30.7.2013 07:00 | MobilMania

Rýchly test LG Optimus L3 II: Lacný drobec

Hlavnou devízou lacného LG Optimus L3 II je prítomnosť operačného systému Android. Ako si s ním poradí skromný hardvér?

Modelový rad Optimus L zaberá na trhu s malým počtom modelov pomerne široké spektrum. Jeho najlacnejším zástupcom je práve L3 II, ktorý dokázal cenou podliezť magickú hranicu 100 eur. Na podstatných veciach sa pritom, s výnimkou displeja, príliš nešetrilo. Mobil zvládne rýchle dáta, základy fotografovania, pripojenie cez Wi-Fi či prácu s aplikáciami tretích strán. Navyše je na pohľad sympatický.

fotogaléria
fotogaléria

L3 II na pohľad nepôsobí úplne lacno

Prísne línie

Telefón sa striktne drží rovných línií a ostrých okrajov, ktoré značka už dlhšie obľubuje. Milé zakrpatenie v dôsledku použitia menšej uhlopriečky sa prejavilo v rozmeroch 103 × 61 × 12 mm a hmotnosti len 107 gramov. Nie je to síce rekordér a vieme si predstaviť najmä sympatickejšiu hrúbku, v dlani sa ale drží veľmi dobre. Akosi sme si odvykli od toho, že vieme smartfón poriadne obopnúť prstami.

fotogaléria
fotogaléria

Zmestí sa do dlane

Telo je síce rýdzo plastové, no konštrukcia tým takmer vôbec netrpí. Na dotyk sú materiály kvalitné a telo je aj po niekoľkých týždňoch pevné. Pevnosť nenarúša ani odnímateľný zadný kryt, no privítali by sme výraznejšiu oporu pre jeho jednoduchšie odstránenie.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Zadná strana

fotogaléria

Pod krytom sa nachádza akumulátor so slušnou kapacitou 1 540 mAh, ktorý počas testu dokázal mobil pri živote v priemere udržať dva až tri dni. V útrobách nájdeme tiež otvor SIM karty a slot pre microSD, ktorý je prístupný aj bez vybratia batérie.

Po obvode telefónu je rozmiestnená štandardná kombinácia ovládačov a konektorov. V ľavej hrane je to regulátor hlasitosti, spodok okupuje konektor microUSB. Vrch zas patrí zámku displeja a univerzálnemu 3,5-milimetrovému audio jacku. Klávesy sa vďaka príjemne vybrúsenému povrchu a miernemu vystúpeniu veľmi ľahko nahmatávajú. Disponujú tiež rozumnou odozvou.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Prvky na bokoch

Farebné divadlo

Na spodnej časti prednej strany sa našlo miesto aj pre tradičné ovládacie prvky. Popri dvojici senzorov tu teda nájdeme rozmerné a ľahko ovládateľné home tlačidlo. Obklopuje ho pás, ukrývajúci notifikačné diódy. Tie vedia hrať rôznymi farbami, čo je vo výslednom efekte príjemné spestrenie. Funkciu je, samozrejme, možné vypnúť.

fotogaléria

Home kláves dopĺňa po stranách dvojica senzorov

Samotný displej je najslabšou stránkou zariadenia. Pri uhlopriečke 3,2 palca totiž poskytne rozlíšenie iba 240 × 320 bodov. Modernejší Android Jelly Bean už nie je veľmi dobre prispôsobený displejom s nižším rozlíšením, čo sa prejavuje v pohodlí ovládania. Na zobrazenie niektorých základných možností, napríklad pri notifikáciách systému, je potrebné rolovať smerom nadol, čo vie byť skutočne obťažujúce. Prekáža to viac ako viditeľné prechody medzi jednotlivými bodmi, no menej ako zhoršená čitateľnosť na priamom svetle.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Operačným systémom je Android 4.1.2 Jelly Bean

Taktiež ani pozorovacie uhly zďaleka nepatria medzi špičku. S archaickým rozlíšením budete ďalej bojovať pri prehliadaní internetu či dokumentov. Pod nepraktické písanie správ sa podpísali skôr samotné rozmery. Na druhej strane, menšia hustota bodov sa postarala o rozmernejšie ikony a väčšie písmo (nastaviteľné v dvoch úrovniach). To môže vyhovovať používateľom so slabším zrakom.

Hardvérová výbava nerozhýbe vesmírne stanice, no pri danej cenovej skupine ponúkne rozumný výsledok. Jednojadrový procesor s taktom 1 GHz dopĺňa 512 MB RAM a grafický akcelerátor Adreno 200. Úprimne, čakali sme horší výsledok. Na bežné operácie netreba čakať, pohyb v ponuke je pomerne plynulý a smartfón si poradí aj s bežnými doplnkami v podobe doinštalovaných aplikácií. Rovnako mu nerobia problém menej náročné hry či videá. Jedinou prekážkou bude opäť iba rozlíšenie displeja.

fotogaléria
fotogaléria

Rozlíšenie displeja bude prekážkou napríklad pri prehliadaní dokumentov. Písaniu zas nepomôže menšia uhlopriečka

Screenshoty s poznámkami

Základná funkčná výbava fazuľkového Androidu je už dobre známa. Oplatí sa pripomenúť dvojicu predpripravených webových prehliadačov vrátane Chrome, ďalej Google Mapy či prehľadný kalendár. Za bonus sa dá považovať prehliadač kancelárskych dokumentov a predovšetkým funkcia Quick Memo. Vďaka nej je možné kdekoľvek v ponuke zhotoviť snímku obrazovky, ku ktorej následne pridáme ľubovoľnú poznámku alebo kresbu. Praktické.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Doplnky

Lacné LG si zaslúži pochvalu za dobrú podporu dátových prenosov. Okrem Wi-Fi s možnosťou vytvorenia hotspotu si pre nás výrobca pripravil HSDPA do 7,2 Mbps a HSUPA do 5,76 Mbps. Lokálne sa pripojíme cez Bluetooth 3.0.

fotogaléria
fotogaléria

Dvojica prehliadačov

Spomedzi multimédií sa nemohlo zabudnúť na vydarený a prehľadný hudobný prehrávač či na FM rádio. Pribalené slúchadlá audiofilov neroztopia, určite sa oplatí v prípade intenzívneho počúvania hudby investovať do kvalitnejších.

fotogaléria
fotogaléria

Galéria snímok -  FM rádio

Fotoaparát je určený skôr pre účely posielania snímok prostredníctvom mailov alebo obrazových správ. Na obrazovke počítača totiž trojmegapixelové snímky bez autofocusu veľa vody nenamútia. Za horších svetelných podmienok je veľkou nevýhodou chýbajúca prisvetľovacia dióda. Nevyrovná to ani schopnosť nastaviť citlivosť ISO či niekoľko ďalších efektov. Zaujímavým bonusom s takmer nulovým využitím je ovládanie spúšte hlasom. Video zhotovíme v maximálnom rozlíšení VGA pri frekvencii 30 snímok za sekundu.

Testovacie fotografie:

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Hodnotenie: Za tú cenu...

Telefónu vzhľadom k cene okolo 90 eur nevyčítame slabší hardvér ani absenciu najmodernejších vymožeností. Výrobca však mohol siahnuť aspoň po mierne lepšom rozlíšení, ktoré by vyriešilo trápenie pri niektorých banálnych situáciách.

fotogaléria

Odhliadnuc od toho ide o skvelú ponuku, kde za pár drobných dostávame telefón s otvoreným operačným systémom, ktorý sa v konkurenčnom boji nestratí. Ak máte niekoľko desiatok eur navyše, odporúčame siahnuť po Nokii Lumia 520 , v opačnom prípade môžu byť vhodnou alternatívou menej známe značky ako Gigabyte, Huawei či ZTE.