20.5.2013 15:40 | Smartfóny
Video

Jolla: Smartfón založený oficiálne na MeeGo

Prvý smartfón od Jolly je už na svete. Novinka s rovnomenným označením Jolla beží na operačnom systéme Sailfish OS, ktorý je založený na predchádzajúcej platforme MeeGo. Smartfón bude podporovať i aplikácie napísané pre Android.

Napriek oficiálnemu predstaveniu je známych len niekoľko hrubých parametrov. Novinka má napríklad 4,5-palcový displej s neznámym rozlíšením či 8-megapixlový fotoaparát s LED bleskom, ktorému pravdepodobne nebude chýbať aj automatické zaostrovanie.

Interná pamäť s kapacitou 16 GB je tiež rozšíriteľná pomocou pamäťových kariet microSD. Smartfón Jolla mimochodom poháňa dvojjadrový procesor. V závislosti od trhu nebude chýbať aj podpora vysokorýchlostných sietí štvrtej generácie známych aj pod skratkou LTE.

fotogaléria
obr 2013 mobily htc jol05 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2013 mobily htc joll01a Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2013 mobily htc joll08 Zdroj: Zive.sk

Zadný kryt telefónu je vymeniteľný, čo už v dnešnej dobe prestáva byť štandardom. V móde sú totiž jednoliate konštrukcie. Menšou špecialitkou tohto zariadenia je skutočnosť, že systém v mobile dokáže rozpoznať farbu krytu a podľa toho prispôsobí aj tému grafického prostredia.

Napríklad pri nasadení zeleného zadného krytu sa nastaví téma rovnakej farby. Novinka bude okrem zelenej dostupná v troch ďalších farebných vyhotoveniach – svetlomodrá, biela a oranžová. Smartfón Jolla s cenovkou 399 eur má byť dostupný v Európe koncom tohto roka.