19.7.2013 00:00 | MobilMania

Operátori dajú študentom bonusy: Zľavy i lacné dáta

Mladšie ročníky si majú z čoho vyberať. Bodujú najmä bonusy a výhodný internet. Pripravili sme tipy na zaujímavé služby.

Zisťovali sme, ako naši operátori mysleli na študentov. Orange má zľavu 5 eur z mesačného poplatku ku dvojici Ideálnych paušálov. Telekom ponúkne špeciálny Študentský paušál. Operátori sa sústredili na dátové prenosy, ktoré mladý človek zaiste ocení. Často môže byť lákadlom mobil k predplatenej karte – niektoré, najmä lacné modely zakúpite za veľmi výhodných podmienok.

Orange: Zľava 5 eur mesačne. Aj učiteľom

fotogaléria

Operátor si pripravil bonus pre študentov a učiteľov – podmienkou je preukaz ISIC, ITIC, resp. EURO26. Oproti ponuke Wow už nie sú dostupné špeciálne paušály.

Namiesto nich dostanete zľavu 5 eur z mesačného poplatku. Vzťahuje sa na Ideálny paušál Delfín 15 alebo 20.

Paušál Delfín 15 € Delfín 20 €
Mesačné predplatné (volania a dáta) 5 eur 10 eur
SMS/MMS Neobmedzene neobmedzene
Dáta 250 MB * 500 MB *
Zvýhodnený mesačný poplatok 10 eur 15 eur
Bežný mesačný poplatok 15 eur 20 eur
Za dva roky ušetríte 120 eur

*Po prečerpaní zníženie na 64 kbit/s

fotogaléria

Pokiaľ si nezoberiete telefón a zaviažete sa na 15 mesiacov, môžete v kombinácii so zľavou 5 eur platiť mesačne ešte menej: 8,5 eura (Delfín 15) alebo 13 eur (Delfín 20). Odporúčame nákup cez e-shop, keďže vám operátor nenaúčtuje prvý mesačný poplatok.

K obom paušálom zákazníci dostanú neobmedzený prístup k sociálnym sieťam Facebook a Pokec i ku komunikačnej platforme Libon. Ide o aplikáciu operátora pre iPhone a Android fungujúcu na princípe Viber či WhatsApp. Umožňuje volať a písať správy zadarmo – len prostredníctvom internetu.

TIP: Recenzia Orange Libon: Volania a správy zadarmo

Súčasťou Ideálnych paušálov je aj takzvaná bonusová služba. Študentom sa môžu hodiť neobmedzené volania na trojicu čísel v sieti Orange (pevnej i mobilnej). Dá sa tak ušetriť, pokiaľ telefonujete stále na rovnaké čísla, napríklad kamarátom či priateľke.

Mesačné predplatné vám ostane na zvyšnú komunikáciu. Hovory stoja 10 centov za minútu do všetkých slovenských sietí, prípadne 12 centov za minútu do EÚ, USA a Kanady. Za jednu SMS zaplatíte 6 centov – doma aj do spomínaných zahraničných krajín.

Telekom: Dáta aj extra paušál

fotogaléria

Od operátora si môžete vziať Študentský paušál. Jedinou podmienkou je, aby ste v čase podpisu zmluvy mali najviac 26 rokov. Ide o nulový paušál, ktorý si môžete doplniť balíčkom mobilného internetu. A práve dáta sú najväčším lákadlom ponuky:

Študentský paušál:

  • Hovory: 0,13 eura/min.
  • po prevolaní prvých 100 min.: 0,06 eura/min. (za ďalšie minúty)
  • SMS: 0,06 eura
  • MMS: 0,3953 eura (aj do vybraných krajín)
  • Dáta: prvý rok – bezplatne alebo 1,99 eura mesačne (500, resp. 2 000 MB)
  • následne 5,99 až 9,99 €
  • Viazanosť: 24 mesiacov

V e-shope Telekomu dostanete zľavu 10 eur za on-line nákup. K Študentskému paušálu sa dá vybrať aj z dvojice telefónov – Samsung Galaxy Ace 2 za 239 eur alebo HTC One X Black za 509 eur. Rozhodne ale nejde o žiadne dotované ceny, a tak môžete nákupom v inom e-shope ešte ušetriť.

Pozor by ste si mali dať aj na prešvihnutie dát – pri 500 MB balíku sa prenosy spoplatňujú sumou 0,1008 za každý megabajt. Už za 50 megabajtov si tak operátor vypýta 5 eur. Naopak, pri väčšom balíku nastane spomalenie na 64 kbit/s a zákazník za dáta neplatí.

Telekom má aj programy Easy Fix, ktoré sprístupnil v novej podobe na jar. Predstavujú predplatenú kartu, ktorú si musíte pravidelne dobíjať určenou sumou. Navyše oproti Študentskému paušálu sa môžete dostať k pestrejšej ponuke mobilov.

Easy Fix sa nevenujeme do hĺbky, keďže pri nižších variantoch sa stretávame s neatraktívnou cenou volaní – 19, resp. 14 centov. Za výhodnejšie hovory si jednoducho musíte priplatiť. Pravidelný mesačný poplatok vyšší než 10 eur však nemusí študenta zaujať. Z povinnej výšky dobitia sa vypláca bonusový kredit, avšak až od Easy Fix 9 bez telefónu.

TIP: Viac o programoch Easy Fix v článku MobilManie

O študentov sa bojuje i nepriamo

fotogaléria

Aj keď ďalší operátori nemajú študentské ponuky obmedzené vekom či predložením preukazu, zákazník si vie z ich ponuky vybrať. O2 naposledy vylepšilo e-shopovú zľavu k predplatenke O2 Fér, ktorá je teraz zaujímavejšia aj pre mladých. Po novom sa pripíše 25 % bonusového kreditu pri prvých šiestich dobitiach nad 6 eur.

Nižšia je naopak on-line výhoda k fakturovaným službám – počas jedného roka sa vám budú faktúry znižovať iba o 20 % namiesto pôvodných 30 %. Plusom pre operátora v očiach študenta môžu byť aj bezplatné hry od Electronic Arts k balíkom mobilných dát.

fotogaléria

Z pohľadu mladých môže u operátora asi najviac zaujať O2 Fér – s dobíjaním kreditu alebo platbou na faktúru. Hovory vo vlastnej sieti majú strop 13 centov. Dobrou voľbou budú rôzne balíčky, s ktorými sa dá ušetriť v porovnaní so základnými cenami.

Ak využívate internet iba zriedkavo, zaujať by mohol balík 100 MB na mesiac za tri eurá. Operátor má dobré podmienky aj pri dennom internete – plnou rýchlosťou môžete za deň presurfovať 400 MB a za daný deň zaplatíte maximálne 50 centov. 

TIP: O2: Bonus k predplatenke získate aj pri prenose čísla. Trikom

Vlastná sieť boduje

fotogaléria

Brandovaný Tesco mobile, ktorý poskytuje služby v sieti O2, má tiež šancu prilákať študentov. „Internet na dnes“ je identická služba ako od O2 – 400 MB za 0,50 eura na deň. Ušetriť sa dá vďaka členstvu vo vernostnom programe Clubcard reťazca Tesco – výhodami sú neobmedzené volania vo vlastnej sieti a zdvojnásobovanie kreditu.

Značkový operátor FunFón (sieť Orange) zaujme bezplatnými volaniami na tri čísla vo FunFóne. Pri predplatenej karte je však podmienkou pravidelné dobíjanie – keď si navýšite kredit o 5 a viac eur, získate akciu „3 Kamoši“ na 30 dní.

fotogaléria

Ak ide aspoň o sumu desať eur, bezplatné volania na tri FunFón čísla máte k dispozícii 60 dní. Noví zákazníci získajú benefit na úvod po dobu 30 dní (alebo na 90 dní, ak si prenášate číslo).

Pôvodná akcia, vďaka ktorej je možné neobmedzene volať tri roky na trojicu FunFón čísel, platí už iba pri paušáloch. Hoci nemusíte plniť žiadne podmienky, mesačne platíte 10 alebo 20 eur – výmenou za to dostanete predplatený kredit v rovnakej výške.

Hovory do všetkých sietí s FunFónom štandardne stoja 12 centov. Okrem toho FunFón ponúka dátový balíček pre milovníkov sociálnych sietí (Facebook.com, Pokec.sk – mobilné verzie). Navyše aj v rámci surfovania bez balíčka sú tieto stránky cenovo zvýhodňované.

fotogaléria

Trojicu značkových operátorov uzatvára Swan Mobile. Má roky nezmenenú ponuku so strohým cenníkom . Aktuálne môžu zaujať asi najviac volania za 6 centov za minútu do siete O2, vlastnej siete a všetkých slovenských pevných sietí.