8.7.2013 08:00 | Bleskovky MobilMania.sk

Výrobca Gorilla Glass chce antireflexné a antibakteriálne displeje

Popri tretej reinkarnácii ochranného skla Gorilla Glass, ktoré je používané predovšetkým v smartfónoch či tabletoch, pracuje jeho výrobca – firma Corning – aj na antireflexnej technológii či dokonca na spôsobe eliminovania baktérií na samotnom skle. Téme sa venuje server Phonearena.com.

Čitateľnosť displeja dnešných zariadení je výrazne komplikovaná najmä lesklým povrchom, ktorý odráža obraz okolitého prostredia takmer ako zrkadlo. O to výraznejšie sa daný faktor prejavuje na slnečnom svetle, kedy príliš nepomáha ani vysoká úroveň maximálneho podsvietenia.

Zdá sa ale, že svitá na lepšie časy. Spoločnosť Corning pri príležitosti podujatia MIT Technology Review Mobile Summit 2013 prezentovala možnosti technológie, ktorá takmer úplne nechcené odrazy na skle eliminuje. Nové sklo sa vyznačuje len o niečo vyššou reflexiou ako riedky vzduch.

fotogaléria

Kruh uprostred nie je diera ale nové antireflexné sklo (Zdroj: Phonearena.com )

Najnovšie štúdie taktiež ukazujú, že na smartfónoch či tabletoch sa nachádza neuveriteľné množstvo nebezpečných mikróbov a baktérií, ktoré môžu spôsobiť nemalé zdravotné ťažkosti a zároveň sa ľahko preniesť na iné osoby. Výrobca preto pracuje aj na antimikrobiálnej vrstve na povrchu skla, ktorá by tento problém výraznou mierou eliminovala. Spomínaná technológia sľubuje zabitie vírusov a baktérií na ochrannom skle už do dvoch hodín.

fotogaléria

Nová antimikrobiálna vrstva sľubuje zabitie vírusov a baktérií v krátkom čase (Zdroj: Phonearena.com )

Obe nové technológie by mali byť podla slov výrobcu dostupné na trhu približne do dvoch rokov.