30.5.2013 00:00 | MobilMania

Telekom i Orange poistia mobil. O2 zatiaľ nie

Poisťovanie zariadení rozbehol už aj Telekom. Služba je naviazaná na paušál. Pri strate odškodnenie nečakajte. (+Detaily k Orangeu)

Operátor Telekom začal ponúkať poistenie pre nové mobily, ktoré si zákazníci zoberú k mesačnému programu služieb. Za stanovený mesačný poplatok sa môžete chrániť pred poškodením či zničením zariadenia. Služba sa vzťahuje na celý svet. Spoluúčasťou je podľa poistnej zmluvy 10 %.

Novinka je súčasťou spolupráce s poisťovňou Generali Slovensko. Poistiť si môžete okrem mobilného telefónu aj tablet či modem. Podmienkou je, aby ste si od operátora zároveň zobrali hlasovú alebo dátovú službu s viazanosťou minimálne na dva roky. Poistná zmluva sa uzatvára na dobu určitú – končí spolu s obdobím viazanosti.

Pozrite si, koľko stojí poistenie v Telekome:

Hodnota zariadenia * Mesačné poistné
do 100 eur 0,99 eura
od 101 do 250 eur 1,49 eura
od 251 do 1 000 eur 2,49 eura

* ide o poistnú sumu, vychádza sa z hodnoty nedotovaného zariadenia uvedenej v cenníku neakciových zariadení

Poistí aj Orange

Na dvojicu služieb poistenia mobilov láka operátor Orange. Dostupné sú už niekoľko rokov v rámci spolupráce s poisťovňou Cardif Slovakia.

Balíček s mesačným poplatkom dve eurá zahŕňa poistné krytie až do 222 eur. Vyšší variant za štyri eurá mesačne má krytie do 666 eur. Poistenie neplatí pre celý svet, ale v krajinách Európy.

Cena telefónu nemôže byť vyššia ako poistné krytie. Pri prístrojoch drahších ako 666 eur tak poistenie nie je v ponuke vôbec. „Hodnotou sa rozumie cena podľa cenníka Orange, ktorú zákazník platí, ak kupuje telefón v hotovosti,“ uviedla hovorkyňa Alexandra Piskunová.

Na aké situácie sa poistenie vzťahuje:

  • Poškodenie telefónu (nezáručná oprava)
  • Krádež mobilu
  • Vydanie novej SIM karty
  • Ochrana pred zneužitím SIM karty do 150 eur – pri krádeži telefónu a následnom využití na neoprávnené telekomunikačné služby

Orange má poistenie pre všetkých klientov s hlasovým paušálom. Podmienkou je, aby ste nemali mobil dlhšie ako deväť mesiacov. Služba je viazaná na telefónne číslo – môžete tak zmeniť telefón a poistenie platí už na nové zariadenie.

„Zákazník po uzavretí poistenia získava možnosť využiť službu Záloha telefónnych čísel – vrátane zálohovacej SIM karty – za zvýhodnený poplatok jedno euro (štandardne 5,97 eura),“ upozornila Piskunová.

O2: Na novinkách pracujeme

O2 pôvodne poskytovalo bezplatné poistenie k splátkovej službe O2 Mobil. Ponuku, ktorá pokrývala krádež telefónu, ukončilo minulý rok v apríli.

Už pri rušení O2 informovalo, že pripravuje nové služby s poistením. Podrobnosti sme sa však nedozvedeli ani teraz. „V tejto chvíli beží proces vývoja, iste chápete, že nemôžeme detaily komunikovať v predstihu,“ vysvetlila hovorkyňa Martina Jamrichová.

Poistenie mobilov nie je v ponuke ani u značkových operátorov. Hoci Tesco mobile a FunFón sami predávajú telefóny. „Do budúcnosti ale nevylučujeme, že by sme túto službu v prípade záujmu zo strany zákazníkov zaviedli,“ prezradila hovorkyňa Tesco mobile Zuzana Lošáková.