcií na trhoch či blízke reštauračné zariadenia aj s hodnoteniami.

Obsah kariet sa môže meniť podľa času či aktuálnej polohy. Práve v uvedenom fakte spočíva najzásadnejšia charakteristická vlastnosť služby. Google sa totiž snaží dynamicky predpovedať, aké informácie budete v danom čase potrebovať a následne expresne rýchlo dodať relevantné výsledky.

fotogaléria
obr 2013 sw gnowios now3 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2013 sw gnowios now4 Zdroj: Zive.sk

Odporúčame dať si pozor na lokalizačné služby. Podľa diskusných príspevkov niektorých používateľov ich aplikácia neúmerne využíva, čo sa prejavuje na spotrebe batérie. Riešením je lokalizačné služby v aplikácii natvrdo vypnúť, no obmedzuje jej funkcionalitu.

Veľký brat Google

Zároveň pripomíname, že nie všetky typy kariet fungujú k spokojnosti. Vzhľadom na slovenské reálie tu chýbajú programy kín, spravodajstvo či podrobnejšie informácie o doprave. Počet kariet je obmedzený aj v porovnaní s verziou pre Android. Môžeme len dúfať, že postupom času pribudne čo najviac funkcií aj pre slovenských používateľov.

Vo svojej podstate je Google Now nesmierne zaujímavý projekt. Inteligentným prístupom, dizajnom, jednoduchosťou používania a širokými možnosťami nastavenia v mnohom predbieha aj ikonickú Siri. Presnosť prezentovaných informácií vzhľadom na individuálne potreby používateľa pôsobí prekvapivo dobre.

Ani Google Now sa však nevyhne značnej (a zdravej) dávke kontroverzie. Informácie, ktoré bežne Google využíva na presné cielenie reklamy, sú v tomto prípade využité v prospech používateľov. Šokujúci je ale fakt, koľko dát má Google o jednotlivých používateľoch k dispozícii a aké presné je vytváranie digitálnych profilov o každom z nás.

Názov Operačný systém Stiahnutie Cena
Google Search iOS App Store Zadarmo