12.7.2013 00:00 | MobilMania

Nokia Lumia 1020: Nech žije kráľ fotomobilov

Nokia uviedla nového zástupcu rady smartfónov Lumia s podtitulom 1020. Dočkali sme sa 41-megapixelového snímača a pokročilej optickej stabilizácie. video

Ako sme písali už v bleskovke , hlavnou devízou nového zariadenia je samozrejme 41-megapixelový fotoaparát pričom ide o najväčší snímač, ktorý bol zatiaľ nasadený do mobilného telefónu. Potvrdila sa taktiež prítomnosť fototechnológie PureView a xenónového blesku. Samotný fotoaparát vie zachytávať 34 Mpx alebo 5 Mpx fotografie s pomerom strán 16:9, respektíve 38 Mpx s pomerom 4:3.

V prípade 5 Mpx fotografie sa sedem pixelov spája do jedného „super pixelu“. Rovnako sa 5-megapixelové fotografie ukladajú automaticky a paralelne s 34-megapixelovými. Nová Lumia 1020 prichádza aj s aplikáciami Pro Camera a Smart Camera, ktoré umožnia prístup k pokročilým manuálnym nastavenia vrátane plného manuálneho módu. Na prednej strane zariadenia nájdeme 1,2-megapixelovú prednú kameru.

fotogaléria

Nokia Lumia 1020 dokáže aj nahrávať videá vo Full HD rozlíšení a vďaka veľkosti a rozlíšeniu snímača umožní trojnásobný bezstratový zoom. V prípade nahrávania 720p videa bude k dispozícii až šesťnásobné priblíženie. O záznam zvuku sa stará dvojica mikrofónov so širokým dynamickým rozsahom. Fotoaparát má taktiež optickú stabilizáciu OIS a pochváliť sa môže clonou f/2,2.

Fotoaparát bol vyrobený v spolupráci s renomovanou spoločnosťou Carl Zeiss. Skladá sa zo šiestich šošoviek, pričom tieto nie sú pevne „usadené” ale kvôli optickej stabilizácii a redukcii šumu sú upevnené systémom pružín a magnetov. Snímacie zariadenie disponuje aj LED prisvetlením, ktoré je použiteľné pri nahrávaní videa a xenónovým bleskom určeným pre fotografovanie.

fotogaléria

Pod kapotou nájdeme dvojjadrový procesor Snapdragon S4 s taktom 1,5 GHz a pamäť RAM s kapacitou 2 GB. Internú 32 GB pamäť nebude možné rozšíriť. Počítať môžeme s bezdrôtovým nabíjaním prostredníctom prídavných krytov. Samozrejmosťou je podpora NFC, GPS, LTE, Bluetooth 3.0 a Wi-Fi 802.11 a/b/g/n.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Lumia 1020 je vybavená 4,5-palcovým supersenzitívnym AMOLED ClearBlack displejom s technológiou PureMotion HD+ s rozlíšením 1280 × 720 pixelov. Telo zariadenia je vyrobené z polykarbonátu, ako ho poznáme z ostatných modelov Lumia. Zariadenie sa bude predávať v čiernom, bielom a žltom vyhotovení.

Rozmery zariadenia nie sú napriek fotoaparátu nijak extrémne. Nový model nápadne pripomína Lumiu 920 s rozmermi 130,4 x 71,4 x 10,4 mm. Ručička váh sa vyšplhala na hodnotu 158 gramov.

fotogaléria

Lumia 1020 príde do predaja už 26. júla. Premiéru si odbije u amerického operátora AT&T, kde sa bude predávať s cenovkou 299 dolárov s dvojročným kontraktom. Preobjednávky začnú už o päť dní 16. júla. Špeciálnu edíciu s rozšírenou pamäťou by mala predávať Telefónica.

Bližšie informácie o dostupnosti u nás a v Európe zatiaľ nie sú známe. Očakáva sa však, že to bude ešte v tomto štvrťroku.

(1 EUR = 1,3044 USD)