21.6.2013 00:00 | MobilMania

Test Nokia Lumia 720: Hviezda strednej triedy

Útok Fínov na strednú triedu sa vydaril. Lumia 720 predstavuje ideálny prienik skvelého dizajnu, funkčnej výbavy a výkonu. Nájdeme ju aj v ponuke Orangeu.

Práve Nokia Lumia 720 bola tým najlepším, čo fínska spoločnosť ukázala na tohtoročnom MWC v Barcelone . Smartfón, ktorý svojou výbavou zapadne do strednej triedy, má potenciál osloviť širokú masu zákazníkov. V porovnaní s kráľovnou súčasných Nokií Lumiou 920 pôsobí Lumia 720 elegantnejšie, aj keď je funkčne chudobnejšia. Oproti nižším modelom Lumia 520 a Lumia 620 má však stále to „čosi“ naviac, čo z nej robí zaujímavú voľbu a katapultuje ju na oblohu strednej triedy, kde jej hviezda žiari naozaj jasne.

fotogaléria
fotogaléria

Tak akurát

Už na prvý dotyk so zariadením je jasné, že Nokia sa v prípade modelu Lumia 720 nevybrala cestou výroby robustných buldozérov ako v prípade modelu Lumia 920, ale pripravila podstatne kompaktnejšie zariadenie. Rozmery zariadenie sú veľmi príjemných 127,9 x 67,5 x 9 mm a hmotnosť prijateľných 128 gramov.

fotogaléria
fotogaléria

Lumia 720 disponuje 4,3-palcovým dotykovým ClearBlack displejom, pod ktorým sa nachádzajú podsvietené dotykové tlačidlá. Nad displejom nájdeme prednú kameru s rozlíšením 1,3 megapixela, slúchadlo a svetelný senzor. Drobnú výhradu máme k relatívnemu plytvaniu miestom na prednej strane zariadenia. Spodný aj horný okraj sú širšie ako sme zvyknutí. Celkový dojem je však stále veľmi dobrý, tento malý hendikep nijako zásadne neobmedzuje pri každodennom používaní. Pri pohľade na súčasný trend megatelefónov je Lumia 720 stále drobček vhodný aj do menších, prípadne dámskych rúk.

fotogaléria
fotogaléria

Bezchybná jednoliata konštrukcia a skvelá batéria

Lumia 720 nedisponuje odnímateľnými krytmi. Celé telo je vyrobené z polykarbonátu, ktorý akoby obopínal prednú stranu zariadenia. Farebné vyhotovenie krytu príjemne kontrastuje s čiernou prednou stranou a bočnými tlačidlami. Telefón je k dispozícii v čiernom, červenom, bielom, modrom a žltom farebnom prevedení. K spracovaniu nemáme žiadne výhrady. Jednotlivé diely do seba perfektne zapadajú, slabé vŕzganie sa ozve až pri naozaj intenzívnom a neprirodzenom tlaku na zadný kryt. Pod ním sa nachádza batéria s kapacitou 2 000 mAh.

fotogaléria
fotogaléria

Práve kapacita batérie je jednou z veľkých výhod Lumie 720. Aj pri intenzívnejšom používaní sme počas testovania dosiahli výdrž na úrovni dvoch dní, čo je výborný výsledok. Pri šetrnom využívaní by tri dni bez nabíjačky nemali byť problémom.

Na ľavej bočnej hrane zariadenia nenájdeme žiadne ovládacie prvky. Nachádza sa tu iba slot pre pamäťové microSD karty, ktorý je nutné otvoriť drobnou „ihlou“ v balení. Na hornej hrane zariadenia nájdeme slot pre microSIM karty, ktorý sa otvára rovnako. Nachádza sa tu aj 3,5 mm konektor na pripojenie slúchadiel či reproduktorov.

fotogaléria
fotogaléria

Všetky hardvérové ovládacie prvky sa zišli na pravej strane zariadenia. Smerom zhora tu nájdeme dvojité tlačidlo na reguláciu hlasitosti, tlačidlo zámku displeja a hardvérovú spúšť fotoaparátu. Všetky tlačidlá majú výbornú odozvu a sú precízne vyhotovené. Vítame aj prítomnosť zámku displeja na bočnej hrane, kde je ľahko prístupné aj pri ovládaní jednou rukou, ktoré je vo všeobecnosti v prípade Lumie 720 veľmi pohodlné. Na spondej hrane zariadenia sa udomácnil microUSB konektor určený na nabíjanie zariadenia a dátové prenosy. V jeho tesnej blízkosti nájdeme mikrofón.

fotogaléria
fotogaléria

Zadnej strane smartfónu Lumia 720 dominuje šošovka fotoaparátu s rozlíšením 6,1 megapixela a LED diódou. Fotoaparát má optiku od spoločnosti Carl Zeiss. Pod fotoaparátom nájdeme vygravírovanú značku výrobcu a tri kontaktné plôšky určené na pripojenie  príslušenstva, ako sú prídavné kryty s podporou bezdrôtového nabíjania.

fotogaléria
fotogaléria

Lumia 720 totiž nepodporuje bezdrôtové nabíjanie bez prídavných krytov, ako napríklad modely Lumia 820 či Lumia 920 . Na zadnej strane zariadenia si našiel miesto aj vývod hlasného reproduktora, ktorý má skromnú veľkosť.

fotogaléria
fotogaléria

Displej s jedinou výhradou

Prednej strane zariadenia dominuje 4,3-palcový displej ClearBlack IPS s  rozlíšením teda 800 x 480 pixelov. Displej je na hranách mierne zaoblený, čo uľahčuje navigáciu systémom. Hustota zobrazenia je na úrovni 217 ppi, čo predstavuje slabší priemer. Vďaka celkovej štylizácii operačného systému Windows Phone 8 tento fakt nepredstavuje zásadnejší problém pri pohybe v menu zariadenia či systémových aplikáciách. Drobné nedostatky sú ale badateľné pri prezeraní webu či textu a fotografií.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Technológia ClearBlack zabezpečuje výborný kontrast a farebné podanie. Čierna je skutočne čiernou a v porovnaní s podstatne drahšou Xperiou Z ide o viditeľný rozdiel. Pozorovacie uhly sú výborné, farby zostávajú prirodzené aj pri extrémnych náklonoch. Poteší aj dobrá viditeľnosť na priamom slnku. Displej pri používaní v exteriéroch ukázal svoje kvality a ponúkol lepšiu čitateľnosť než populárny Samsung Galaxy S3 mini či tabletofón Galaxy Note II .

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Osvedčená klasika, spoľahlivý výkon

Pod kapotou zariadenia nájdeme najväčšiu klasiku sveta Windows Phone 8. Dvojjadrový Snapdragon S4 Krait s taktom 1 GHz a 512 MB pamäte RAM. Grafickým čipom je v prípade Lumie 720 Adreno 305. Interné úložisko má kapacitu 8 GB a je rozšíriteľné pomocou microSD kariet až do veľkosti 64 GB. K dispozícii je aj 7 GB na cloudovom úložisky SkyDrive.

K celkovej plynulosti nemáme žiadne výhrady. Počas testovania sme sa nestretli s nestabilitou či spomaleniami a to ani v prípade hrania náročnejších hier. Smutným faktom je, že v oblasti aplikácií Lumia 720 (kvôli systému Windows Phone 8) citeľne zaostáva za konkurenciou v podobe systémov iOS či Android. Tento nedostatok sa prejaví práve pri hrách či lokálnych aplikáciách. Systému citeľne chýba aj komplexné notifikačné centrum, aj keď živé dlaždice odvádzajú v tomto smere slušnú prácu.

TIP: Nový Windows Phone 8 pod drobnohľadom

Nevyhnutnosťou v prípade dobrého smartfónu je rýchle internetové pripojenie. V prípade Nokie Lumia 720 sa môžete spoľahnúť na rýchle dátové prenosy HSDPA (21,1 Mbit/s) a HSUPA (5,76 Mbit/s). Lokálne je k dispozícii Wi-Fi. Na prenos multimediálnych súborov ako sú fotografie, videá či hudobné skladby sa dá využiť aj Bluetooth. Poteší tiež prítomnosť NFC na bezkontaktné platby či rýchle párovanie s príslušenstvom.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Čosi navyše

Čo však musíme vyzdvihnúť, je slušná softvérová výbava systému už od výroby. Mobilný Office, ktorý zahŕňa Word, Excel, PowerPoint a poznámkový editor OneNote, mobilný Outlook, detský kútik či implementácia sociálnych sietí na systémovej úrovni sú spracované na výbornú. Pomyselnú čerešničku na torte softvérovej výbavy dopĺňa samotná Nokia, ktorá sa snaží odlíšiť sa od ostatných výrobcov smartfónov s WP8 dodatočnou ponukou predinštalovaného softvéru.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Fínsky výrobca prichádza so softvérom App Highlights, ktorý ponúkne prehľad tých najlepších aplikácií podľa kategórií. K dispozícii sú skupiny ako Nokia exkluzivity či balíček pre začiatočníkov.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

U Nokie sme si zvykli na prítomnosť kvalitnej navigácie a mapových služieb v základom balení. Nie je to inak ani v prípade modelu Lumia 720. Smartfón obsahujemapy Nokia Here a navigáciu Nokia Drive. Popri mapách od Nokie nájdeme aj Bing Mapy od Microsoftu.

fotogaléria
fotogaléria

Nokia Here Drive poslúži ako plnohodnotná on-line a off-line navigácia s podporou hlasových pokynov. Pri spustení aplikácia ponúkne možnosť stiahnuť hlasové pokyny v rôznych jazykoch vrátane slovenčiny. K dispozícii sú však len mapové podklady krajiny, z ktorej pochádza SIM karta vložená v telefóne.

Nokia ponúka aj softvér Here Drive +, ktorý je určený na globálne pokrytie, avšak tento nie je súčasťou balenia v prípade modelu Lumia 720 a je určený len pre najvyššiu triedy zariadení. V budúcnosti sa očakáva uvoľnenie tejto navigácie vo forme spoplatnenej aplikácie aj pre ďalšie smartfóny. Navigácia prostredníctvom Here Drive fungovala výborne aj v offline režime. Spoľahlivá a expresne rýchla bola aj lokalizácia aktuálnej polohy. Navigácia ponúkne aj možnosti nastavenia ako výpočet trasy bez spoplatnených úsekov či tunelov.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Z ďalšej softvérovej výbavy nájdeme Angry Birds Roost, aplikáciu rozšírenej reality City Lens či podporu prenosu používateľských dát zo staršieho telefónu na nový Windows Phone 8 prostredníctvom technológie Bluetooth.

Očakávaná kvalita

Fotoaparát je silnou devízou zariadenia. Šošovka s rozlíšením 6,1 megapixela bola vyrobená v spolupráci s renomovanou spoločnosťou Carl Zeiss. Rozhranie fotoaparátu je jednoduché, ako sme už zo systému Windows Phone zvyknutí. Zaujímavým bonusom je kategória rozšírení Lens, ktorá združuje rôzne filtre a špeciálne funkcie ako panoráma či funkcia SmartShoot, ktorá je akousi obdobou módu burst, kedy fotoaparát v rýchlosti zachytí niekoľko záberov a ponúkne na výber tie najlepšie. V nastaveniach nájdeme širokú škálu volieb ako sú vyváženie bielej, saturácia či ISO. Problémom nie je ani fotenie v makro režime.

S celkovou kvalitou fotografií sme spokojní. Zábery sú ostré a bez šumu a detaily sú takisto na výbornej úrovni. Pri dobrých svetelných podmienkach pôsobia farby veľmi prirodzene. V prípade fotenia za horších svetelných podmienok podáva fotoaparát stále slušný výkon. V porovnaní s „dospelejšou“ Lumiou 920 obsahujú fotografie výraznejší šum.

Testovacie fotografie:

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Video je možné natáčať pri 30 fps v rozlíšení 720p, spoľahlivo funguje aj priostrovanie počas nahrávania. Problémom nie sú ani rýchle prechody z makro záberov na normálnu expozíciu.

Hodnotenie: Sama proti sebe...

Nokia Lumia 720 ponúka naozaj veľa. Kvalitné spracovanie, zaujímavý dizajn, výborný fotoaparát či nadpriemernú výdrž batérie. Miernou brzdou je dostupnosť lokálnych aplikácií či nižšie rozlíšenie displeja. Najväčšou kotvou zariadenia ja však cena, ktorá sa pohybuje na úrovni približne 310 eur. Záchranným však kolesom môžu byť dotácie zo strany operátorov. Lumiu 720 nájdeme v ponuke slovenskej pobočky Orangeu. 

fotogaléria

Konkurenciou zariadenia sú práve lacnejšie modely samotnej Nokie – Lumia 620520 . Vďaka takmer identickému hardvéru ide o rovnako výkonné zariadenia, ktorá stoja rádovo o niekoľko desiatok eur menej. Proti Lumii 720 stoja aj dopredávajúce sa WP8 smartfóny HTC 8X či Samsung Ativ S . Zo sveta Androidu nájdeme v tejto cenovej kategórií zariadenia ako Sony Xperia L , LG Optimus L9 či populárny Samsung Galaxy S III mini .

TIP: Porovnanie cien mobilov