12.6.2013 00:00 | Apple
Video

Apple iOS 7: Najväčšia zmena od čias prvého iPhonu

Apple predstavil na WWDC najnovšiu verziu mobilného operačného systému iOS s číslovkou 7. Veľký prehľad noviniek

Po mesiacoch špekulácií sme sa konečne dočkali. Jedna z najpopulárnejších mobilných platforiem iOS sa dočkala menšieho zemetrasenia. Po výmene stráží na vedúcich pozíciách spoločnosti Apple sa vývoja novej verzie chopil viceprezident kalifornskej spoločnosti pre Human Interface sir Johny Ive a jeho tím. Podľa slov CEO spoločnosti Tima Cooka ide o najväčšiu zmenu operačného systému od čias uvedenia prvého iPhonu pred šiestimi rokmi. S týmto tvrdením môžeme pokojne súhlasiť.

Nový čistý dizajn sa stal realitou

Najviditeľnejšou zmenou je úplne nový dizajn celého systému. Používanie skeumorfizmu ako dizajnového jazyka je minulosťou. Systém pôsobí dospelejšie, uhladenejšie a konzistentnejšie ako v prípade predchádzajúcich verzií.

fotogaléria
obr 2013 sw ios7jun screen2 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2013 sw ios7jun screen1 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2013 sw ios7jun screen 21 Zdroj: Zive.sk

Zmeny sú viditeľné už od pohľadu na uzamykaciu obrazovku. Použité písmo je jemnejšie a ostrejšie. Indikátor signálu sa zmenil na súbor drobných „bodiek“, ikonické gesto „slide-to-unlock“ sa takisto dočkalo nového moderného prevedenia.

Modernizácia sa nevyhla ani tým najjemnejším detailom ako sú systémové tlačidlá, posuvné vypínače či ikony. Každý z vizuálnych zástupcov natívnych aplikácií bol nanovo dizajnovaný. Aplikácie po novom využívajú priestor displeja efektívnejšie a vytvárajú dojem, že zariadenie je väčšie ako v skutočnosti.

Kompletného redizajnu sa dočkala každá z natívnych Apple aplikácií. Počasie je teraz plne animované, pričom animácie predstavujú aktuálny stav počasia vo vybraných lokalitách. K dispozícii je aj kompletný náhľad všetkých sledovaných lokalít, pričom animácie fungujú aj v tomto móde.

fotogaléria
obr 2013 sw ios7jun screen 14 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2013 sw ios7jun screen 19 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2013 sw ios7jun screen 20 Zdroj: Zive.sk

Aplikácie ako kalendár, telefonovanie, správy či centrum hier stratili skeumorfickú inšpiráciu v reálnom svete a sú na nepoznanie odlišné od predchádzajúcich verzií. Dizajn je aj v týchto prípadoch čistý a jednoduchý. Všetky aplikácie od Apple budú s príchodom iOS 7 podporovať navigáciu prostredníctvom jednoduchého gesta posunutia do strany. Toto riešenie nápadne pripomína navigáciu systémom Windows Phone od Microsoftu.

fotogaléria
obr 2013 sw ios7jun screen15 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2013 sw ios7jun screen16 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2013 sw ios7jun screen17 Zdroj: Zive.sk

Počet aplikácií v zložkách nie je v novej verzii systému obmedzený. Nové zložky, ktoré takisto podporujú navigáciu prostredníctvom gest pojmú až stovky aplikácií. Notifikačné centrum systému je po novom výrazne väčšie a informačne bohatšie. Ponúkne aj náhľad notifikácií len z aktuálneho dňa, kde budú zobrazené údaje z kalendára, počasie či dopravná situácia. Vynovené notifikačné centrum bude dostupné aj z uzamykacej obrazovky zariadenia.

fotogaléria
obr 2013 sw ios7jun screen11 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2013 sw ios7jun screen12 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2013 sw ios7jun screen13 Zdroj: Zive.sk

Control Center a vylepšený multitasking

Úplnou novinkou je lišta Control Center. Vysúva sa jednoduchým gestom zo spodnej časti obrazovky. Systém iOS konečne dostal prostredníctvom Control Center zjednodušený prístup k najpoužívanejším nastaveniam ako je Wi-Fi, Bluetooth, Airplane mód, úroveň jasu či zapnutie LED diódy. Z Control Center je možné ovládať aj hudobný prehrávač.

Zmien sa dočkalo aj fungovanie multitaskingu. V iOS 7 budú môcť na pozadí bežať všetky aplikácie, nie len tie od výrobcu, či niektoré výnimky ako tomu bolo doteraz. Podľa vyjadrení spoločnosti budú môcť aplikácie tretích strán na pozadí aktualizovať svoj obsah bez toho aby výraznejšie zaťažili batériu.

fotogaléria
obr 2013 sw ios7jun screen4 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2013 sw ios7jun screen6 Zdroj: Zive.sk

Novinkou je aj inteligentné vyťažovanie zariadenia podľa dostupnosti internetového pripojenia. Pri rýchlejšom pripojení dostanú aplikácie viac priestoru pre aktualizáciu obsahu. Push notifikácie sú teraz akýmsi signálom pre aplikáciu aby pripravila nový obsah, takže dlhšie čakanie na otvorenie samotnej aplikácie je v iOS 7 minulosťou. Prepínanie sa medzi bežiacimi aplikáciami funguje jednoduchými posunmi v menu s náhľadmi aktuálneho obsahu. Aj tu prichádzajú na rad posuvné gestá.

Bohatšie a jednoduchšie Safari

fotogaléria
obr 2013 sw ios7jun screen8 Zdroj: Zive.sk

Mobilný prehliadač Safari kopíruje novinky, ktoré prinesie aktualizácia OS X Mavericks pre desktopový systém od Apple. iOS 7 prináša podporu prehliadania stránok v režime celej obrazovky, navigáciu prostredníctvom všadeprítomných gest a nový náhľad otvorených záložiek.

Limit ôsmych otvorených „tabov“ je takisto minulosťou. Vývojári poslali do histórie aj samostatné pole pre vyhľadávanie. Teraz je možné vyhľadávať priamo z poľa pre adresu.

Novinkou v Safari je aj výsuvná lišta s prehľadom záložiek, reading listu či noviniek zo sociálnych sietí. Pridávanie nových záložiek je teraz otázkou jedného dotyku.

Mobilné Safari v iOS 7 podporuje aj nového správcu hesiel iCloud KeyChain, ktorý synchronizuje heslá a prihlasovacie údaje naprieč zariadeniami.

Nový fotoaparát a aplikácia Photo

Fotoaparát má v iOS 7 funkčne bohatšie rozhranie. Dostupné sú rôzne filtre, efekty či orámovanie. Redizajnu sa dočkala aj natívna aplikácia fotiek, ktorá po novom dokáže zoradiť fotografie podľa času a miesta. K dispozícii je aj náhľad fotografií z celého roka, ktoré aplikácia inteligentne zoradí podľa miest, kde boli zábery vyhotovené. V tomto prehľade sú dostupné aj náhľady pri listovaní medzi fotografiami. Prostredníctvom dátového úložiska iCloud je teraz možné zdieľať aj videá.

fotogaléria
obr 2013 sw ios7jun screen5 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2013 sw ios7jun screen9 Zdroj: Zive.sk

Siri už nie je len žena, zdieľanie pomocou AirDrop

Hlasová asistentka Siri má nový hlas. Na výber je aj mužská verzia. Siri dokáže ovládať aj ďalšie funkcie ako je zapnutie Wi-Fi, Bluetooth či úroveň jasu obrazovky. V iOS 7 je Siri priamo prepojená s Twitterom, Bingom a Wikipediou pre relevatnejšie výsledky vyhľadávania.

Funkcia AirDrop umožní jednoduché zdieľanie obsahu medzi zariadeniami s iOS 7. Zariadeniam v dosahu bude možné posielať obsah ako fotografie či poznámky prostredníctvom pripojenia na Wi-Fi sieť. Funkciu AirDrop však podporujú len zariadenia najnovšej generácie ako iPad 4, iPad mini, iPhone 5 či iPod Touch piatej generácie.

fotogaléria
obr 2013 sw ios7jun screen7 Zdroj: Zive.sk

iOS 7 v autách

Nový systém iOS 7 bude možné plnohodnotne používať v autách. V nových modeloch, ktoré prídu na trh, bude možné streamovať obraz zo zariadenia priamo na displej integrovaný na palubnej doske vozidla. Funkcie ako telefonovanie, hudobný prehrávač či navigácia bude možné ovládať hlasom prostredníctvom asistentky Siri.

App Store s aktualizáciami na pozadí

Obchod s aplikáciami App Store dostal rovnako ako všetky natívne aplikácie nové rozhranie. Novinkou je ponuka aplikácií na základe aktuálnej polohy zariadenia. Aplikácie sa konečne budú aktualizovať na pozadí bez nutnosti ďalších používateľských zásahov.

iTunes rádio

fotogaléria
obr 2013 sw ios7jun screen3 Zdroj: Zive.sk

Úplnou novinkou je hudobná služna iTunes Radio. Nová služba ponúkne tematické zoznamy skladieb podľa miesta či ročného obdobia. Pomyselné rádiostanice je možné zdieľať s priateľmi prostredníctvom sociálnych sietí. Nechýba ani možnosť vytvárania vlastných staníc podľa obľúbených interpretov. Aplikácia monitoruje aj používateľskú odozvu a podľa toho ponúkne ďalšie skladby.

iTunes Radio bude dostupné zatiaľ iba v USA. Nové iTunes Radio je implementované v aj v Apple TV, iTunes pre Mac OS X a PC či v iPadoch a iPhonoch. Pre používateľov služby iTunes Match bude dostupná bez reklám, pre ostatných budú reklamy nutným zlom.

Blokovanie hovorov, synchronizácia notifikácií a dostupnosť

Drobných systémových zmien na pozadí je opäť viac. FaceTime hovory teraz budú fungovať aj len v hlasovej podobe. Notifikácie sú synchronizované naprieč zariadeniami. Pribudla aj možnosť blokovať hovory a správy. Beta verzia je dostupná už dnes. Finálna verzia bude dostupná už na jeseň pre iPad 2, 3, 4 a iPhone 4, 4S, 5 či pre všetky iPody Touch od 5. generácie.

The Times They Are a-Changin'

Časy sa menia, ako spieval Bob Dylan, najobľúbenejší interpret zosnulého Steva Jobsa. Časy sa už v Apple pri pohľade na nový iOS 7 jednoznačne zmenili. Dizajnérska ruka Johnyho Ivea je vidieť na každom kroku a staré postupy sú minulosťou. iOS 7 je radikálnou zmenou kurzu, ktorá však prináša čerstvý vietor do možno opozeraného a nudného výzoru platformy iOS.

O  zmeny nebola núdza a dočkali sme sa aj predstavenia drobných vychytávok, ktoré umožnia príjemnejšiu prácu so systémom. Nový systém sa medzi širokú verejnosť dostane už na jeseň tohto roka, pravdepodobne s príchodom novej generácie zariadení Apple. Len používatelia môžu dokázať, či bol iOS naozaj zmenou k lepšiemu.