25.6.2013 07:00 | MobilMania

Lokalizačné služby Nokia Here: Dôležitý bonus

Bezplatné navigačné služby dokážu Nokiu výrazne odlíšiť od ostatných výrobcov zariadení s Windows Phone. Čo ponúknu? video

V unifikovanom svete platformy Windows Phone môže byť problematické odlíšiť sa a ponúknuť niečo navyše. Samotný systém ponúka komplexný balík aplikácií a funkcií, ktoré sú ukotvené hlboko vo filozofii mobilných okien. Aplikácie ako balíček Office, mobilný Outlook, detský kútik či pokročilá integrácia sietí na systémovej úrovni sú pevnou súčasťou Windows Phone.

Fínska spoločnosť Nokia je na trhu legendou. Jej modely boli dlhé roky synonymom mobilného telefónu. O páde spoločnosti sa toho napísalo viac než dosť, rovnako aj o správnosti riešenia v podobe spolupráce s Microsoftom. Nokia stavila všetko práve na platformu mobilných okien a bez preháňania môžeme povedať, že robí tie najlepšie zariadenia s Windows Phone zo všetkých zainteresovaných výrobcov.

Popri hardvérových inováciách však nezabúda ani na softvérovú výbavu a tá rozhodne stojí za pozornosť. Skupina lokalizačných aplikácií je ukážkovým príkladom pridanej hodnoty zo strany výrobcu.

fotogaléria
fotogaléria

Lokalizačné služby sú u Nokie skvelým bonusom

Radšej on-line

Nokia dnes disponuje vlastnou mapovou službou s podtitulom Here. K dispozícii je ako webové rozhranie máp, tak aj dedikované aplikácie pre smartfóny so systémom Windows Phone a iOS.

Jednou z najväčších výhod máp od Nokie je možnosť fungovania v offline režime. Po pripojení na Wi-Fi sieť je možné stiahnuť ľubovoľný objem mapových podkladov až 94 krajín. Samozrejmosťou je možnosť okamžitej lokalizácie aktuálnej polohy. Zistenie polohy je veľmi rýchle a presné aj v offline režime s vypnutými dátovými prenosmi. V tomto prípade sa stará o zistenie aktuálnej polohy integrovaný GPS modul.

Najväčšia sila máp však drieme v spolupráci s internetovým pripojením. Jedným dotykom sa zobrazia body záujmu ako reštaurácie, hotely, čerpacie stanice či obchody a sídla spoločností. Rovnako na jeden dotyk je vzdialená aj navigačná funkcionalita. Priamo z aplikácie je možné spustiť turn-by-turn navigáciu pre automobily Nokia Drive. Nezabudlo sa ani na chodcov, kde je taktiež k dispozícii hlasová navigácia určená pre pešie presuny. Pripomíname, že oba typy navigácie sú dostupné aj v off-line režime.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Body záujmu vyžadujú internetové pripojenie

Jednotlivé miesta uložíme medzi obľúbené či dokonca pripneme na domácu obrazovku. Jedným pohybom prsta sú prístupné aj recenzie a fotografie miest. Obľúbené body ďalej spravujeme priamo z webovej služby here.com.

Nokia pre šoférov

Autonavigácia je hlavným ťahákom medzi lokalizačnými službami, k telefónom týmto krokom výrobca zdarma pridal ďalší kus elektroniky. Možnosti aplikácie Nokia Drive sa pritom z pohľadu bežného používateľa môžu smelo porovnávať s drahými riešeniami ako Sygic či Navigon na konkurenčných platformách.

Rozhranie aplikácie umožňuje zobraziť mapy ako v 2D, tak aj v 3D režime. Farebná schéma sa k tomu dokáže automaticky prispôsobiť podľa toho, či jazdíme v noci alebo cez deň. Veľmi užitočné je zobrazovanie POI (bodov záujmu) priamo na mape počas jazdy. Menej je niekedy viac a preto vieme v nastaveniach filtrovať kategórie zobrazených POI. Dá sa tak jednoducho predísť neporiadku a neprehľadnosti.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Nokia myslí aj na šoférov

Hlasové pokyny sú dostupné v slovenčine, rovnako ako mapy je však potrebné tento balík dodatočne stiahnuť. Z ďalších zaujímavých nastavení spomeňme upozornenie na prekročenie rýchlosti, režim šetrenia batérie pri ktorom sa riadime iba hlasovými pokynmi, optimalizáciu trasy (najrýchlejšia, najkratšia alebo vyvážená) či vyhnutie sa diaľniciam, spoplatneným a nespevneným cestám, trajektom alebo tunelom.

Jednotlivé destinácie sa ukladajú do histórie, manuálne si tiež dokážeme vytvoriť zoznam obľúbených pozícií. Samotné grafické rozhranie nehrá pestrými farbami, čo sa dá z hľadiska rozptyľovania šoféra považovať len za pozitívum. Rôzne geografické body alebo cesty inej triedy pritom rozlíšime.

Všetko v hľadáčiku

Here Mapy vo väčšine modelov obsahujú tiež funkciu LiveSight. Tá funguje na princípe augmentovanej reality a ponúka priestorové rozmiestnenie bodov záujmu v spolupráci s fotoaparátom a integrovaným kompasom. Na základe polohy zariadenia sa zobrazí smer a vzdialenosť rôznych miest, ktoré sú indexované aktívnou ikonou podľa kategórie bodu záujmu.

fotogaléria
fotogaléria

Hľadanie zaujímavých miest využíva augmentovanú realitu

V rámci aplikácie je možné získať trasu a inštrukcie na cestovanie verejnou dopravou. Pri testovaní v Bratislave tento systém fungoval relatívne spoľahlivo. Chýbajú však presné časy odchodov či ďalšie lokálne informácie.

fotogaléria

Integrovanie hromadnej dopravy do aplikácie by mohlo byť lepšie

Nokia Here mapy sú dostupné vo forme mobilnej aplikácie pre platformy Windows Phone, iOS. V oboch prípadoch bezplatne.

Názov Operačný systém Stiahnutie Cena
Here Maps Windows Phone Windows Store Zadarmo
Here Maps iOS App Store Zadarmo