24.7.2013 00:00 | MobilMania

Test Samsung Galaxy S4 mini: Keď mini znamená tak akurát

Zahoďte výkladové slovníky, prívlastok „mini“ naberá nový rozmer. V podaní Samsungu znamená 4,3-palcový displej a 400 eur.

Samsung už dlhšie používa filozofiu „čím väčšie, tým lepšie“. Ešte lepším príkladom než 6,3-palcový model Mega je model S4 mini. Zatiaľ čo taký Sony Ericsson kedysi s modelom X10 trafil pojem mini úplne presne, pri testovanej novinke je to na pováženie. Ak sa ale odosobníme od nepodstatných označení, máme pred sebou kvalitné zariadenie s výkonným hardvérom a opozeraným, no stále vcelku príťažlivým dizajnom. Pomôže mu požičané meno vlajkovej lode poraziť silnú konkurenciu?

fotogaléria
fotogaléria

S4 mini je po všetkých stránkach lepší ako predchodca

Už zase?

Príjmy na dizajnérskych pozíciách v Samsungu sú zjavne veľmi dobré, inžinieri sú totiž mohli dopriať pár mesiacov dovolenky. Línia, ktorú započal model SIII je vydarená a pôsobí solídne, no rozlišovať v záplave takmer rovnakých modelov už vie málokto. Stagnujúcu náladu v dielňach výrobcu by sa určite patrilo nakopnúť, argument „veď aj iPhone“ už prestáva byť zaujímavý.

Porovnanie Samsung Galaxy S4 mini Samsung Galaxy SIII mini
Rozmery 125 × 61 × 9 mm 122 × 63 × 10 mm
Hmotnosť 107 g 112 g
Displej 4,3 palca, Super AMOLED, 540 × 960 bodov (256 ppi) 4 palce, Super AMOLED, 480 × 800 bodov (233 ppi)
Batéria 1 900 mAh 1 500 mAh
Operačný systém Android 4.2.2 Android 4.1
Procesor Dvojjadrový, 1,7 GHz Dvojjadrový, 1 GHz
RAM 1,5 GB 1 GB
Fotoaparát 8 Mpx, autofocus, LED blesk 5 Mpx, autofocus, LED blesk

Kórejská definícia slova mini znamená v praxi rozmery 124 × 61 × 9 mm a hmotnosť veľmi príjemných 107 gramov. Treba povedať, že telo zariadenia výrobca využil naplno a neplytval miestom. Telefón sa výborne drží v ruke, čomu pomáha najmä zaoblený zadný kryt. Hrany v dlaniach vôbec netlačia, problémom môže byť iba klzký povrch. Stačia trochu mastné prsty a nešťastie sa pýta na svet.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Mini? V tomto prípade to nie je odkaz na malé rozmery, ale iba konštatovanie, že je menší ako vlajková loď S4

Samsung opäť použil známu šablónu rozmiestnenia ovládacích prvkov na hranách. To znamená zámok displeja na pravej strane a regulátor hlasitosti vľavo. Chýbať nesmie 3,5 mm jack v hornej hrane, z opačného konca zariadenia zas pozerá univerzálne microUSB. Novinkou v hornej hrane je infračervený port, a to nekopírujeme vety z 15-ročnej recenzie. Tento vynález robí z S4 mini diaľkový ovládač. Na posielanie súborov, pochopiteľne, neslúži.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

K prvkom na bokoch pribudol infraport

Lesklý zadný kryt sa síce počas testovania viditeľným škrabancom vyhol, no stále mu príliš neveríme. Odstrániť sa dá veľmi ľahko, stačí prekonať jednoduchú mechanickú poistku. Smolu majú notorickí meniči SIM a pamäťových kariet, obe sa totiž nachádzajú až pod akumulátorom. Batéria má kapacitu 1 900 mAh a ponúkne veľmi slušnú výdrž. Pri ľudskejšom prístupe sme nabíjali každú tretiu noc, táto hodnota sa ale dá pri vyšších nárokoch výrazne zredukovať.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Pod lesklým krytom sa nachádza akumulátor so slušnou kapacitou

Galaxy S4 Akurát

Ani uhlopriečka v novinke nie je mini, 4,3 palca je pre mnohých ideálnou voľbou aj v high-end triede. Väčšie prsty ešte stále pohodlne dočiahnu na opačnú stranu displeja a multimédiá sa pritom dajú pohodlne prehliadať bez zúfalého žmúrenia a lúštenia informácií. Je trochu škoda, že Samsung siahol po qHD rozlíšení (540 × 960 bodov), zatiaľ čo HD displeje sa už v strednej triede stávajú štandardom. Pochvalu si ale zaslúži za široké pozorovacie uhly a klzký povrch, na ktorom sa prsty nezasekávajú.

Z pohľadu hardvérovej výbavy síce S4 mini nepredbieha dobu, ale spĺňa požiadavky aj na náročnejšie využitie. Dvojjadrový procesor Krait je taktovaný na 1,7 GHz, čipset nesie označenie Qualcomm Snapdragon 400. Grafickým akcelerátorom je Adreno 305. Kapacita RAM predstavuje 1,5 GB, interných 8 GB úložného priestoru je rozšíriteľných pamäťovými kartami.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Operačným systémom je Android Jelly Bean

Aktuálne dostupným operačným systémom je Android 4.2.2 Jelly Bean. Napriek grafickej nadstavbe od Samsungu pracuje plynulo, svižne a na bežné operácie nečakáme. Beh je stabilný, aplikácie počas testovania nepadali a nedostavilo sa ani mrznutie. Po grafickej stránke nečakajte výrazné zmeny, snáď iba rozdelenie položiek v nastaveniach do štyroch kategórií. Za to by sme vývojárov vyťahali za uši, namiesto sprehľadnenia sa dostavil presne opačný efekt.

fotogaléria

Nové triedenie v nastaveniach vôbec nie je prehľadnejšie -  Ovládanie spríjemňujú gestá

Samsung sa od stoviek iných Androidov rád odlišuje množstvom funkcií a aplikácií už v štandardnej výbave. Nie všetky vymoženosti, ktoré predstavil spolu s top modelom S4, sa premietnu aj do lacnejších modelov. V S4 mini chýbajú niektoré gestá, stále však funguje sledovanie pohybu očí či zdvihnutie hovoru priložením telefónu k uchu.

Zaujímavosťou je takzvaný jazdný režim, v ktorom za vás telefón prečíta informácie o volajúcom, prichádzajúce správy či iné upozornenia. Medzi ďalšími bonusmi nájdeme nové, prehľadnejšie triedenie snímok a videí, prehrávanie skladieb na viacerých Samsung smartfónoch naraz (Group Play), cestovného poradcu S Travel alebo už spomenuté diaľkové ovládanie televízora. Mobil vám k nemu navyše vie ponúknuť aj aktuálny program, Slovensko ale medzi vybranými krajinami nie je.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Doplnkové funkcie

Celkovo sa vo svete dostanú do predajňa až tri verzie S4 mini, rozlíšiť ich možno podľa označení i9190, i9192, resp. I9195. Práve vybavenejší variant i9195 je určený pre náš trh. Oproti slabšie vybavenej i9190 a „dvojsimkovej“ i9192 ponúkne NFC či podporu sietí LTE. Z pohľadu dátových prenosov nás zatiaľ viac zaujíma podpora HSDPA do 42 Mbps a HSUPA do 5,76 Mbps. Samozrejmosťou je prítomnosť Wi-Fi vrátane funkcií Wi-Fi Direct či DLNA. Zariadenie môže tiež slúžiť ako hotspot. Na lokálne spojenie je dostupný Bluetooth 4.0. Prehliadanie internetu softvérovo zabezpečuje dvojica webových prehliadačov.

fotogaléria
fotogaléria

Dvojica webových prehliadačov

V prostredí hudobného prehrávača nájdeme niekoľko funkcií, ktoré podčiarkujú multimediálne zameranie nového Samsungu. Okrem viacerých zaujímavých ekvalizérov to zahŕňa automatické prispôsobenie sa zvukového podania aktuálne prehrávanej skladbe, nastavenie rýchlosti prehrávania, prispôsobenie triedenia piesní či automatickú úpravu hlasitosti. Nezabudlo sa ani na staré dobré FM rádio s podporou RDS.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Hudobný prehrávač

Osemmegapixelový fotoaparát takisto prichádza s hromadou bonusov. Najviac sa tešíme z množstva režimov, ktoré vedia viditeľne vylepšiť výslednú fotografiu. Nechýba sekvenčné snímanie, výber najlepšej snímky (prípadne najlepšej tváre), ozvučené fotografie, HDR režim alebo panoráma. Chýbala nám iba hardvérová spúšť. Video zhotovujeme, ako inak, v rozlíšení Full HD. Výsledné diela majú nadpriemernú kvalitu, i keď už tradične je výsledok podstatne lepší na displeji smartfónu ako neskôr na počítači či na papieri.

fotogaléria
fotogaléria

Rozhranie fotoaparátu a galéria snímok

Testovacie fotografie:

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Hodnotenie: Dajte mu čas

Samsung Galaxy S4 mini nepredstavuje súčasnú technologickú špičku, preto nie je ideálnou voľbou pre technologických nadšencov. Skromnejšie uvažujúci záujemca dostane veľmi dobre vybavený smartfón rozumných rozmerov, ktorý dokázal vlastnosti obľúbeného predchodcu výrazne vylepšiť. Ak chceme uvažovať ekonomicky, s kúpou sa oplatí chvíľu počkať. Najnižšie ceny za zariadenie so slovenskou distribúciou v súčasnosti atakujú hranicu 400 eur. Je to síce o niečo menej, ako sa pôvodne čakalo, no predsa len ešte odporúčame nechať novinku trochu vychladnúť.

fotogaléria

Konkurencia sa zatiaľ bude snažiť kupujúceho presvedčiť kúskami ako Sony Xperia SP alebo HTC One SV . Zaujímavou alternatívou môže byť výrazne lacnejšia Nokia Lumia 820 , svoje onedlho povie aj priamy konkurent v podobe HTC One mini . Veľkým súperom je aj veterán z vlastných radov – Samsung Galaxy SIII. Rok starý top model v dopredaji kúpite za podobnú cenu ako S4 mini.

TIP: Najlepšiu cenu smartfónu Samsung Galaxy S4 mini nájdete v porovnávači cien Superdeal.sk