26.7.2013 09:22 | MobilMania

Volania do cudziny: Oplatia sa čoraz viac

Komunikácia so zahraničím nemusí byť drahá. Operátori pripravili aj samostatné balíčky. Dajte si pozor na obmedzenia a predražené služby.

Na medzinárodných hovoroch môžete ušetriť veľké sumy. Zlým výberom z ponuky sa však dá aj veľa stratiť. Orange zvýhodnil volania do zahraničia v rámci nových paušálov aj predplatenej karty. O2 pridalo domáce ceny pre celú EÚ od februára. Telekom prichystal balík špeciálne pre programy Happy.

Roamingový vs. medzinárodný hovor

Pozrite si nasledovné situácie, aby ste presne vedeli, aký druh služby potrebujete:

1. Volám zo Slovenska na zahraničné číslo – do tejto kategórie spadajú medzinárodné hovory, ktorým sa venujeme i nižšie v článku

2.  Volám zo Slovenska na slovenské číslo v zahraničí – nie je dôležité, kde sa volaná strana nachádza, za hovor platíte rovnako, ako keby sa volaný účastník nachádzal na Slovensku

3. Volám v zahraničí zo slovenského čísla – ide o roamingový hovor, v EÚ sa naň vzťahujú regulované ceny eurotarify, resp. si môžete zvoliť vhodný balíček

O2: Čerpá sa aj z balíčkov

fotogaléria

Operátor poskytuje volania a SMSky do krajín EÚ za totožné ceny ako do slovenských sietí. Pôvodne takto O2 účtovalo iba v rámci šiestich krajín Európy. Od februára však došlo k rozšíreniu na celú EÚ. Zvýhodnenie sa nevzťahuje iba na základné ceny, ale aj balíky O2 Fér či čerpanie minút a správ z O2 Paušálov. Za MMS si O2 vždy účtuje 25 centov – pri poslaní do akejkoľvek krajiny.

Pozrite si, aké ceny platia pri komunikácii zo Slovenska do EÚ:

O2 Fér:

  • základná cena hovoru – 0,13 eura/min.
  • SMS – 6 centov
  • balíčky volaní aj správ

O2 Paušál:

  • voľné minúty
  • po prevolaní minút – 0,10 eura/min.
  • neobmedzené SMS

Okrem členských štátov EÚ platia domáce ceny do zahraničia aj v týchto destináciách:

  • Lichtenštajnsko
  • Nórsko
  • Island
  • San Maríno, Vatikán (Taliansko)
  • Azory, Madeira (Portugalsko), Francúzska Guyana, Gibraltár, Guadeloupe, Martinik, Réunion (Francúzsko), Kanárske ostrovy (Španielsko)

Ak potrebujete volať do vzdialenejších končín, operátor začiatkom leta predstavil nový balík „Volania svet“ . Aktivovať si ho môžu zákazníci všetkých volacích programov. Stojí 6 eur mesačne. Zahŕňa 50 minút volaní zo Slovenska do krajín mimo EÚ.

Orange: Nová ponuka, viac možností

fotogaléria

V posledných mesiacoch operátor kompletne prebudoval svoje portfólio služieb. Programy Wow nahradili Ideálne paušály. Dočkali sme sa aj obmenenej predplatenky „Šikovná prima“ a nulového paušálu „Šikovná voľba“ .

Každá z tria ponúk má jedno spoločné – láka na volania a SMSky zo SR do EÚ, USA a Kanady. Ceny sú nasledovné:

  • minúta hovoru: 0,12 eura
  • SMS správa: 0,06 eura

Až pozornejším pohľadom do cenníka sa dá zistiť, že tieto ceny platia aj v rámci ďalších destinácií: Aljaška, Havajské ostrovy, Americké Panenské ostrovy, Portoriko (oficiálne ide o štáty, resp. závislé územia USA) a Monako.

Ak potrebujete do zahraničia volať intenzívnejšie alebo chcete ponuku pre celý svet, k dispozícii sú aj nasledovné balíčky k paušálnym službám:

  • Haló Svet za 1,90 eura mesačne – volania do celého sveta za 0,12 eura/min.
  • Nekonečné medzinárodné hovory Európa – neobmedzeno do celej Európy za 6,99 eura mesačne
  • Nekonečné medzinárodné hovory Svet – neobmedzeno do celého sveta za 9,99 eura mesačne

Trojicu služieb si je možné aktivovať, aj pokiaľ máte starší paušál. Nepochodíte s predplatenkou. Orange si však kladie ešte jednu podmienku pri neobmedzených variantoch pre Európu, resp. celý svet – musíte najprv využívať neobmedzené volania do všetkých slovenských sietí.

Neobmedzeno do SR obsahujú v základe až Ideálne paušály Kengura 30 eur a drahšie. Zákazníka môže zmiasť, že operátor túto dôležitú podmienku ani pri detailnejších popisoch služieb na webe nikde nespomína.

Na dvojicu neobmedzených balíčkov sa zároveň vzťahuje štandardný limit – služba platí pre prvých 250 kontaktovaných čísel v jednom fakturačnom období.

Telekom: Najvýhodnejšie za 9 centov

Operátor má k programu Happy doplnkovú službu hovorov zo SR do EÚ a USA – za minútu hovoru platíte 9 centov. Oficiálna cenníková cena je 1,99 eura mesačne. Uplatňuje sa menej výhodná minútová tarifikácia (60+60).

fotogaléria

Zákazník však môže službu získať výhodnejšie. „30 % je štandardná zľava na doplňujúci balík pri Happy s viazanosťou,“ uviedol hovorca pre služby a financie Michal Korec.

Pozitívom je , že všetky doplnkové balíčky k programom Happy sú bez viazanosti – možno ich kedykoľvek zrušiť. „Na zľavu má však zákazník nárok iba pri prvej aktivácii (služby, pozn. red.). Ak si ju zákazník zruší a potom tú istú službu aktivuje znova, nárok na zľavu už nemá,“ priblížil Korec.

Pri pokuse MobilManie nám zástupca operátora ponúkal túto službu dokonca iba za 0,99 eura mesačne s rovnakým odôvodnením, že ide o prvú aktiváciu. Bližšie detaily, kedy je takéto zvýhodnenie možné, nám Telekom neposkytol.

Ak si zoberiete Happy bez telefónu s viazanosťou 24 mesiacov, operátor vám dá deväťcentové zahraničné volania bezplatne. Ako bonus tiež získate na polroka vyšší variant Happy (neplatí pre Happy XS). Pokiaľ by ste sa nezaviazali na dva roky, platíte každý mesiac plnú sumu 1,99 eura.

Pre zákazníkov starších paušálov má Telekom podobnú službu . Stojí rovnako 1,99 eura mesačne a platí do tých istých krajín, avšak za každú začatú minútu hovoru platíte až 12 centov.

Oba balíčky zahŕňajú okrem krajín EÚ a USA aj Lichtenštajnsko, Nórsko a Island.

Základným cenám sa skôr vyhýbajte

Najmä posledné mesiace a príchod nových služieb nám umožnili porovnávať. Mnohí majú rodinu v zahraničí, takže výhodné volania mimo Slovenska môžu byť silným plusom v prospech operátora. V našom článku však neuvádzame všetky ceny medzinárodných hovorov.

Pri Telekome odporúčame aktiváciu balíčka. Základné ceny siahajú k desiatkam centov za minútu. Situáciu mierne zachraňuje služba Intercall 33 s nulovým mesačným poplatkom. Môžete vďaka nej pokojne ušetriť aj dvojnásobok sumy za hovor. Najlacnejšie sú pri nej volania do susedných krajín či Nemecka.

Namiesto bežnej predvoľby, napr. 00420 alebo +420, však pri Intercall 33 zadávate dve trojky – výsledný tvar tak bude „33420“. Nepoteší minútová tarifikácia – Telekom ju však uplatňuje aj pri základných cenách a balíčkoch.

S nie príliš výhodnými základnými cenami sa stretávame aj pri Orangei. Balíček by mali zvážiť najmä klienti, ktorí nemajú jeden z najnovších Ideálnych paušáloch alebo tí, ktorí volajú do exotickejších destinácií.

Pri Orangei a Telekome sa navyše stretnete s tým, že hovor vás môže vyjsť o niečo drahšie pri preplatenej karte ako paušále. Telekom má aj samostatnú službu Intercall 33 Easy , ktorá sa líši práve cenami hovorov.

O2 uľahčilo rozhodovanie, keďže domáce ceny do EÚ sú pri najnovších programoch – O2 Fér a O2 Paušál – aktivované automaticky. Záujemcom o iné krajiny môžeme odporučiť balík 50 minút za 6 eur. Pokiaľ by ste prevolali všetky minúty, jedna vás vyjde na okrúhlych 12 centov.