18.6.2013 10:17 | Bleskovky MobilMania.sk

Slnečné svetlo priamo poslúži aj na nabíjanie telefónov

Ľudia už prišli na spôsob ako premeniť slnečné svetlo na elektrickú energiu, pričom vedci neustále hľadajú nové cesty jeho zefektívnenia. Francúzska spoločnosť SunPartner Group teraz vyvinula technológiu, ktorá slnečné svetlo využíva priamo na dobíjanie batérie smartfónov, čím ich výdrž údajne predĺži o jednu pätinu, píše web spectrum.ieee.org.

Celý systém je založený na transparentnom filme, ktorý obsahuje prúžky fotovoltaických článkov. Ten sa umiestni priamo pred dotykový displej smartfónu, čo znamená slušnú plochu pre získavanie energie zo slnečného svetla. Prítomná je aj vrstva drobných šošoviek, ktoré rozširujú obraz vychádzajúci z displeja, čím sa takmer úplne zakryjú nepriehľadné prúžky fotovoltaických článkov. Okrem toho pomáhajú koncentrovať aj samotné slnečné lúče.

fotogaléria

Princíp fungovania systému (Zdroj: spectrum.ieee.org )

Súčasný film tak ponúka priehľadnosť na úrovni 82 % s tým, že ďalšia verzia prinesie transparentnosť dosahujúcu až 90 percent. Vedci zo spoločnosti Ubiquitous Energy dokonca pracujú na materiáli, ktorý absorbuje výhradne infračervené a ultrafialové svetlo, pričom vlnové dĺžky svetla viditeľné voľným okom prepúšťa. Ten môže byť následne použitý na výrobu samotných fotovoltaických článkov, vďaka čomu sa podarí dosiahnuť úplnú transparentnosť filmu.

fotogaléria

Priehľadnosť filmu v súčasnosti ešte nie je stopercentná (Zdroj: spectrum.ieee.org )

Prirodzenou podmienkou fungovania celej technológie je položenie telefónu na miesto, kam slnečné svetlo dopadá. Systém síce nedokáže úplne predísť potrebe nabíjania batérie, no pri ideálnych podmienkach vraj predĺži dobu chodu telefónu na jedno nabitie o 20 percent.

Elektronika potrebná na prevod napätia z displeja pritom zvýši cenu telefónu len asi o 2,30 dolárov (cca. 1,72 eura po prepočte). O technológiu už prejavili záujem traja výrobcovia telefónov a medzi nimi údajne aj fínska Nokia. Prvých zariadení s touto novinkou by sme sa na trhu mali dočkať už začiatkom budúceho roka.