5.6.2013 00:00 | MobilMania

Telekom: Happy roaming s dátami, nový cenový limit

Operátor uvádza roamingový balík s minútovou tarifikácou. Stojí dve eurá mesačne a zahŕňa 10 MB dát platných tri mesiace. Doplnené

Telekom spúšťa od stredy 5. júna avizovanú roamingovú ponuku. Zahŕňa hlasový paušál Happy roaming s volaniami v krajinách Európskej únie za 13 centov za minútu, predplatené dáta v zahraničí i možnosť určiť si vlastný limit.

Doplnené 4.6. o 23:30: Aktivácia pôvodných dátových služieb Data roaming Naj a Travel & Surf nie je možná od 5. júna. Podľa cenníku operátora od 1. júla skončia i ponuky Roaming Plus a Naj roaming orientované na hovory či správy. Zákazník si ich po tomto termíne nebude môcť aktivovať.

Doplnené dnes o 15:20: Chorvátsko je hneď od dnešného dňa súčasťou prvej zóny Happy roamingu. „Roaming Plus, Naj roaming a EU roaming už nebude možné aktivovať po 1. júli. Smart roaming ostáva v ponuke,“ uviedol hovorca Telekomu Michal Korec.

Či máme očakávať predstavenie ďalších roamingových ponúk, operátor nekomentoval. Nová roamingová akcia je dostupná „nielen pre Happy, ale aj staršie portfólio ako Podľa seba, Viac, Relax, Program 40 a Naj 200,“ doplnil Korec.

Dovolenkári by si mali dať pozor pri dovolenke v Tunisku. Destinácia nepatrí medzi dovolenkové krajiny (zóna 2), ale až do zóny 4. Cena MMS správ je pre všetky Zóny rovnaká: 0,3953 eura.

TIP: Kompletný zoznam krajín (stránka Telekomu)

V prípade nového hlasového roamingu, ktorý sa bude predávať ako doplňujúci balíček za 2 eurá mesačne, Telekom rozdeľuje svetové destinácie na štvoricu zón. Jednotlivé ceny odchádzajúcich i prichádzajúcich hovorov a SMS správsú v rámci služby nasledovné:

Zóna 1 (EÚ+vybrané európske krajiny ako Švajčiarsko):

  • 13 centov za minútu hovoru (odchádzajúceho i prichádzajúceho)
  • 13 centov za SMS

Zóna 2 (dovolenkové destinácie: Egypt, Turecko, USA):

  • 1 euro za minútu hovoru (odchádzajúceho i prichádzajúceho)
  • 39 centov za SMS

Zóna 3 (ostatné krajiny ako Austrália, Brazília Kanada a iné):

  • 2 eurá za minútu hovoru (odchádzajúceho i prichádzajúceho)
  • 39 centov za SMS

Zóna 4 (ostatné krajiny):

  • 4 eurá za minútu odchádzajúceho a 2 eurá za minútu prichádzajúceho hovoru
  • 39 centov za SMS 

Na hovory sa uplatňuje minútová tarifikácia. ide o rozdiel v porovnaní s eurotarifou, ktorú operátori každoročne uplatňujú na diktát Európskej komisie. V jej prípade sa odchádzajúci hovor účtuje tarifikáciou 30+1 a pre prichádzajúci hovor platí sekundová tarifikácia.

Aktivácia služby bude možná cez SMS s textom „HAPPY ROAMING“ na číslo 12323.

Súčasťou nového roamingového balíčka je aj 10 MB predplatených dát pre využitie v Zónach 1 a 2 počas troch mesiacov. Po prenesení základného dátového balíčka sa prenos zastaví. 

Dáta dostanú stop. Štandardne

Pre dátový roaming v EÚ a ďalších vybraných krajinách (Zóna 1) budú v ponuke operátora štyri balíčky, avšak s časovo obmedzenou platnosťou.

Balíček Objem dát Platnosť Zóna Cena
Hodina 10 MB 1 hodina 1 2 €
Deň 30 MB 1 deň 1 5 €
Týždeň 100 MB 1 týždeň 1 15 €
Neobmedzený* 100 MB 1 týždeň 1 25 €

*Po prenesení sa dáta do konca týždňa nezapočítavajú, rýchlosť však klesne 64 kbit/s.

Pre surfovanie na webe v krajinách mimo Európskej únie v Zóne 2 (USA, Srbsku, Turecku, Egypte alebo Tunisku) je určený  balík Plus. Obsahuje 30 MB dát vyhradených na obdobie jedného týždňa. Balíček Plus stojí 15 eur a platí súčasne aj v Zóne 1.

Zákazníci Telekomu budú mať pri ceste do zahraničia dátové prenosy štandardne vypnuté. „Keď sa pokúsia získať prístup na internet, budú presmerovaní na bezplatnú stránku s voliteľnými nastaveniami,“ informoval operátor.

Cenový limit

Novinkou je možnosť nastaviť cenový limit čerpania dát. V rozmedzí od 20 do 200 eur si zákazník zvolí maximálny limit, ktorý nechce prekročiť. V tomto prípade je jednotková cena za dáta napríklad pre EÚ 84 centov za 1 MB. So vstupom Chorvátska do EÚ, kedy začne platiť siedma vlna regulácie EK, sa cenový strop zníži na 54 centov za 1 MB. Po dosiahnutí limitu je možné aktivovať iný balíček dát, prípadne navýšiť limit o ďalšie MB.

Orange vsadil na balíčky

Orange uviedol novú roamingovú ponuku od 30. mája. K balíčkom Moja Európa a Môj Svet pribudli ich verzie „plus“. Operátor zároveň v predstihu zaradil Chorvátsko, ktoré sa stane členom EÚ až od 1. júla tohto roka.

Balíky obsahujú zvýhodnené ceny volaní – 12 centov za minútu v rámci EÚ, Švajčiarska, Islandu, Nórska, Lichtenštajnska i Chorvátska. Vyššie, svetové verzie zahŕňajú tiež hovory vo vybraných krajinách sveta  za 50 centov. V roamingu sa platí aj za prichádzajúce hovory – Orange pristúpil k zjednocovaniu cien podobne ako Telekom. Varianty „plus“ však obsahujú 30, resp. 60 voľných prichádzajúcich minút. Každý balíček Orangeu má sekundovú tarifikáciu po prvej minúte – prichádzajúceho i odchádzajúceho hovoru.

Za SMS sa platí vždy rovnaká cena ako za minútu hovoru. Okrem najlacnejšieho balíka Moja Európa sú pri všetkých ponukách Orangeu dostupné aj výhodnejšie dátové prenosy.

Názov balíka Mesačný poplatok Odchádzajúce hovory Prichádzajúce hovory SMS Dáta
Moja Európa 2,99 eura 12 centov 12 centov 12 centov štandardná cena
Môj Svet 4,99 eura 12 centov/ 50 centov * 12 centov / 50 centov * 12 centov/ 50 centov * 12 centov/ 50 centov *
Názov balíka Mesačný poplatok Odchádzajúce hovory Prichádzajúce hovory SMS Dáta
Moja Európa plus 3,99 eura 12 centov 30 voľných min / ostatné 12 centov 12 centov 12 centov
Môj Svet plus 5,99 eura 12 centov / 50 centov * 60 voľných min / ostatné 12, resp. 50 centov * 12 centov /  50 centov * 12 centov / 50 centov *

* platí pre vybrané krajiny sveta

Operátor O2 zatiaľ s novou roamingovou ponukou neprišiel. Zákazníci O2 budú môcť vstupom Chorvátska do EÚ využívať na dovolenke služby EU Pas a EU Internet , upozornila ešte v máji hovorkyňa Martina Jamrichová. Či môže dôjsť k skoršiemu zvýhodneniu krajiny v rámci roamingu, nekomentovala.